samaras0509Αναστάτωση επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στις ευρωεκλογές και τις επιλογές της ηγεσίας που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα αμφισβητείται η ...
επιλογή συγκεκριμένων προσώπων από τον Αντώνη Σαμαρά (Σπηλιωτόπουλος, Ιωαννίδης, Κουμουτσάκος), αλλά και η στήριξη σε υποψηφίους που, ατύπως, προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, αν και δήλωναν ανεξάρτητοι. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα ταύτιση των κυβερνητικών εταίρων, που καθόλου δεν άρεσε στην κομματική βάση
Παράλληλα, η τακτική του πρωθυπουργού να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών, προτάσσοντας το δίλημμα-εκβιασμό «σταθερότητα ή χάος», τον φέρνει σε δύσκολη θέση καθώς επιτρέπει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Οι επιλογές που έχει ο κ. Σαμαράς είναι περιορισμένες. Η πρώτη εισήγηση που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Θέλοντας να δείξει ότι έχει αφομοιώσει το μήνυμα των εκλογών, συνεργάτες του πρωθυπουργού αξιολογούν το έργο όλων των υπουργών και υφυπουργών, αλλά και των γραμματέων, ειδικά του Χάρη Θεοχάρη που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων.
Η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού θα εστιάζεται στο πολιτικό σύστημα προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προχωρεί σε ανοίγματα προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτή και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του, θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ανοίξει και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και από το φθινόπωρο θα αρχίσει η προκαταρκτική συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.


efsyn.gr


 
Top