Δευτέρα, 17.02.2014
Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Νερού | 7 – 9 μ.μ.

91 χρόνια μετά. Οι πρόσφυγες της Ανταλλαγής με φόντο τα νερά του Αιγαίου. Τα Λοιμοκαθαρτήρια, η καθημερινότητα των προσφύγων στη νέα πατρίδα τους, ο ρατσισμός που δέχτηκαν, η χρησιμοποίησή τους ως φτηνά εργατικά χέρια.

Με αφορμή την ταυτόχρονη κυκλοφορία στην Ελλάδα και την Τουρκία της δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά και τουρκικά) «Οι δικοί μας ξένοι» - «Η εγκατάσταση των προσφύγων μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης», διοργανώνεται παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Νερού, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, στις 7 το βράδυ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το 2008, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης επισκέπτεται προσφυγικές γειτονιές στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναζητά τα ίχνη των ανθρώπων μέσα στο χρόνο, συνομιλεί με πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς και προσπαθεί να ανασυνθέσει την καθημερινότητα Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος:

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης
Αγγέλα Φωτοπούλου, δημοσιογράφος Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων
Συντονίζει ο Ζαχαρίας Ζούπης
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ3.
§  Μέσω Skype μιλάμε με τον Τούρκο ιστορικό Elçin Macar αλλά και με τους Lutfu Karadag και Σταυρίκο Παπαβραμίδη, Τούρκο και Έλληνα πρόσφυγα 1ης γενιάς, αντίστοιχα.


Χορηγός επικοινωνίας: ertopen.com
 
Top