Οι συζητήσεις για τις εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ειδικά στο χώρο της κεντροαριστεράς και αριστεράς, έχουν ανάψει τόσο, που ήδη μπαίνουν στο τραπέζι ακόμα και σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα.

Το σενάριο αυτό βέβαια δεν είναι εντελώς ξένο. Από την ημέρα της παραίτησής του μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν ότι ο Τσίπρας παραμένει παρών και δεν πρόκειται να γίνει… Καραμανλής – να εγκαταλείψει ουσιαστικά την πολιτική δηλαδή. Αλλά να εμφανιστούν τόσο γρήγορα τέτοιες συζητήσεις ελάχιστοι το περίμεναν. Γι’ αυτό και το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Βήμα (του Α. Καρακούση) έκανε εντύπωση.

«Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ετοιμάζει νέο σχήμα εφόσον οι ευρωεκλογές δείξουν ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο» έχει ως τίτλο το άρθρο αυτό, στο οποίο επισημαίνεται ότι στις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται «περισσεύουν τόσο ο προβληματισμός όσο και οι αναζητήσεις ειδικά στον ευρύτερο κύκλο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Δυνάμεις και προσωπικότητες κινούνται δυναμικά τούτο τον καιρό προς την κατεύθυνση συνολικής ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ευρύτερου αυτού χώρου».

Κατά τον αρθρογράφο «ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα την επιστροφή του. Οι συνομιλητές και οι στενότεροι των συνεργατών του δεν κρύβονται πια. Τα ευρωπαϊκά ταξίδια και οι συνεχείς επαφές του δεν έχουν άλλον σκοπό παρά τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για κάτι καινούργιο και συνάμα δυναμικό και ικανό να προσπεράσει τον νεοδημοκρατικό μονόδρομο και τη σχεδόν ομογενοποιημένη επιχειρηματολογία της μιας και μόνης άποψης για την πορεία της χώρας».

Και προσθέτει: «Ο νέος κύκλος Τσίπρα είναι ενεργός και δυναμικά προετοιμαζόμενος για το επόμενο βήμα, το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν θα εφάπτεται του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του κ. Κασσελάκη να τον κρατήσει εντός με τις συνεχείς αναφορές στον πρώην αρχηγό.

Οπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά, ούτε να ενώσει την κοινωνία. Οπως λένε οι συνεργάτες του, ‘‘δεν είναι ο Κασσελάκης ο ελέφαντας στο δωμάτιο, παρά η χαμένη αξιοπιστία του κόμματος και του χώρου συνολικά’’. Γι’ αυτό επιμένουν ότι ‘‘αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να γίνει εκ του μηδενός, στη βάση νέων αντιλήψεων και πεποιθήσεων για τη θέση της χώρας στον κόσμο’’».

Και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για βεβαιότητες, αλλά όλες οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα ενεργό και δραστήριο το 2024. Μέλλει να φανεί αν όντως οι πολιτικές συνθήκες θα επιτρέψουν το άλμα που προετοιμάζει…».
 
Top