Το DNA επιβεβαίωσε τις εικασίες των επιστημόνων

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leicester επιβεβαίωσαν ύστερα από τέσσερις μήνες ότι τα ανθρώπινα οστά που είχαν εντοπιστεί κάτω από ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κοντά στο πεδίο της μάχης της Bosworth , όπου το 1485, ο 33χρονος τότε μονάρχης Ριχάρδος ο 3ος, έχασε τη ζωή του, ανήκουν σε αυτόν.

http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2013/2/richard.jpg
Ο Ριχάρδος ο τρίτος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας από τη δυναστεία των Πλανταγενετών. Οι επιστήμονες βασίστηκαν για την έρευνά τους σε ιστορικές καταγραφές και στις τεχνικές ανάλυσης των στοιχείων DNA που αναπτύχθηκαν το 1986 στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Μιλώντας σε 140 δημοσιογράφους που είχαν ταξιδέψει από όλο τον κόσμο ο επικεφαλής αρχαιολόγος του πανεπιστημίου Richard Buckley ανέφερε ότι πίσω από το σκελετό βρίσκεται την "πέραν πάσης αμφιβολίας" ο Ριχάρδος ο 3ος.
Η Jo Appleby δήλωσε ότι το κρανίο ήταν σε καλή κατάσταση. "Πέρασε από σαρωτή υψηλής ανάλυσης προκειμένου να μας επιτρέψει να εξετάσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό", ανέφερε.
"Με σκοπό να σιγουρευτούμε ότι το κρανίο ανήκει στον Ριχάρδο Γ', σχεδιάσαμε...
ένα βιολογικό προφίλ των χαρακτηριστικών του. Επίσης, εξετάσαμε προσεκτικά τον σκελετό έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ίχνη βίαιου θανάτου", πρόσθεσε.
http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2013/2/richard4.jpg
Ο William Shakespeare είχε την "τελευταία λέξη"
Για αρκετούς αιώνες, η ιστορία του Ριχάρδου, είχε χαθεί στα βάθη του χρόνου, ενώ η σημαντικότερη και πιο γνωστή αναφορά σε αυτόν, έγινε από τον William Shakespeare στο ομώνυμο έργο. Ο συγγραφέας τον χαρακτήριζε σαν "τέρας με ανθρώπινη μορφή" που "ακόμα και τα σκυλιά ούρλιαζαν στο πέρασμά του".
Προσπαθώντας να ρίξουν φως στην ιστορία της Ελισαβετιανής εποχής, η ομάδα των Βρετανών ερευνητών ξεκίνησε να ψάχνει τον τάφο του.
Χρησιμοποιώντας ιστορικούς χάρτες και στοιχεία, τα βήματά τους τους οδήγησαν σε ένα παλιό υπαίθριο πάρκινγκ, το οποίο πιθανόν να ήταν ο βασιλικός τάφος.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε έναν σκελετό, ο οποίος έφερε ξεκάθαρα βίαια τραύματα μάχης, ενώ είχε εμφανή σκολίωση. Ο ίδιος ο Shakespeare άλλωστε, παρουσίαζε τον βασιλιά, σαν “σακάτη”.
Το DNA "μίλησε" επιβεβαιώνοντας τις εικασίες των επιστημόνων.

http://www.metrogreece.gr/Portals/0/AuthorsImages/2013/2/richard5.jpg

www.metrogreece.gr

 
Top