Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε σε σύνολο 298 βουλευτών η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, με 266 να υπερψηφίζουν και 32 να καταψηφίζουν.

Επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

Την πρόταση ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία απορρίπτοντας, ωστόσο, κάθε συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων από πλευράς πρώην υπουργών.

Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Νωρίτερα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η θέση της ΝΔ στην Ολομέλεια, επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών – όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση – αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλειας.

Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί υιοθέτησης από τη ΝΔ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λόγους «τακτικής» αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα όταν η ΝΔ λέει “ναι” στη διερεύνηση να μας λέτε ότι το κάνουμε για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες και εάν πούμε “όχι” στη διερεύνηση πάλι ο στόχος μας είναι η συγκάλυψη».

«Είστε ένα δυστύχημα της δημοκρατίας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για θέση αποκαλυπτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να καλύψει τον πρώην υπουργό της Κώστα Καραμανλή έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης.




Στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην άποψη ότι η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί σε συγκάλυψη και ζήτησαν την υπερψήφιση των δικών τους προτάσεων για προανακριτική επιτροπή.

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του ώστε να ελέγξει απευθείας η Βουλή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Ο Μ. Βορίδης επέκρινε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νίκη ότι «σπεύδουν να στέρξουν και να υπερψηφίσουν όλες τις προτάσεις για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών», άρα και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως – όπως σημείωσε – «να την έχετε καν δει» και «χωρίς να ξέρετε τις αποδιδόμενες κατηγορίες στους υπουργούς και εσείς να δηλώνετε ότι τις έχετε αποδώσει!». «Εάν αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός, εργαλειοποίηση και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τότε τι είναι;» είπε.

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και όχι απλά φραστικά αλλά υπήρξε η πολιτική πράξη της παραίτησης του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών. Στην συνέχεια η κυβέρνηση όρισε διοικητική επιτροπή προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια, το πόρισμα παραδόθηκε με ταχύτητα και φυσικά από τη Δικαιοσύνη κινήθηκε ο έλεγχος των ποινικών ευθυνών και έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις».

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση πριν τις εκλογές είχε πει ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, αυτό αυτονοήτως θα γίνει αποδεκτό για μια ενδελεχέστερη πλήρη έρευνα» και τόνισε πως «σε αυτό είμαστε απολύτως συνεπείς» γι’ αυτό και μόλις το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής «η ΝΔ είπε “ναι”, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς εκτιμήσεις και περιστροφές». «Είπαμε πως δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό και την αιτιολογία της πρότασης του ΚΚΕ, συμφωνούμε όμως με το αιτητικό. Να γίνει η Εξεταστική και από εκεί και πέρα, οι προσεγγίσεις προφανώς θα αναπτυχθούν στα πορίσματα και στις σκέψεις της ίδιας της Επιτροπής» προσέθεσε.

Σχετικά με την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε – για να το ξεκαθαρίσουμε – διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Και αυτό, είπε, «το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας».

Ο υπουργός είπε ότι «αναλυτικά επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ θα σας απαντήσουμε στη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια » και προσέθεσε ότι «θα γίνει μια ωραία ποινική συζήτηση, γιατί εάν και δικηγορώ ποινικά καμία 35αριά χρόνια, θα ξεχάσω τα λίγα… νομικά που ξέρω καθώς δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων! Αυτό πραγματικά δεν το είχα ακούσει, ότι γίνονται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και με απιστίες, ομολογώ ότι με δυσκολεύει να το παρακολουθήσω» είπε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι «η ΝΔ τοποθετείται με καθαρό τρόπο: θέλουμε τη διερεύνηση των αιτιών». «Οι Εξεταστικές Επιτροπές, μπορούν να μετατραπούν σε Προανακριτικές Επιτροπές» σημείωσε ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «ούτε αυτό θέλατε να περιμένετε» και προσέθεσε: «Από αυτό φαίνεται ποιος είναι προαποφασισμένος και ποιος θέλει την πολιτική εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος. Η πλειοψηφία που από την πρώτη στιγμή φέρεται υπεύθυνα ή η αντιπολίτευση που θέλει να προβεί σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις και άγρα πολιτικών επιδιώξεων. Και λυπάμαι πολύ, που ένα τραγικό γεγονός δεν μπόρεσε να δώσει τη δυνατότητα σύγκλισης και ομόνοιας ως προς τη διερεύνηση των πραγματικών συστημικών προβλημάτων τής λειτουργίας των σιδηροδρόμων».

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στις παρατηρήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί είπε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία άποψη, αυτό είναι ένα αμιγώς κοινοβουλευτικό ζήτημα που θα οργανωθεί από την ίδια την Επιτροπή και θα επιλέξει ποιους μάρτυρες ή όχι θα καλέσει ή ποιο θα είναι το προεδρείο της» και προσέθεσε πως «οι εργασίες της Εξεταστικής – εξ όσων γνωρίζω- είναι ανοικτές».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε στην παρέμβασή του να μην επιτρέψει η Βουλή την αμνήστευση και απαλλαγή από τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Κινδυνεύουμε να χαθούμε στην μετάφραση αν πάμε 25 χρόνια πίσω, μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί τους γονείς θυμάτων και δεν απαντά στο ποιος έφτιαξε», ανέφερε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ενώ για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αξιοποιεί την δικογραφία αλλά δεν εξετάζει την αφετηρία.

Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και να μην αναλωθεί η συζήτηση σε μια εξεταστική που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι και θα πάει 25 χρόνια πριν, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Την ιστορία του σιδηροδρόμου θέλετε να συζητήσουμε κύριοι του ΚΚΕ; Δεν ζουν οι άνθρωποι γιατί δεν υπήρξε τηλεδιοικηση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει την δική του πρόταση για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

«Θα ψάχνετε ψύλλους στα άχυρα όσο η ΝΔ με την συγκάλυψη θα προσπαθήσει να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την τραγωδία» σημείωσε ο κ Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι το «φταίμε ολοι είναι σαν να καταλήξουμε στο δε φταίμε εμείς».

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για να μην χαθεί -όπως ειπώθηκε- άλλος χρόνος στην βασική έρευνα για τις ευθύνες και να μην δοθεί διέξοδος διαφυγής χρονικά και πολιτικά στη ΝΔ.
 
Top