Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κρούσταλλη (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
΄Επιμένει στις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Α. Λοβέρδος παρά το «τσουνάμι» των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα για την περικοπή των αποζημιώσεων και τη διευκόλυνση των απολύσεων...
Ο υπουργός Εργασίας, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με επτά βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι του μετέφεραν το κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους ψηφοφόρους του κόμματος, αποφάσισε να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητήσει με τα κόμματα και να εξηγήσει τις επιλογές του. Το Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι ανέμενε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας ώστε να μην επισκιάσει με την πρωτοβουλία του το καλό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι θετικές κρίσεις της τρόικας για την οικονομία, αποφάσισε να στηρίξει τον κ. Λοβέρδο, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Από το πρωί υπήρχε αναβρασμός στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να συζητηθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις τους σε ορισμένες ρυθμίσεις. Μάλιστα μια ομάδα από αυτούς ξεκίνησε, με πρωτοβουλία των κκ. Π.Κουρουπλή και Ηλ. Θεοδωρίδη, τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιέσουν τον υπουργό Εργασίας να παραστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα στο γραφείο του κ. Λοβέρδου είχαν συγκεντρωθεί οι κκ. Μιχ.Τιμοσίδης, Χρ.Πρωτόπαπας, Δ.Κουσελάς, Ηλ.Καρανίκας, Ηλ. Θεοδωρίδης, Δ.Καρύδης και Πυθ. Βαρδίκος για να συζητήσουν σχετικά με το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Στη συνάντηση αυτή είχε κληθεί και ο κ. Δ. Κρεμαστινός , ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα και δεν παρευρέθη. Οι βουλευτές πρότειναν στον κ. Λοβέρδο συγκεκριμένες βελτιώσεις, κυρίως στα θέματα των αποζημιώσεων και της διαιτησίας, και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν υποχωρήσει σε αυτά θα ηρεμήσουν τα πνεύματα τόσο στη Βουλή όσο και σε επίπεδο συνδικάτων. Επίσης επέμειναν ότι θα πρέπει να εμφανιστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Μη φοβάσαι τον διάλογο» του είπαν.
Ο κ. Λοβέρδος συνέταξε αμέσως μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κρεμαστινό με το σχετικό αίτημα και η συνεδρίαση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Ορισμένοι βουλευτές έβαζαν χθες στη συζήτηση και την ιδέα να προτείνουν στον υπουργό Εργασίας να μετατρέψει το προεδρικό διάταγμα σε νόμο ώστε να έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Το θέμα αυτό δεν προχώρησε, καθώς ελάχιστοι βουλευτές φάνηκαν πρόθυμοι να μοιραστούν το πολιτικό βάρος αυτών των αλλαγών με τον κ. Λοβέρδο, μια και αν υλοποιηθεί αυτή η ιδέα θα κληθούν να ψηφίσουν (ή να καταψηφίσουν) τα μέτρα-σοκ.
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας διευκρίνιζαν ότι η έκδοση προεδρικού διατάγματος και όχι νόμου προβλέπεται από τον εξουσιοδοτικό νόμο 3845, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από σχεδόν έναν μήνα για την εφαρμογή των μέτρων του μηχανισμού στήριξης. Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος επιμένει ότι τα μέτρα ζητήθηκαν από την τρόικα και ότι αν η Ελλάδα δεν πειθαρχούσε θα γινόταν εξαιρετικά δύσκολη η είσπραξη της δεύτερης δόσης του δανείου.
Παρά τις εξηγήσεις, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος δεν μειώνονται. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα 98,9 διατύπωσε για δεύτερη ημέρα τις ανησυχίες του για τα μέτρα που προωθούνται. «Εχω την αίσθηση» είπε «ότι,πρώτον,αυτό που αφορά τα ζητήματα του οργανισμού μεσολάβησης διαιτησίας και, δεύτερον, το κομμάτι που αφορά την εθνική συλλογική σύμβαση, ότι στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά» .
Αλλά και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκευή και 13» άφησε αιχμές για τις διατάξεις του Ασφαλιστικού. «Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι υιοθετούν αποσπασματικές προσεγγίσεις χάριν των πάσης φύσεως επικοινωνιακών αναγκών. Ούτε η κυβέρνησηούτε η Βουλή πρόκειται να αποδεχθούν τις ακρότητες που ακούγονται.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει σε απόγνωση τους Ελληνες και στην αβεβαιότητα για την ποιότητα της ζωής τους» δήλωσε.