Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της από το κόμμα της για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.
Η πιθανότητα να μην λάβει ξανά το χρίσμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο είναι κάτι που συζητιέται έντονα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του και το Euronews, ξεχωρίζοντας μάλιστα επτά «μνηστήρες» για την εν λόγω θέση. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο χαρακτηρίζει και ως «άσο».
Οι υπόλοιποι είναι ο «μάγος» Μάριο Ντράγκι, η «αειθαλής» Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το «outsider» Αντρέι Πλένκοβιτς, η «ασκούμενη» Ρομπέρτα Μέτσολα, η «τραπεζίτης» Κριστίν Λαγκάρντ και ο «σχεδιαστής στρατηγικής» Κλάους Γιοχάνις, ενώ αναλύονται τόσο τα βασικά πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματά τους.
 
Μάριο Ντράγκι, ο «μάγος»
Η ομιλία του Ντράγκι στο κοινωνικό φόρουμ υψηλού επιπέδου στο Λα Χούλπε στις 16 Απριλίου χαιρετίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως μια έμμεση ένδειξη για διεκδίκηση μιας κορυφαίας θέσης στην ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τη φήμη του ανθρώπου που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν σαν να κάνει μαγικά, σύμφωνα με το Euronews.

Πλεονεκτήματα: Είναι ο πιο γνωστός Ευρωπαίος πολιτικός κουβαλώντας μια αύρα αλάθητου, ενώ θεωρείται επίσης ότι είναι υπεράνω των κομματικών πολιτικών.
Μειονεκτήματα: Ο κίνδυνος του να επιλέγεται κάποιος που είναι «πολύ καλός» σε μια κορυφαία θέση, μπορεί να επισκιάσει όλους τους άλλους, κάτι που οδήγησε τα ιταλικά κόμματα να τραβήξουν την πρίζα από την πρωθυπουργία του.
Πιθανότητες: Οι ηγέτες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές είναι απίθανο να απορρίψουν τον Ντράγκι. Ακόμη και ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τον «συμπαθεί».
 
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η «αειθαλής»
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ - ο οποίος θα είναι βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ - δήλωσε πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Απρίλιο ότι η επόμενη Επιτροπή πιθανώς να είναι «οικονομικής φύσεως».
Αν αυτό είναι αλήθεια, ποιος θα ήταν καλύτερος από τη σημερινή διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την κορυφαία θέση, διερωτάται το Euronews.
Το όνομα της πρώην επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ακούγεται πάντα, όταν συζητιούνται θέσεις-κλειδιά της ΕΕ. Το όνομά της είχε ήδη κυκλοφορήσει το 2019, όταν τελικά διορίστηκε η φον ντερ Λάιεν.

Πλεονεκτήματα: Θα μπορούσε να είναι η πρώτη επικεφαλής της Επιτροπής από την Ανατολική Ευρώπη μετά τη «Μεγάλη Διεύρυνση» της ΕΕ με χώρες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
Μειονεκτήματα: Μόλις διορίστηκε εκ νέου ως διευθύντρια του ΔΝΤ και σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, έχει λιγότερες διασυνδέσεις με τους βασικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες.
Πιθανότητες: Ισχυρή στο Συμβούλιο για την υποστήριξή της στις ανατολικές χώρες, αβέβαιες θα είναι οι αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αντρέι Πλένκοβιτς, το «Outsider»

Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αναλάβει ξανά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει και άλλα «κρυφά όπλα», όπως είναι ο Αντρέι Πλένκοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης από το 2016 και ίσως μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει μια πιο διεθνή καριέρα μετά το «θρίλερ» που αναμένεται στην Κροατία από τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι συντηρητικοί που κυβερνούν την Κροατία ήρθαν πρώτοι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αλλά με λίγο λιγότερες έδρες απ' ό,τι το 2020, γεγονός που προοιωνίζεται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό πλειοψηφίας.

Πλεονεκτήματα: Μακρόχρονη εμπειρία ως επικεφαλής κυβέρνησης, προέρχεται από το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ, κάτι που αποτελεί ένα μήνυμα καλής θέλησης προς τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.
Μειονεκτήματα: Είναι περισσότερο πολιτικός από αυτό που θέλει η συγκεκριμένη θέση.
Πιθανότητες: Η φιλία με πολλούς συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τον διορισμό του, αλλά η επιβεβαίωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα δημιουργίας συνασπισμού στο Κοινοβούλιο.

