Υγειονομική «βόμβα» το «Νεφρόραμα» στον Πειραιά, το οποίο ανήκει στον αδερφό και τον πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Λιβανό

Μπορεί ένα νεφρολογικό κέντρο να λειτουργεί χωρίς άδεια και την ίδια ώρα να διαφημίζεται σε βάρος άλλων κέντρων από «γαλάζιους» βουλευτές αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Σε ένα δυτικό κράτος η απάντηση θα ήταν.. αυτονόητα αρνητική. Ωστόσο, στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται, αρκεί να γίνονται… από και για… ημετέρους.

Η δημοσιογραφική έρευνα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αποκαλύπτει πως το νεφρολογικό κέντρο «Νεφρόραμα», που λειτουργεί στον Πειραιά από το 2021, αποτελεί μια σκανδαλώδη υπόθεση, η οποία εμπλέκει τον στενό οικογενειακό πυρήνα του σημερινού βουλευτή Μιχάλη Λιβανού, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και επιφανείς βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις γειτονιές του Πειραιά.Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Λιβανός

Ενα νεφρολογικό κέντρο για να μπει σε λειτουργία οφείλει να έχει την έγκριση του υπουργείου Υγείας αλλά και να είναι διασυνδεδεμένο με δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, ώστε να εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά. Η συνθήκη αυτή δεν αποτελεί «καπρίτσιο» της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά αναγκαίο και απαραίτητο όρο ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω όμως δεν ίσχυσαν για το νεφρολογικό κέντρο του αδελφού και πατέρα του σημερινού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Λιβανού, που άρχισε τη λειτουργία του το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Υγείας, το συγκεκριμένο κέντρο δεν έχει καταθέσει φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία, δεν έχει δηλώσει κανένα νοσοκομείο ως «διασυνδεδεμένο» και, άρα, η λειτουργία του είναι κυριολεκτικά στο κενό.

Κίνδυνος

Για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας η παράνομη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου ισοδυναμεί με «υγειονομική βόμβα», καθώς μπορεί να θέσει τη ζωή πολιτών σε κίνδυνο, αφού απαιτούνται γιατροί, νοσηλευτές και εξειδικευμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος οφείλει να ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας.

Η ιστορία του νεφρολογικού κέντρου «Νεφρόραμα» περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το απόγευμα της 19ης Ιανουαρίου του 2023, όταν γίνονται τα εγκαίνια του κέντρου, παρουσία σύσσωμης της «γαλάζιας» παράταξης. Στον χώρο του νεφρολογικού κέντρου γίνεται παρέλαση των τοπικών αρχόντων της Νέας Δημοκρατίας, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιάννη Τραγάκη, του μετέπειτα βουλευτή Μιχάλη Λιβανού αλλά και του πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της νεφρολογικής κλινικής «Νεφρόραμα»

Αν για όλους τους παραπάνω, ωστόσο, η παρουσία τους στα εγκαίνια του κέντρου ήταν σίγουρη, με δεδομένη την έλευση των εκλογών, δεν ισχύει το ίδιο για τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Και αυτό διότι ο σημερινός υφυπουργός Υγείας και τότε γενικός γραμματέας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια μιας μονάδας που λειτουργούσε παρά τους νόμους που ο ίδιος ως ο υπουργός είχε θεσμοθετήσει και έχει υποχρέωση να ελέγχει αν εφαρμόζονται. Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια ενός κέντρου που λειτουργούσε η επιχείρηση του μετέπειτα «γαλάζιου» βουλευτή.Στα εγκαίνια βρέθηκε και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το «Νεφρόραμα» είχε ως διαχειριστή τον αδερφό του βουλευτή, τον Παναγιώτη Λιβανό, με συμμετοχή στο κεφάλαιο 20.000 ευρώ. Εταίροι με ακριβώς την ίδια συμμετοχή σε κεφάλαια ήταν ο πατέρας του βουλευτή, Ιωάννης Λιβανός, αλλά και η Σταματίνα Ψαρά, η οποία είναι αδερφή του προέδρου της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Πέραμα, αλλά και ο Ανδρέας Κατσίγιαννης, ο οποίος φημολογείται πως είναι στενός φίλος του «γαλάζιου» βουλευτή. Η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας δείχνει πως είναι μια υπόθεση του στενού κύκλου του βουλευτή αλλά και πως με ελάχιστα χρήματα κατάφεραν να ιδρύσουν μια εταιρία και ένα κέντρο που -υπό κανονικές συνθήκες- θα απαιτούσε τουλάχιστον τα τετραπλάσια χρήματα.

Οπως πληροφορούμαστε, αντίστοιχες επενδύσεις έγιναν με κόστος τέσσερις φορές μεγαλύτερο, καθώς απαιτούνται όχι απλά εξειδικευμένα μηχανήματα αλλά και μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στις ιατρικές πράξεις.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο «γαλάζιος» βουλευτής Γιάννης Τραγάκης

Οι ψίθυροι που έγιναν κραυγές και έφτασαν έως το Μαξίμου

Μετά την πάροδο των εκλογών, οι ψίθυροι πως το νεφρολογικό κέντρο λειτουργεί παράνομα και χωρίς άδεια άρχισαν να γίνονται κραυγές στην τοπική κοινωνία του Περάματος. Οι κραυγές, μάλιστα, αυτές έφτασαν έως το Μαξίμου, το οποίο όμως επέλεξε να μην «αγγίξει» το θέμα, έχοντας να διαχειριστεί τόσο την καταστροφή στη Δαδιά όσο όμως και τις μετέπειτα πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, οι ένοικοι της Ηρώδου Αττικού έχουν γνώση του θέματος και έχουν ήδη ζητήσει από τον βουλευτή να πάρει αποστάσεις από το επιχειρηματικό εγχείρημα, ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές.

Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του νεφρολογικού κέντρου θέτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο βουλευτής αλλά και το υπουργείο Υγείας:

Γνώριζε ο σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πως οι στενοί του συγγενείς λειτουργούσαν νεφρολογικό κέντρο χωρίς άδεια; Και το ερώτημα αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως ο ίδιος είναι γιατρός.

Γιατί το υπουργείο Υγείας επέτρεψε να λειτουργήσει νεφρολογικό κέντρο χωρίς άδεια; Επηρέασε σε αυτήν την απόφαση το γεγονός πως το κέντρο άνηκε σε συγγενείς του μετέπειτα βουλευτή;

Γιατί ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια ενός κέντρου χωρίς άδεια; Πώς έλαβε την άδεια και πώς αποφάσισε να νομιμοποιήσει ένα κέντρο που λειτουργούσε χωρίς άδεια;

Υπάρχουν άλλες κινήσεις που έχει κάνει το νεφρολογικό κέντρο με το Δημόσιο;

ΥΓ.: Η «δημοκρατία» επιχείρησε να επικοινωνήσει πολλές φορές το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Παναγιώτη Λιβανό, αδερφό του βουλευτή, ωστόσο ο ίδιος μάς δήλωσε πως δεν έχει χρόνο να απαντήσει και μας ζήτησε να επικοινωνήσουμε μαζί του μια άλλη μέρα. Ακόμα όμως και όταν του ξεκαθαρίσαμε πως η έρευνά μας θα δημοσιευτεί την Κυριακή, ο ίδιος επέμεινε πως δεν έχει χρόνο να απαντήσει.
 
Top