Η διγλωσσία που εκδηλώνεται στα ρετιρέ της ΝΔ για τους χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων μετά τις τελευταίες εξελίξεις εμπεριέχει -όπως συζητείται και στα γαλάζια πηγαδάκια- κι ένα στοιχείο σκηνοθεσίας. Αλλά κι αυτό μαρτυρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση...

Από την μία η Ντόρα που -στην ίδια γραμμή με τον ... αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών Κοτζιά- λέει “ναι” στα μνημόνια συνεργασίας για να συγκρατήσει τους κεντρώους που είναι και το αγαπημένο εκλογικό target group του Κυριάκου. Κι από την άλλη ο Βορίδης ανέλαβε με το “όχι” να καθησυχάσει τους υπ' ατμόν δεξιούς. Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει βέβαια αυτό που λέγεται για τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη ή το άλλο με τα πολλά παλούκια.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται πάντως και στα χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται, κινούνται με ιδιαίτερο άγχος σε διαφορετικές γραμμές. Μέχρι και φωνές περί “κατάπτυστης συμφωνίας” και “καταγγελίας” της ακούγονται από κάποιους. Σουρεαλισμός πλήρης.

Αυτή την τακτική δεν την ακολουθεί ασφαλώς για πρώτη φορά η ΝΔ. Το έκανε ως αντιπολίτευση το έκανε και ως κυβέρνηση...

Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ -εξαιτίας της Συμφωνίας- είχε υποστεί πλήρη κατάρρευση στην βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα τότε η ΝΔ, έχοντας καλλιεργήσει (ψευδείς) προσδοκίες και έχοντας δώσει υποσχέσεις για τροποποίησή της έως και υποβολή βέτο, πέτυχε να εκτιναχθούν τα δικά της ποσοστά στις αντίστοιχες περιοχές.

Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι στις εκλογές του 2023 η ΝΔ -όταν πια ως κυβέρνηση ορκιζόταν πίστη στην Συμφωνία και ο Κ. Μητσοτάκης που διαβεβαίωνε ότι “εγώ δεν θα δεχτώ ποτέ “Μακεδόνα” πρωθυπουργό στην Ελλάδα”, το έκανε και με το παραπάνω- πλήρωσε εκλογικό τίμημα σε αυτούς τους ιδιαίτερα ευαίσθητους νομούς.

Έτσι, ενώ το πανελλαδικό ποσοστό της ανέβηκε μέσα στην τετραετία από το 39,85% στο 40,56%, η πτώση σε ολόκληρη την Μακεδονία ήταν αξιοσημείωτη. Για παράδειγμα στις Σέρρες έχασε σχεδόν τρεις μονάδες, όπως στο Κιλκίς και στην Κοζάνη, στην Πέλλα -όπως σχεδόν και στα Γρεβενά- τέσσερις , πάνω από τέσσερις στην Δράμα, σχεδόν από πέντε μονάδες στην Φλώρινα και στην Καστοριά...

Δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο για τη ΝΔ είναι ότι η μεγάλη βουτιά -ακόμη και της τάξης του 15%- συνεχίστηκε δημοσκοπικά και όλο το μετεκλογικό διάστημα. Πολύ πριν σκάσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων. Τόσο η ταύτιση με την Ουκρανία όσο και ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έπαιξαν το ρόλο τους. Τώρα, προστέθηκε άλλη μια νάρκη που στο Μαξίμου ψάχνουν να βρουν πώς ...δεν θα την πατήσουν.

Μη ξεχνάμε ότι και για την ψήφιση της Συμφωνίας το 2019 ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε μπροστά το ...Ποτάμι, για να συμπληρωθούν τα “κουκιά” στην Βουλή, ώστε να μην βραχεί ο ίδιος λίγο πριν από τις εκλογές...
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top