Ρομπέρτα Μέτσολα, η «ασκούμενη»
Όταν το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τη Ρομπέρτα Μέτσολα στους 100 αναδυόμενους ηγέτες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023, η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την εγκωμίασε. «Μην υποκύψεις ποτέ στον κυνισμό. Μπορείς να γίνεις ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής», συμβούλευσε η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής τη νεότερη πολιτικό που θα μπορούσε τώρα να διαδεχθεί τη μέντορά της.
Στη σύντομη διεθνή καριέρα της, η Μέτσολα έγινε η πρώτη πολιτικός της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πλεονεκτήματα: Χάρισμα και νεότητα, καθώς και ισχυρά φιλοευρωπαϊκά διαπιστευτήρια.
Μειονεκτήματα: Έλλειψη διεθνούς εμπειρίας, καμία προηγούμενη εργασία σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ.

Πιθανότητες: Πιο εύκολη στο Κοινοβούλιο ως απερχόμενη πρόεδρος, πιο δύσκολη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μητσοτάκης, ο «Άσος»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας άσος στο μανίκι του ΕΛΚ, αν τα πράγματα δυσκολέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ένα πρόσφατο tweet, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης «εκπροσωπεί την ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της» λόγια που μάλλον δεν θα έλεγε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Euronews.
Ο Μητσοτάκης είναι μια συμπαθής προσωπικότητα στη ΕΕ και θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή επιλογή για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ, εάν το ΕΛΚ δεν καταφέρει να πάρει τη θέση της Επιτροπής.
Στην πρόσφατη εκδήλωση του Euronews ON AIR, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τρεις κύριες κινήσεις για την επόμενη θητεία της ΕΕ: Στρατηγική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και επισιτιστική ασφάλεια.

Πλεονεκτήματα: Προηγούμενη εμπειρία ως ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ. Μιλάει καλά αγγλικά, γαλλικά και αρκετά καλά γερμανικά για να μιλήσει στην ολομέλεια στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης.
Μειονεκτήματα: Η οσμή εγχώριου σκανδάλου θα μπορούσε να τον καταστήσει επικίνδυνη επιλογή, ξεκαθαρίζει το Euronews.
Πιθανότητες: Στηρίζεται στην πολιτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του ΕΛΚ.

Κριστίν Λαγκάρντ, η «Τραπεζίτης»

Η σημερινή προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποτελούσε άλλη μια καλή επιλογή, αν η προφητεία του Σαρλ Μισέλ για μια «οικονομική» Επιτροπή επιβεβαιωθεί, ιδίως αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Το 2019, κέρδισε το τιμόνι της ΕΚΤ δεδομένης της ώθησης του Εμανουέλ Μακρόν και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και πάλι η επιλογή του Γάλλου προέδρου.

Πλεονεκτήματα: Καλό ιστορικό όπου κι αν έχει βρεθεί, από τη γαλλική κυβέρνηση μέχρι το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Μειονεκτήματα: Μια επιλογή που θα φαινόταν γραφειοκρατική ή αποκομμένη από τους πολίτες, πολύ κοντά στον Μακρόν (με τα καλά του και τα κακά του).
Πιθανότητες: Αν το όνομά της εμφανιστεί στο τραπέζι των ηγετών, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ξεμένουν από ιδέες και ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες καλές διαθέσιμες επιλογές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να κερδίσει την υποστήριξη ενός δεξιόστροφου Κοινοβουλίου;

Κλάους Γιοχάνις, ο «σχεδιαστής στρατηγικής»

Τι γίνεται αν ο Μισέλ κάνει λάθος και η Ευρώπη επιλέξει μια Επιτροπή με άλλον χαρακτήρα μακριά από το οικονομικό πεδίο; Σε αυτή την περίπτωση, το όνομα του Ρουμάνου προέδρου μπορεί να εμφανιστεί σαν «λαγός μέσα από καπέλο μάγου».
Ο Κλάους Γιοχάνις είναι επίσης υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ - αν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα - οπότε έχει ένα έτοιμο όραμα για την άμυνα της Ευρώπης που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί για την επόμενη Επιτροπή.

Πλεονεκτήματα: Υποψήφιος από μια ανατολική χώρα και το ΕΛΚ.
Μειονεκτήματα: Εξαρτάται από την έκβαση της κούρσας για το ΝΑΤΟ.
Πιθανότητες: Έχει σχετικά καλή εικόνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται την πλειοψηφία του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από Euronews
 
Top