Με τις καλύτερες εντυπώσεις και με πλήθος κόσμου, κόντρα στις καιρικές συνθήκες, έριξε αυλαία το 3ο Πολι- Πολιτισμικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου, από τις 22/6 έως τις 1/7, και φιλοξενήθηκε στην πλατεία Κύπρου.
Επί ένα δεκαήμερο, η πλατεία Κύπρου και το Κερατσίνι "άνοιξαν" την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν πρεσβείες και πολιτιστικούς φορείς διαφόρων χωρών, οι οποίοι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Ομίλου UNESCO Πειραιά να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή και το πανηγύρι των πολιτισμών.
Η Χιλή, η Ρουμανία, η Μαγαδασκάρη, η Μαλαισία, η Κούβα, η Βραζιλία, ο Αγ. Δομίνικος, η Νιγηρία, η Ουκρανία, η Σερβία, το Εκουαδόρ, ο Σύλλογος Αργεντίνικης Φιλίας, το Africa Chidren, το Μεξικό, η Βολιβία, ο Σύλλογος Ελληνο- Ινδικής Φιλίας, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Προξενείο Κούβας, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, η Κένυα, η Λιθουανία, το Πακιστάν, το Περού, η Ρωσία, η Σενεγάλη, η Συρία, παρουσίασαν, επί καθημερινής βάσεως, μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έδωσαν στο Φεστιβάλ δυο γνωρίσματα : της πολυφωνίας και της πολυχρωμίας και μετέδωσαν στους χιλιάδες επισκέπτες το άρωμα και το χρώμα πολιτισμών διαφόρων περιοχών του πλανήτη.
Η κουλτούρα και η παράδοση του κάθε λαού, ξεδιπλώθηκε μέσα από τα πολύχρωμα περίπτερά του, που διέθεταν είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά γλυκά και εκλεκτά εδέσματα. Ενώ το κύριο και πρωταρχικό λόγο, είχαν η μουσική, ο χορός και το τραγούδι. Με κάθε λογής μουσικά σχήματα, οι συμμετέχοντες χώρες παρουσίασαν ήχους και ρυθμούς του τόπου τους και μετέφεραν νοερά τους παρευρισκόμενους, σε κάθε σημείο της υδρογείου. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν ανάμεσα στα περίπτερα των χωρών, παρακολούθησαν τα δρώμενα (μουσικά και θεατρικά), άγγιξαν πολιτισμούς, άκουσαν καινούργιους ρυθμούς και θαύμασαν τις φορεσιές της κάθε χώρας.
Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης υπογράμμισε την σημασία του Πολι- Πολιτισμικού Φεστιβάλ, και το πόσο αυτό συμβάλλει στην ουσιαστική γνωριμία των πολιτισμών, συνθέτοντας ένα όμορφο παζλ κουλτούρας. Συνάμα τόνισε πως στην πλατεία Κύπρου στήθηκε ένα ιδιόμορφο παγκόσμιο χωριό, που προώθησε επάξια την ιδέα της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης των λαών του κόσμου.
Ένα ιδιότυπο "πάντρεμα" λαών, ηθών και εθίμων, μια μίξη πολιτισμών συντελέστηκε επιτυχώς στην πλατεία Κύπρου, και την μετέτρεψε σε λίκνο πολιτισμού. Ένα μωσαϊκό τέχνης και δημιουργίας, "φτιάχτηκε" μεταφέροντας παντού το μήνυμα της Συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Γιάννης Τράγακης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών-Πειραιώς Κούλης Βρεττάκος, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Καλημέρα Κερατσίνι" Λουκάς Τζανής, ο Κώστας Βενετσιάνος, η γνωστή ηθοποιός Ελένη Φιλίνη κ.α.
Ως χρυσοί χορηγοί στήριξαν το 3ο Πολι- Πολιτισμικό Φεστιβάλ τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ και τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΩΤΗΣ, και οι υπόλοιποι χορηγοί, που στήριξαν το φεστιβάλ ήταν : WESTERN UNION , ΟRIFLAME, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΗ, MONEY GRAM INTERNATIONAL. Και οι χορηγοί επικοινωνίας ήταν : SAT LUX TV, METRO, H ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΝΙΚΗ, ΕΘΝΟΣ, ΚΑΝΑΛΙ 1, ΤΡΑΜ ΑΕ, ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ, ESPRESSO, ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΥΠΟΣΠΟΡ, ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, PATHFINDER, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ, ΜΕΛΛΟΝ, ΛΙΜΑΝΙ, ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ, TRAFFIC, KOINΩΝΙΚΗ,Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, Ο ΔΗΜΟΤΗΣ.
Η Ενέργεια ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΌ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ εντάσσεται στο Ε.Π. "Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση" του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η Ενέργειες συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.