ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κίμωλος, 10 Σεπτεμβρίου 2013
ΘΕΜΑ: ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ
Τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Κιμώλου είχαν δύο (2) συναντήσεις με τον πρόεδρο της Εργατικής Ένωσης κ. Γεώργιο Δομ. Μαρινάκη για να συζητήσουν αυτό που τους απασχολεί: Δηλαδή, ότι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και ότι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής τους.
Στην πρώτη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Γηροκομείου παραβρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλο Αγγελέτος Κανάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης. Προτάθηκε και υπήρξε δέσμευση προς τους εργαζόμενους ότι το θέμα ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ θα συζητηθεί τώρα τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου σε Ανοιχτή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου....
Ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα έπρεπε να είχαν καλέσει όλους τους Κιμωλιάτες σε Πάνδημη Συγκέντρωση για την Σωτηρία του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, που η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας είναι εδώ στην Κίμωλο.
Στις 8 Αυγούστου με αίτησή τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΖΗΤΗΣΑΝ την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό ΘΕΜΑ: ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ, διότι διαπίστωσαν ότι ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν θέλουν να συζητηθεί το θέμα.
Στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 υποχρεωτικά, Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με Θέμα: «Αφεντάκειο Κληροδότημα – Λήψη μέτρων προς αποτροπή της παύσης λειτουργίας του Γηροκομείου Κιμώλου».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγγελέτος Κανάς στην εισήγησή του περιληπτικά είπε:
«Ο πολιτισμός ενός Λαού φαίνεται από τον τρόπο που φροντίζει τους Γέροντες και τις Γερόντισσες».
Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
ΚΑΠΟΤΕ… πριν 118 χρόνια, στις 3 Ιουλίου 1895, ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ συμπατριώτης Γεώργιος Νικολάου Οικονόμου Αφεντάκης συνέταξε, έγραψε και υπέγραψε την διαθήκη του για την ανέγερση του ΑΣΥΛΟΥ ΠΤΩΧΩΝ, ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ, στην Κίμωλο.
Η θεμελίωση του Αφεντακείου έγινε στις 25 Μαρτίου 1934. Οι εργασίες της ανέγερσής του ολοκληρώθηκαν, μεσολάβησε ο Β΄ παγκόσμιος και ο εμφύλιος πόλεμος και τα εγκαίνια του ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ έγιναν στις 15 Αυγούστου του 1950. Από τότε, εδώ και 63 χρόνια λειτουργεί απρόσκοπτα προσφέροντας φροντίδα και περίθαλψη σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπατριώτες μας.
ΣΗΜΕΡΑ… ας αναλογισθούμε την ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ για πάνω από 63 χρόνια του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ στην Κιμωλιάτικη κοινωνία.
Δηλαδή:
Την φροντίδα εκατοντάδων ηλικιωμένων, ναυαγών και ανήμπορων συμπατριωτών μας.
Την προσφορά/θέσεων εργασίας και την συνταξιοδότηση δεκάδων συμπατριωτών μας.
Την ενίσχυση της οικονομίας του νησιού μας με την άμεση προμήθεια προϊόντων/αγαθών από τους εμπόρους, κτηνοτρόφους, αλιείς, γεωργούς του τόπου μας.
Την ηλεκτροδότηση του νησιού μας από το 1955, τότε που μόνο η Ερμούπολη, η Βαρυτίνη και τα μεταλλεία της Σερίφου είχαν ρεύμα.
Την προσφορά οικοδομικών και τεχνικών εργασιών συντήρησης του Γηροκομείου στους εργολάβους και επαγγελματίες του νησιού μας.
Την έκδοση Βιβλίων, την αγορά εκτάσεων για λογαριασμό της Κοινότητας π.χ. το σημερινό Κοιμητήριο.
Την οικονομική ενίσχυση με ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Κιμωλιατών Σπουδαστών και Φοιτητών και τόσα άλλα.
Το παράδοξο είναι ότι:
- Ορισμένοι από αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετηθεί από το Γηροκομείο είναι αυτοί που σήμερα λένε «ας κλείσει».
