Βαριές καταγγελίες Ραγκούση - Αποχώρηση Βρεττάκου-Λαγουδάκη από τη συνεδρίαση για το master plan της Cosco

Οι δύο δήμαρχοι κατάγγειλαν τη διαδικασία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων και, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτονται να προσφύγουν νομικά.
Αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) οι δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Ο Χρ. Βρεττάκος ξεκαθάρισε ότι τα έργα που θα επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης δεν θα προχωρήσουν και επισήμανε: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφαση του ανάγκασε την Cosco να διακόψει τις εργασίες για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά σε βάρος της ανάπτυξης των πόλεων μας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Η κυβέρνηση τρέχοντας, πέρασε νόμο για να ξεπεράσει τα εμπόδια που η απόφαση του ΣτΕ έβαλε. Κρατώντας και το μαχαίρι και το πεπόνι αποδεικνύει ότι όταν η Δικαιοσύνη αποφυλακίζει βιαστές εκείνη δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όπως ισχυρίζεται. Όταν όμως η δικαιοσύνη στέκεται δίπλα στους πολίτες στηρίζοντας τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή εκείνη απλά νομοθετεί για να τη «διορθώσει».

»Σήμερα προχώρησε σε μια συνεδρίαση η ΕΣΑΛ για να εγκρίνει το Master Plan της Cosco, που το είχε εγκρίνει πάλι το 2019, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ΣτΕ. Η ΕΣΑΛ και η κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε καν τον νόμο που ψήφισαν, προχωρώντας σε προεδρικό διάταγμα που θα αδειοδοτήσει τα έργα της Cosco χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς εγκεκριμένη ΣΜΠΕ όπως το ΣτΕ της το επιβάλλει. "Επενδύσεις" που θα έχουν ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος της Cosco δεν θα γίνουν αποδεκτές και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτραπούν και από τους αγώνες των κατοίκων αλλά και με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται οτι τον Μάρτιο του 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του επί προσφυγών πολιτών και φορέων έκρινε ότι είναι «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων του ΟΛΠ-Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς δεν είχε προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
άστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 2/4/2021. Και οι τρεις υποστήριζαν ότι ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα, πριν αυτά ξεκινήσουν χρειάζεται οπωσδήποτε ΣΜΠΕ. Θέση την οποία το ΣτΕ έκανε αποδεκτή, ακυρώνοντας πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) με τις οποίες είχαν εγκριθεί, οι υποχρεωτικές επενδύσεις, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ που κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016 και οι πρόσθετες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο ΟΛΠ-Cosco προχώρησε στη σύνταξη νέας ΣΜΠΕ την οποία κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος απ' όπου και έλαβε τη θετική του εισήγηση. Ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής- ήταν να γίνει αυτή την εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε λόγω της φωτιάς στη Πεντέλη- με θέμα την έγκριση της ΣΜΠΕ, δηλαδή με λίγα λόγια σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, και ενέκρινε το master plan του ΟΛΠ, χωρίς ακόμα να έχει εισηγηθεί επί της ΣΜΠΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση τουλάχιστον με τους ενδιαφερόμενους δήμους. Να σημειώσουμε οτι η προηγούμενη ΣΜΠΕ είχε απορριφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι δυο δήμαρχοι Χρ.Βρεττάκος και Γιάννης Λαγουδάκης μετά τις σημερινές εξελίξεις σκέφτονται να προσφύγουν νομικά.

Ραγκούσης: Έκνομη απόφαση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του κάνει λόγο για «απροσχημάτιστα έκνομη απόφαση της ΕΣΑΛ», η οποία επιτρέπει τη συνέχιση των έργων της COSCO στην Πειραϊκή, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και γνωμοδότηση της αυτοδιοίκησης για τη νέα ΣΜΠΕ, κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας.

