Ο Όλαφ Σολτς μοιάζει περισσότερο με εργολάβο κηδειών παρά με Γερμανό καγκελάριο γράφει σήμερα το Politico. «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία φέτος και πέρυσι» επέμεινε ο Γερμανός ηγέτης στην σκιά του πολυδιασπασμένου Υπουργικού Συμβουλίου. Κανείς δεν το έχαψε και λιγότερο απ’ όλους ο Σολτς, προσθέτει το περιοδικό πολιτικής επιθεώρησης.
Και συνεχίζει: Σαν να ήθελε να το αναγνωρίσει, ο καγκελάριος είχε μια ζοφερή έκφραση καθώς απηύθυνε στις κάμερες τη μονότονη έκκλησή του «γιατί δεν μπορούμε όλοι να τα βρούμε». «Θα ήταν καλό αν όλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνιακές στρατηγικές τους για να συνεισφέρουν» κατέληξε άψυχα.
Στεκόμενος το σούρουπο με ένα σκούρο αδιάβροχο δίπλα σε μια αιωνόβια φλαμουριά, ο Σολτς έμοιαζε περισσότερο με νεκροθάφτη παρά με καγκελάριο της Γερμανίας, σχολιάζει το Politico.
Ήταν μια εύστοχη επιλογή ενδυμασίας: ο Σολτς μπορεί να έχει άλλα δύο χρόνια στην εξουσία, αλλά για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς η κυβέρνησή του είναι νεκρή, η φιλόδοξη ατζέντα της έχει ατονήσει, διαπιστώνει το αμερικανικό περιοδικό.
Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβαδίσουν οι προτεραιότητες του πρώτου επί δεκαετίες πολυκομματικού εθνικού συνασπισμού της Γερμανίας, ιδίως δεδομένου ότι η μικρότερη από τις τρεις συνιστώσες -οι φιλελεύθεροι συντηρητικοί Ελεύθεροι Δημοκράτες- έχουν ελάχιστα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ή τους Πράσινους.
Παρόλα αυτά, δεν αναμενόταν οι αντιθέσεις να εμφανιστούν τόσο γρήγορα και να είναι τόσο βαθιές. Οι εταίροι, ιδίως το FDP και οι Πράσινοι, έχουν έρθει σε σύγκρουση για τα πάντα, από το μέλλον της μηχανής εσωτερικής καύσης μέχρι την οικονομική πολιτική, τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, μεταξύ άλλων.
Μέχρι στιγμής, η πολυδιαφημισμένη Zeitenwende, ο μετασχηματισμός του γερμανικού στρατού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι άφαντος και το Βερολίνο αναμένεται να συνεχίσει να μην επιτυγχάνει τους στόχους του για τις αμυντικές δαπάνες.
Ακόμη και εκεί που τα κόμματα κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό, όπως η συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια, το χάσμα συνεχίζει να υπάρχει, επειδή η νομοθεσία που προέκυψε δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με την αρχική, εκτιμά το Politico.
Ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους τα κόμματα έχουν βρει κοινό τόπο νομοθετικά είναι η νομιμοποίηση της κάνναβης.
Ρήξη σε δημόσια θέα – Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα Σολτς
«Η έξαψη δεν κράτησε πολύ» σημειώνει το Politico.
Αν και κάποιος βαθμός σύγκρουσης είναι αναπόφευκτος σε κάθε συνασπισμό, οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Σολτς έχουν συχνά γίνει τοξικές, με τους εταίρους να ανταλλάσσουν δημοσίως προσβολές και να κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι δεν τηρούνται οι συμφωνίες. Και βέβαια, ο Γερμανός καγκελάριος έχει αναλάβει ρόλο διαιτητή σε όλα αυτά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Κατά την διάρκεια της ετήσιας «καλοκαιρινής συνέντευξής» του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση στα μέσα Αυγούστου, ο Σολτς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι αιχμές εντός της συμμαχίας είχαν τελειώσει. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο για την παιδική πρόνοια.
Στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αυτής της βδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, του FDP προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.
«Είμαστε μια κυβέρνηση με πολλά σφυροκοπήματα» δήλωσε ο Λίντνερ. «Αυτό δημιουργεί θόρυβο, αλλά παράγει και αποτελέσματα». Οι Γερμανοί, ωστόσ φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον συνασπισμό αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα. Παρόμοιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σολτς για την επίλυση των πιο επειγόντων προβλημάτων της Γερμανίας. Με δημοτικότητα μόλις 26%, ο Σολτς έχει γίνει το λιγότερο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησής του.
Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα
Το Politico προβλέπει ότι τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά για τον Γερμανό καγκελάριο.
Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία της Γερμανίας να παραπαίει -και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη, μαζί με την αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για την έξαρση της μετανάστευσης– η δουλειά του Σολτς δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερη τα επόμενα δύο χρόνια.`
Και δεδομένου ότι και οι τρεις εταίροι του συνασπισμού βρίσκονται αντιμέτωποι στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα είναι πιθανό να περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια με τα μάτια και τις πολιτικές τους θέσεις στραμμένα στις αντίστοιχες βάσεις τους στη γερμανική κοινωνία, γεγονός που θα κάνει τη διατήρηση της σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Ταυτόχρονα, η διαρκής άνοδος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που βρίσκεται τώρα δημοσκοπικά στην δεύτερη θέση, θέτει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για τα τρία κόμματα προεκλογικά.
Έχοντας σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον ανέδειξε στην «πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας στη μνήμη των ανθρώπων», όπως είχε τονίσει, ο Σολτς φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία σχετικά με το πώς θα την κρατήσει όρθια, σχολιάζει το Politico.
Πριν από δύο χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν ότι ο Σολτς, τότε μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τα απαραίτητα προσόντα για να κληρονομήσει την θέση της και να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Από ό,τι φαίνεται, είχαν δίκιο, καταλήγει στο δημοσίευμά του το περιοδικό.