- Αυτοί που χρόνια τώρα χρησιμοποιούσαν το Γηροκομείο ως μοχλό πίεσης προς το εκλογικό σώμα για να υφαρπάζουν την ψήφο των Γερόντων, σήμερα πλέον σφυρίζουν αδιάφορα και λένε «ας κλείσει».
Όλοι αυτοί κάποτε ήταν υπέρμαχοι του Γηροκομείου, σήμερα αδιαφορούν γιατί η περίοδος των παχιών Αγελάδων τέλειωσε.
Σήμερα το Αφεντάκειο χρωστά στους εργαζόμενους και στην εφορεία γύρω στα 130.000 ευρώ και του χρωστάνε γύρω στα 300.000 ευρώ από ενοίκια.
Για τον προϋπολογισμό και για τα οικονομικά μεγέθη να μας τα πει πιο αναλυτικά ο κ. Δήμαρχος που είναι και ταμίας του Δ.Σ. του Αφεντακείου.
Επίσης εκτός από τις προτάσεις του για:
Τον «μπροστάρη» που θα σώσει το Γηροκομείο.
Οι συγγενείς των τροφίμων να πληρώνουν το προσωπικό και
Τον έρανο που πρότεινε και πότε δεν έγινε.
Ας μας πει τι άλλο βλέπει να γίνει για την Σωτηρία του Αφεντακείου Κληροδοτήματος.
Για τα χρήματα που χρωστάνε οι ενοικιαστές, αυτό μπορεί να μετακινηθεί/ανατεθεί στην ΕΦΟΡΕΙΑ για να μην πληρώνει φόρο το ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ.
Το γεγονός ότι το Αφεντάκειο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι σε όλους μας γνωστό.
Δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων.
Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο άγριο χαράτσι.
Τρία (3) χρόνια τώρα προσπαθούμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν αποφάσεις που να δίνουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο, δηλαδή να μην κλείσει, να μην σταματήσει την λειτουργία του, γιατί αν αυτό συμβεί θα είναι μεγάλο πλήγμα για την Κοινωνία της Κιμώλου.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη της, όλα τα έγγραφα του Διοικητικού Συμβουλίου του Αφεντακείου Κληροδοτήματος και όλα τα έγγραφα του Δημάρχου, επαναφέρει τις προτάσεις της για την οικονομική στήριξη του Κληροδοτήματος που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με εντολή Δημάρχου έχει απορρίψει:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη απόφαση και να διαμαρτυρηθεί έντονα στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για το άγριο χαράτσι που έχουν επιβάλει στο Ίδρυμα.
2. Ο Δήμαρχος, που είναι Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος της Πολυαίγου, να συζητήσει με Νομικούς και να βρεθεί τρόπος ώστε μέρος από το εισόδημα της ΠΟΛΥΑΙΓΟΥ να δοθεί στους γέροντες του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ. Επισήμανση: ενώ το θέμα αυτό λύνετε, μπορεί να τακτοποιηθεί, ο Δήμαρχος φρόντισε εκ των προτέρων να το κάψει με το έγγραφο που έστειλε και ρωτούσε σχετικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
3. Να βρεθεί τρόπος ώστε από τον Προϋπολογισμό του Δήμου, το ποσό για την καθαριότητα των παραλιών και το κόψιμο των δέντρων να δοθεί στο Αφεντάκειο.
4. Να βρεθεί τρόπος ώστε ο Δήμος να προσφέρει σε είδος βοήθεια στο Αφεντάκειο, όπως νερό, φάρμακα, απορρυπαντικά, τρόφιμα κλπ.
5. Τα χιλιάδες ευρώ που δίνονται από το Δήμο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ή εκδόσεις βιβλίων να δίνονται στο Αφεντάκειο.
6. Να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος Φίλων του Αφεντακείου με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Κληροδοτήματος.
- Στον Σύνδεσμο αυτό να εγγράφετε ο κάθε Κιμωλιάτης –τισσα.
- Οι ετήσιες Συνδρομές να αποδίδονται στο Αφεντάκειο για την ενίσχυση των σκοπών του.
- Δύο (2) Μέλη του συνδέσμου να συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Αφεντακείου.
