ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 

Νέα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς με εμπλοκή αστυνομικών αποκαλύφθηκε από έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες σε έναν 37χρονο αστυφύλακα και σε έναν 42χρονο υπαρχιφύλακα.


Όλα ξεκίνησαν από μία καταγγελία σύμφωνα με την οποία αστυνομικός που υπηρετεί στη Σαλαμίνα παίρνει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντας (καφέ-μπαρ και εστιατόρια) και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων , προκειμένου να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο αστυνομικός πήρε κατά το 2021 κάθε εβδομάδα 200 ευρώ αποκομίζοντας τελικά 2.500 ευρώ το χρόνο για την προστασία του νυχτερινού καταστήματος.

Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, απ’ όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ από τη συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του προανακριτικού υλικού και έπειτα από χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων προέκυψε ότι:

Ο αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες.


Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και -11- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Έτερος αστυνομικός, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:το χρηματικό ποσό των -32.240- ευρώ,
4 κινητά τηλέφωνα,
2 δίκαννα και 1 μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα,
πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,
κυνηγετικό μαχαίρι και
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
 
Top