«Εξόριστους» σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο θέλει τους Παλαιστίνιους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, «πρόταση» που μετάφερε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η σκέψη για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζα και τη Μετάφορά τους πέρα από την επικράτεια της χώρας δεν είναι καθόλου νέα στο Ισραήλ ενώ ήλθε στο προσκήνιο μετά την εισβολή της Χαμάς. Ως τώρα όμως δεν είχε ακουστεί παρόμοια «πρόταση». Κατά την παρουσίαση της «ιδέας» ο Κατζ επέδειξε στους Ευρωπαίους υπουργούς ένα βίντεο με το τεχνητό νησί στα ανοικτά της Γάζας.

Ο Κατζ εξήγησε ότι το τεχνητό νησί θα ήταν κέντρο ελέγχου για ανθρώπους και εμπορεύματα που φτάνουν στη Γάζα από τη θάλασσα. Αν και ο ίδιος δεν είπε ευθέως ότι πρέπει να μετακινηθούν εκεί οι Παλαιστίνιοι, το σκεπτικό φαίνεται ότι ήταν αυτό. Δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την ιδέα του, αν και είπε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια. Από το 2017 χρονολογείται και το βίντεο.
Οι υπουργοί άκουγαν την ιδέα με συναισθήματα δυσφορίας και σύγχυσης, αναφέρουν οι New York Times που επικαλούνται διπλωμάτες με γνώση των γεγονότων. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό δεν είναι επίσημη πολιτική.

Αλλά και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα νησί, ούτε φυσικό, ούτε τεχνητό. Θα παραμείνουμε στην πατρίδα μας. Η γη της Παλαιστίνης είναι δική μας, μας ανήκει και θα παραμείνουμε σε αυτήν».

Την πρόταση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του κάποια βίντεο που «ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε». Το ένα αφορούσε κάποια σχέδια για ένα «τεχνητό νησί» στις ακτές της Γάζας, είπε ο Ζ. Μπορέλ, και το άλλο την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία.

«Νομίζω ότι ο Ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του» δήλωσε σκωπτικά ο Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η μόνη λύση για βιώσιμη διαρκή ειρήνη, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες, είναι αυτή των δύο κρατών.
 
Top