Οι βουλευτές στέλνουν μήνυμα ανυπακοής στον Μητσοτάκη
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές φαίνεται ότι η προσπάθεια του Κυριάκου να εκμηδενίσει των Σαμαρά δεν έχει πτοήσει το σύνολο της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, έγινε κέντρο διερχόμενων, αφού αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές έκαναν «παρέλαση».
Σε αυτό το γεγονός βέβαια συνέβαλε και η απουσία του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, καθώς όταν ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε, ξαφνικά σταμάτησε η «πασαρέλα». Το γεγονός όμως ότι ο πρωθυπουργός καθυστέρησε χαρακτηριστικά να εμφανιστεί, φαίνεται ότι αποθράσυνε τους «σαμαροφύλακες».
Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από την Παρασκευή στην Στεμνίτσα. Στο Μαίναλο, στην Εύανδρο Αρκαδία. Να δούμε πως το υπέροχο κλίμα και το καθαρό οξυγόνο, θα τον εμπνεύσει στις επιλογές του…
Η οξεία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στη ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την χορήγηση αδειών διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας με σκοπό την εργασία προκάλεσε έκπληξη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού, παρά τις αναλυτικές εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Παύλο Μαρινάκη, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αποσαφηνίσουν την κατάσταση για να σβήσουν τη φωτιά, δημιούργησε προβληματισμό και ερωτηματικά.
Ο κ. Σαμαράς δεν πείστηκε για τον χαρακτήρα του μέτρου, που αφορά περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής σε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη χώρα και με μόνο σκοπό την εργασία σε τομείς που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, όπως αγροτικές εργασίες και ορισμένα μεγάλα έργα. Παρά την πλήρη αποσαφήνιση του μέτρου, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για να υποστηρίξει κάποιος ότι θα γίνουν μαζικές ελληνοποιήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ότι η θέση του για «φάρο προσέλκυσης μεταναστών» παραμένει. Μάλιστα, έδωσε συνέχεια δια των συνεργατών του παραπέμποντας σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία είχε διαψεύσει ότι υπάρχει πρόθεση για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Στελέχη της κυβέρνησης αποκωδικοποίησαν αυτό το σχόλιο ως βολή προς το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που προκάλεσε δυσφορία και ενόχληση.
Τρίτο «χτύπημα» Σαμαρά
Ως προς το ερωτηματικά για τις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά, το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τώρα το μεταναστευτικό, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι στόχος του είναι να καταστήσει σαφές προς όλους ότι είναι αυτός που εκπροσωπεί την Δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
O πρώην πρωθυπουργός ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά:
«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα... pic.twitter.com/JMxnPSUIlp
— John Paul Tsontas (@zilistas) December 17, 2023