Την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά έχει εισέλθει σε μια φάση ολοκληρωτικής μετάλλαξης. Μετάλλαξη που δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της Αριστεράς» εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας -για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση της ίδιας και άλλων κορυφαίων στελεχών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– στο κεντρικό δελτίο του Ant1.

Η πρώην υπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αν έδωσαν αρκετό χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη σημείωσε: «Όπως ξέρετε από τη δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση μέχρι που πήραμε την απόφαση της αποχώρησης. Τους προβληματισμούς μου τους εξέφρασα στα όργανα. Η μόνιμη θεωρία περί υπονομευτών και εσωτερικού εχθρού που αντί να λαμβάνει υπόψη την κριτική για το τι πηγαίνει λάθος στοχοποιούσε έναν εσωτερικό εχθρό».

Σχετικά με το γιατί δεν ανέλαβε τις θέσεις που της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, η κα Αχτσιόγλου απάντησε: «Είναι γεγονός πως υπήρξε ένα αποτέλεσμα εκλογικό απολύτως σεβαστό. Υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά. Ήταν λογικό κανείς να πει ότι θα περιμένω να δω το στίγμα που θα δώσει. Να λάμβανα μια θέση όπως τομεάρχης Οικονομικών και να ακούσω αυτά που είπε στον ΣΕΒ για τα εργασιακά, ότι οι εργαζόμενοι δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους; Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή».

Ερωτώμενη σχετικά με το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, η πρώην υπουργός Εργασίας, σημείωσε: «Υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως της εργασίας που για εμάς είναι πυρηνικής σημασίας. Έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο είναι ανησυχητικό φαινόμενο».

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των εσωτερικών εκλογών έκανε επιλογή μη παρέμβασης. Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πορεία που εγώ θα τιμώ πάντα. Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που υποχωρούν από τις γραμμές τους και για λόγους ύφους και ήθους».

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται οι αποχωρήσαντες ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες», τόνισε πως: «Είναι τουλάχιστον αστείο να λέγεται ότι φύγαμε για τις “καρέκλες” Μα αν θέλαμε καρέκλες και αξιώματα θα μέναμε και θα δεχόμασταν αυτά που μας πρότεινε ο κ. Κασσελάκης. Εγώ ήμουν χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ ως απλό μέλος, ως βουλευτής ως υπουργός. Ο κ. Κασσελάκης μόλις εμφανίστηκε θέλησε αμέσως να γίνει πρόεδρος. Φαντάζεστε να είχα δεχτεί και να είχα γίνει τομεάρχης πχ Οικονομικών ή Εργασίας και να τον ακούσω να λέει στον ΣΕΒ αυτά που είπε; Η θα έπρεπε να υποστηρίξω δημόσια άλλα από αυτά που η συνείδησή μου υπαγορεύει ή να τον αδειάσω δημόσια».

Όσο για το γιατί δεν ανέλαβε θέση ευθύνης στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ίδια δήλωσε: «Αυτά τα περί ομάδας Αχτσιόγλου τα λέγατε εσείς. Εγώ έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί να δίνω μάχες κατά της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Θα είμαι παρούσα. Δεν θεωρώ ορθό ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ η επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα συνδέονταν τα δύο ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα.

Η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θέλει πάρα πολλή δουλειά, θα προκύψει από κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Θα ήταν εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τη διαδικασία. Θα προκαταλάμβανα μια συλλογική διαδικασία. Τα περί του νέου φορέα, θα τα δούμε με το νέο φορέα. Ως προς το όνομα οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα. Βάζουμε μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, αλλά και τα εργασιακά, λειτουργίας του κράτους και παραγωγικό μοντέλο».
 
Top