Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές του Ιράν, μετά από αναφορές πως συνετρίβη ελικόπτερο που ενδέχεται να μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι, με τις πρώτες πληροφορίες να παραμένουν εξαιρετικά συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα ελικόπτερο, το οποίο ενεπλάκη σε «ένα περιστατικό», με την εφημερίδα «Teheran Times», να αναφέρει πως αγνοείται ένα από τα τρία ελικόπτερα στα οποία επέβαιναν ο πρόεδρος, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ιράν.
Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι η συντριβή, το οποίο συνέβη νωρίτερα το απόγευμα, ενδεχομένως να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, με το ελικόπτερο το οποίο φέρεται να κατέπεσε στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, να μην έχει διευκρινιστεί εάν μετέφερε τον πρόεδρο ή ήταν κάποιο συνοδευτικό. Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν πως επρόκειτο για ελικόπτερο της συνοδείας του Ιρανού προέδρου και πως ενεπλάκη σε «ατύχημα».
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, με την κρατική τηλεόραση να αναφέρει πως η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζόλφα, στα σύνορα Ιράν – Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Ο Ραΐσι βρισκόταν σήμερα Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, για να εγκαινιάσει ένα φράγμα μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο κράτη στον ποταμό Άρας.

Ιρανικά μέσα κάνουν λόγο για «περιστατικό» με το ελικόπτερο που μετέφερε τον ιρανό πρόεδρο περιγράφοντας λακωνικά «σκληρή προσγείωση» ενώ ταξίδευε στο Αζερμπαϊτζάν.

Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε ότι η περιοχή του συμβάντος ήταν κοντά στην Jolfa, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, της Τεχεράνης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τα αίτια του περιστατικού ούτε για την κατάσταση του Ραΐσι και των λοιπών επιβατών

Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «πρόκρουση» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.
 
Top