Η Τουρκία δεν είναι παίκτης που εύκολα πετιέται έξω από το παιχνίδι. Τριγμοί στις τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, με τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζεται. Η εξίσωση του πολέμου αποδεικνύεται πολυπαραγοντική με τις ΗΠΑ να εκφράζουν ανησυχία για σοβαρή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία να καλλιεργεί ένα κλίμα πόλωσης με σκληρές  δηλώσεις κατά του Ισραήλ και τη Ρωσία να μην ευθυγραμμίζεται επίσης με τη θέση της Δύσης.

Σε αυτό το κλίμα διχασμού στη διεθνή κοινότητα και μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν που με αφορμή την επέτειο των 100 ετών ίδρυσης του τουρκικού κράτους όπου επανέλαβε τη στηριξή του στους Παλαιστινίους, ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.

Με τις σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία να έχουν οδηγηθεί στα άκρα και την πρώτη πλευρά να έχει καλέσει τους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν κατέστησε αναγκαίο  στον Χακάν Φιντάν να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης.

«Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε τη διασπορά της σύγκρουσης στη γύρω περιοχή, να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των αμάχων και να ενισχύσουμε την ανθρωπιστική στήριξη. Συζητήσαμε επίσης για την επικύρωσης της συμφωνίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» έγραψε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter.
 
Top