«Κατ΄ εντολή της κυβέρνησης, η «κυβερνητική» Επιτροπή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Λιμένων προχώρησε σήμερα στην έγκριση του master plan του ΟΛΠ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δήμους, όπως οι δήμαρχοι καταγγέλλουν, αλλά και χωρίς προηγούμενη εισήγηση επί της νέας ΣΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Με την ενέργειά της αυτή, η κυβέρνηση -δια του πλήρως ελεγχόμενου οργάνου της ΕΣΑΛ- καταστρατηγεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ανέστειλε τα έργα επέκτασης του λιμανιού μέχρι την έκδοση ΣΜΠΕ, και παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία, λόγω μη προηγούμενης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς» τονίζει και επισημαίνει:

«Η "φιλοεπενδυτική κυβέρνηση των αρίστων" της ΝΔ, δια του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος ενέκρινε "χωρίς τον ξενοδόχο" την νέα ΣΜΠΕ με αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή σπεύδει γι' άλλη μια φορά, να νομιμοποιήσει τις εγκληματικές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της COSCO, στο όνομα των αναπτυξιακών επενδύσεων και της δήθεν βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Πειραϊκής. Ας μας απαντήσουν, λοιπόν, υπεύθυνα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί του, αν «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης» συνιστά η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Πειραϊκής, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τους τόνους καυσαερίων που εισπνέουν οι ήδη ταλαιπωρημένοι κάτοικοι, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μετατροπή σε απέραντο εργοτάξιο του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Σαλαμίνας;».
Ανακοίνωση του Δήμου Περάματος

«Η κυβέρνηση αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ για το Master Plan της COSCO» έχει τίτλο η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Περάματος στην οποία αναφέρεται ότι «στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΣΑΛ για την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, απαξιώθηκαν πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ που εκδόθηκαν εντός του 2022 και με τις οποίες ακυρώθηκε το master plan του ΟΛΠ, επειδή δεν είχε προηγηθεί της έγκρισής του η έγκριση ΣΜΠΕ».

Υπενθυμίζεται οτι το ΣτΕ για την διασφάλιση της τήρησης της διαδικασίας προστασίας του περιβάλλοντος έκρινε με τις αποφάσεις του, ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42 ΕΚ και το ενωσιακό δίκαιο που υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου, η ΣΜΠΕ υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης, εγκρίνεται πριν την έγκριση του master plan προκειμένου να ερευνηθούν οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

«Η κυβέρνηση αντί να τηρήσει την ευρωπαϊκή οδηγία και να διασφαλίσει την αναγκαία συμμόρφωση της ΟΛΠ ΑΕ με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρεί να ανατρέψει τα αποτελέσματά τους νομοθετώντας αντίθετα και ψηφίζοντας εσπευσμένα νομοθετική διάταξη στην οποία ορίζεται ότι ΣΜΠΕ και master plan εγκρίνονται ταυτόχρονα με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα» επισημαίνει ο δήμος, κάνει λόγο για «σκανδαλώδη μεθόδευση» και προσθέτει: «Όλη αυτή η μεθόδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της COSCO να ξεπεράσει τις νόμιμες διαδικασίες που επέβαλλε το ΣτΕ για την εκτέλεση και την αδειοδότηση των έργων προκειμένου να κερδίσει χρόνο και χρήμα».

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά
Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας επιχειρείται η εκ νέου έγκριση του Master Plan του ΟΛΠ. Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων επί του Master Plan του ΟΛΠ αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε μια πορεία συνεχούς εκφυλισμού κάθε διαδικασίας δημόσιου ελέγχου στις ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και αλλού. Χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη από τη Σύμβαση Παραχώρησης διαδικασία διαβούλευσης του Master Plan και χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ΕΣΑΛ προχώρησε στη διατύπωση θετικής γνώμης για το Master Plan.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού μετέτρεψε την ΕΣΑΛ σε κομματικό όργανο με την τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων στη θέση υπηρεσιακών παραγόντων, στη συνέχεια της αφαίρεσε τη δυνατότητα έγκρισης των Master Plans η οποία δόθηκε στον εκάστοτε Υπουργό. Πλήρης συγκεντρωτισμός και αδιαφάνεια από την κυβέρνηση για ένα σχέδιο Μaster Plan που επηρεάζει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πορευτεί στη βάσητων πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ και κυρίως να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών φορέων και κυρίως των πολιτών για τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά. Η Πειραϊκή κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους να λειτουργεί ως ενεργούμενο ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
 
Top