«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν οι ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι και τα ...φρούτα και τα λαχανικά.

Όπως είπε τόνισε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, «Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση». 

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Γαναλόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με προϊόντα μαναβικής επισήμανε πως υπάρχουν βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η αύξηση στις τιμές, όπως  η ακρίβεια σε φάρμακα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, καθώς και η ακρίβεια στο ρεύμα, τα εργατικά χέρια και τους σπόρους.

Ωστόσο, ο κ. Ραυτόπουλος, υποστήριξε πως ο θεσσαλικός κάμπος στα κηπευτικά δεν επηρεάζει τη χώρα, καθώς παράγει το 7,5% της παραγωγής που είναι για κατανάλωση.

Μιλώντας για συγκεκριμένα είπε πως σε σχέση με πέρυσι τα μήλα από 1,10-1,70 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος έως και 3 ευρώ το κιλό.

Και συνέχισε λέγοντας: «Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει» και τόνισε: «Φεύγει π.χ. από την Καστοριά 3Α μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, 3Α ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση η τιμή του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;»...

documentonews.gr
 
Top