ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ!!!

Έρχεται νέα αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η αναπροσαρμογή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Μετά το προσωρινό «φρένο» που έβαλε ο πρωθυπουργός στο σενάριο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, προσανατολίζεται τώρα στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11%, χωρίς παράλληλη αύξηση του συντελεστή 23%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 12% ή στο 13%.
Και οι επιβαρύνσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς από τις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον βέβαια θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πιο αναλυτικά, η λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη διασφάλιση των πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο και τα οποία θα προέκυπταν από τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε μαζικές μετατάξεις αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ και «πάγωσε» επί του παρόντος τον ενιαίο φόρο στο πετρέλαιο, προωθεί την αύξηση του ΦΠΑ, με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να δηλώνει χθες ότι «θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή το σύνολο των προϊόντων».
Η τρίτη λύση
Η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18% ήταν η τρίτη εναλλακτική λύση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί, αφού θα αύξανε σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή, και θα μείωνε από την άλλη πλευρά τον φόρο για είδη πολυτελείας, όπως θεωρούνται σειρά προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 23%.
Ετσι, έδαφος κερδίζει η εναλλακτική λύση της αύξησης του συντελεστή 11% στο 12% ή το 13%.
Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις μεταξύ άλλων σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί κ.ά.), φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, νοσήλια σε κλινικές και εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
Top