- Το Δ.Σ. του Αφεντακείου να δεσμευθεί με απόφασή του ότι αποδέχεται την παραπάνω πρότασή μας.
Ο Δήμος Κιμώλου, που φύσει και θέση εκπροσωπεί όλους τους Κιμωλιάτες, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να συσταθεί το υπό την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ» πατριωτικό σωματείο, για το καταστατικό του οποίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, που θα πρέπει να ορίσουν προς τούτο εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ορίζει ως εκπρόσωπό της τον Αγγελέτο Κανά.
κ. Πρόεδρε
κ.κ. Σύμβουλοι
Αν δεν πάρουμε μέτρα προς αποτροπή της παύσης λειτουργίας του Γηροκομείου Κιμώλου:
α) Οι Συνέπειες θα είναι τρομερές για τους Γέροντες και τις Γερόντισσες. Να μην ξεχνάμε ότι
όλοι κάποια μέρα θα Γεράσουμε.
β) Όλη η περιουσία του Αφεντακείου στην Αθήνα, αλλά και το Γηροκομείο στην Κίμωλο θα
βγει στο ΣΦΥΡΙ.
Γι’ αυτό η Ενωτική Πρωτοβουλία Ζήτησε την σύγκλιση του Σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ!
Γι’ αυτό εμείς ακόμη ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1) Τα έξοδα αντί «στεφάνων» στις τελετές να δίνονται στο Γηροκομείο, π.χ. αυτό που κάνει ο Δήμος Κυθήρων για το ΚΑΣΙΜΑΤΙΟ Γηροκομείο.
2) Μεταφορά κονδυλίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον προϋπολογισμό του Δήμου στον «Σύλλογο Φίλων του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ» ή άλλο πολιτιστικό Σύλλογο, π.χ. αυτό που κάνει ο Δήμος Μήλου.
3) Την Βιωσιμότητα του Γηροκομείου με σταθερή Χρηματοδότηση που θα προέρχεται από ανταποδοτικό τέλος με συντελεστή 0,10 ευρώ για τις οικίες και 0,20 ευρώ για τους επαγγελματικούς χώρους ανά τετραγωνικό μέτρο, στο νερό ή την ΔΕΗ.
Ως παράδειγμα καταθέτω την απόφαση 14/24.11.2008 του Δήμου Μήλου και περιληπτικά θα κάνω μια σύντομη Ενημέρωση για το Γηροκομείο της Μήλου, το οποίο έκλεισε το 1977 και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ξανανοίξει.
Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Στις 15 Αυγούστου, πριν 3 μέρες, εψάλλει τρισάγιο εις Μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτη και κατατέθηκαν στεφάνια κάτω στο Άσυλο. Πολλοί έλλειπαν όπως και πέρσι. Αυτό, όμως που έκανε εντύπωση φέτος ήταν η απουσία της Επιτροπής, λέγετε ότι τα Μέλη της παραιτήθηκαν, ΝΑΙ, εντάξει, έχουν τους λόγους τους, αλλά οφείλουν να παρευρεθούν γιατί ακόμα δεν έγινε αντικατάσταση. Το πλοίο δεν εγκαταλείπεται, προσπαθούμε να το σώσουμε.
ΚΑΠΟΤΕ… Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Κιμώλου προσέφερε/διέθεσε όλη του την Περιουσία για να φτιαχτεί και να λειτουργήσει το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. Τόσος ήταν ο ζήλος του για το άσυλο ώστε με αυστηρά λιτότητα τονίζει: «Εύχομαι και θέλω εις αιώνα τον άπαντα την συντήρησιν τούτου εσαεί».
ΣΗΜΕΡΑ… Εμείς κάτι πρέπει να κάνουμε και κάτι να προσφέρουμε για να διατηρήσουμε αυτό το ευεργέτημα.
Ας Πάρουμε επιτέλους μια Απόφαση!!!
Ο Δήμαρχος Θεόδωρος – Γεράσιμος Γ. Μαγκανιώτης για να τιμήσει την Μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτη όπως ο ίδιος είπε, σηκώθηκε όρθιος και από το αναλόγιο του Δήμου ουσιαστικά ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ.
