Μακριά από εμένα η όποια θεωρία θέτει εν αμφιβόλω το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. έλαβε 41% και θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πλέον όμως και αφού έχω διαβάσει και ακούσει χιλιάδες αναλύσεις, ειδικών και μη, για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, πραγματικά αναρωτιέμαι τελικά ποιοι και... πόσοι είναι αυτοί που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί με βάση τα… άτυπα γκάλοπ των διακοπών, αυτά που γίνονται σε πλατείες χωριών, παραλίες και στα πανηγύρια (πριν φουντώσει το κέφι), κανείς δεν ψήφισε Ν.Δ. Για την ακρίβεια, δεν παραδέχεται ότι ψήφισε το κυβερνών κόμμα, αλλά έδωσε μια ευκαιρία πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αλλά και στο ΚΚΕ, «με το οποίο δεν συμφωνώ αλλά έχει συνέπεια σε αυτά που λέει», και την Πλεύση Ελευθερίας «για να τους κάνει η Ζωή τη ζωή πατίνι».

Εν τω μεταξύ Βελόπουλο, Νίκη και τους φασίστες του Κασιδιάρη κανείς δεν τους ψήφισε! Αν εξαιρέσεις τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. «που δεν πάει το χέρι μου να ρίξω κάτι άλλο», με βάση τα «γκάλοπ» το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να αγγίζει το 20%, του ΣΥΡΙΖΑ το 25%, το ΚΚΕ θα είχε περάσει το 10% και οι «μικροί» θα συγκέντρωναν όλοι μαζί περί το 15% και θα έκαναν παρέα στο ΜέΡΑ25 και στα λοιπά κόμματα. Αρα τι θα έμενε για τη Ν.Δ.; Σίγουρα όχι 41%.

Βέβαια αν δεν είχε καεί η Ρόδος, ο Εβρος, κ.λπ., κ.λπ. οι… δηλώσεις «ψήφου» θα ήταν πιο ειλικρινείς. Αλλά όσο και αν θέλει ο ψηφοφόρος να κρυφτεί τελικά «καρφώνεται» με τις τοποθετήσεις του. Ανοιγες κουβέντα για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, το δράμα της Δαδιάς και την τεράστια οικολογική καταστροφή και σου μιλούσαν για τον καιρό, τις τσούχτρες «που ευτυχώς δεν έχουμε φέτος»…

Οι πιο «τολμηροί» πρότασσαν το κλασικό επιχείρημα «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν/θα ήταν καλύτερος;», οι ντεμέκ μετριοπαθείς ήταν με τη γνωστή «καραμέλα» στο στόμα «οι ευθύνες είναι διαχρονικές». Αν δε άνοιγες συζήτηση για την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ και στο μανάβικο, σου θύμιζαν πόσο υποφέραμε με τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ.

Ραντεβού στις επόμενες κάλπες!...

Αρτεμις Σπηλιώτη

efsyn.gr
 
Top