«Βρώμικο» vs μαγειρευτού τις μεταμεσονύχτιες ώρες με πολύ αλκοόλ στο αίμα.


Συμβαίνει σε όλους. Έχεις πιει τα ποτάκια σου και μετά να ψάχνεις για το καλύτερο «βρώμικο» της περιοχής, λίγο πριν πας για ύπνο. Είναι μια συνήθεια που αρέσει στους περισσότερους. Τι είναι αυτό, όμως, που συμβαίνει στο σώμα μας και μας κάνει να λαχταράμε τα ξημερώματα μια σαντουϊτσάρα ή ένα burger με πατάτες περισσότερο από το φαγητό που ξέρουμε ότι έχει μείνει στο σπίτι και το μεσημέρι πέσαμε με τα μούτρα;

Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, σκέψου ότι ένα γραμμάριο σκέτο αλκοόλ περιέχει περισσότερες από ότι ένα γραμμάριο υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη και σχεδόν τις ίδιες με ένα γραμμάριο λιπαρά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ποντίκια έτρωγαν πολύ περισσότερο όταν είχαν πιει αλκοόλ για τρεις συνεχόμενες ημέρες σε σχέση με τις ημέρες που ήταν εντελώς νηφάλια. Αναλύοντας τον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιοι νευρώνες ήταν πιο ενεργοί μετά τη λήψη αλκοόλ, που απελευθερώνει το πεπτίδιο AgRP. Αυτό το πεπτίδιο, που ελέγχει την όρεξη, είναι και ο λόγος που θες να τρως ακόμη και όταν δεν πεινάς πραγματικά.


Έτσι η αιτία που το φαγητό έχει καλύτερη γεύση όταν είμαστε λιγάκι μεθυσμένοι είναι ότι το μυαλό μας ξεγελιέται και ζητά απεγνωσμένα την «τζανκιά» του. Και όπως όλα αυτά που θέλουμε πάρα πολύ έτσι και το μεταμεσονύχτιο «βρώμικο» μας φαντάζει πολύ καλύτερο απ' το φαγητό που έχει μείνει στο σπίτι.

Το αλκοόλ εξάλλου, όπως εύκολα μπορεί να σε κάνει να δεις στο πρόσωπο κάποιας έναν άγγελο έτσι μπορεί και να σε παραπλανήσει με το φαγητό. Αυτό οφείλεται στο λεγόμενο «οπιούχο σύστημα», τον λόγο που το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε καλά και συχνά ανακουφίζει από τον πόνο.

 
Top