Δεν σταματούν οι εκπλήξεις με όσα ακούμε στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και ειδικός στα ελληντουρκικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ χαρακτήρισε παρωσημένη την Συνθήκη της Λωζάνης «σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», προκαλώντας σάλο...

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης που ήταν δίπλα του του υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν είχε μιλήσει για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο κ.Συρίγος είπε ότι το 97% των παραρτημάτων της Συνθήκης σήμερα «δεν έχουν καμία αξία». Πρόσθεσε ακόμη «ότι υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για την ύπαρξη των μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη».

Ο  Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας ήταν καλεσμένος το πρωί στον ΣΚΑΪ και η τοποθέτησή του για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσε αίσθηση.

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση» φέρνοντας αμηχανία στο πλατό, ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση απάντησε «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία». «Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του αυτές έφεραν πλήθος σχολίων και αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πρώην υφυπουργό να σπεύδει να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Μιλώντας στην ιστοσελίδα militaire.gr θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται».
 
Top