Η ομιλία του κατά 90% στρεφόταν κατά του εκπροσώπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.
Με το γνωστό του ύφος και ήθος αναφέρθηκε στην «επίπλαστη φούρια» της «γνωστής ομάδας» να φέρει Αυγουστιάτικα το Θέμα: ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟ Κληροδότημα για συζήτηση γεμίζοντας μάλιστα τις κολώνες της ΔΕΗ με «χαρτιά».
Απέρριψε όλες τις προτάσεις μας γιατί δεν «ξέρουμε ακριβώς» τι προτείνουμε…. Με τις «φραστικές ρουκέτες» του… «αυτός και ο Αρχηγός του»… και συνέχισε και με άλλες κορώνες με την γνωστή εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει.
Ο Δήμαρχος με την αλαζονεία της εξουσίας που τον διακρίνει, τις αισχρές φανφάρες του και την τραμπούκικη συμπεριφορά του, έχει μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ΤΣΙΡΚΟ.
Δύο Σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας από ευθιξία και αξιοπρέπεια αποχώρισαν από την Συνεδρίαση. Διότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με προτροπή του Δημάρχου δεν έδινε/αφαιρούσε το λόγο από τους Συμβούλους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.
Οι ευθύνες του Προέδρου του Δ.Σ. και των Συμβούλων της πλειοψηφίας είναι τεράστιες. Δεν υπάρχει δικαιολογία και ειδικά όταν συζητείται ένα από τα πιο καυτά θέματα που μας απασχολούν/αφορούν όλους μας, ολόκληρη την κοινωνία του νησιού μας.
Τελικά απορρίφθηκαν οι προτάσεις μας και δεν πάρθηκε καμιά ουσιαστική απόφαση – Μια «Επιτροπή» λέει θα επισκεφθεί 7 με 10 Σεπτεμβρίου πριν την Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΦΕΝΤΑΚΕΙΟΥ στην Αθήνα, για να μεταφέρει αυτά που ειπώθηκαν στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Αυγούστου.
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Ο Δήμαρχος και οι γύρω απ’ αυτόν έχουν μεθοδεύσει και επιδιώκουν το κλείσιμο του Γηροκομείου στην Κίμωλο. Γι’ αυτό δεν κάνουν τίποτα, αρνούνται εδώ και 3 χρόνια που η Ενωτική Πρωτοβουλία έχει φέρει το θέμα (4 φορές) τέσσερις φορές για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υλοποιήσουν έστω και μια από τις δικές μας ή τις δικές τους προτάσεις, αρνούνται να κάνουν κάτι. Αφήνουν σκόπιμα την κατάσταση να σέρνετε γιατί έτσι τους βολεύει.
Οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο έχουν να πληρωθούν περίπου εδώ και 1 χρόνο. Αυτό μέχρι πότε θα συμβαίνει; Κάποια στιγμή θα σταματήσουν να προσφέρουν την εργασία τους. Κανένας δεν εργάζεται χωρίς να πληρώνεται. Όσο φιλότιμο και υπομονή και να έχουν κάποια στιγμή θα σταματήσουν και τότε τι θα γίνει; Το Γηροκομείο της Κιμώλου θα ΚΛΕΙΣΕΙ!
ΤΟΤΕ… ο Δήμαρχος και οι γύρω απ’ αυτόν θα πουν με ανακούφιση ότι το Γηροκομείο το κλείσανε οι εργαζόμενοι! Θα ρίξουν την ευθύνη σε αυτούς. Αυτό περιμένουνε.
ΤΟΤΕ… οι Γέροντες και οι Γερόντισσες «θα πεταχτούν στου Γερο-Νικόλα τ’ αψηλά» και το κτίριο, το στολίδι της Κιμώλου, θα εκποιηθεί, θα βγει στο ΣΦΥΡΙ για την «ανάπτυξη του τόπου μας». Συγχαρητήρια!!!
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ;;;;
«Χρόνια Πολλά και Καλό Χειμώνα»
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Αγγελέτος Κανάς
Το παραπάνω κείμενο κοινοποιείται σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.