Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ, αφού ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης Ροστόφ. Μάλιστα, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για την «πιο σημαντική πρόκληση» του ρωσικού κράτους.

Ο Πριγκόζιν δηλώνει πως βρίσκεται στο αρχηγείο του στρατού στο Ροστόφ

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.
«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ, ο κ. Πριγκόζιν εικονίζεται μαζί με ρώσο υφυπουργό Άμυνας, τον Γιούνος-Μπεκ Εβκούροφ, και τον αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, στους οποίος κάνει κήρυγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους στρατιώτες.

Στο τελευταίο βίντεο –το οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε– ο κ. Πριγκόζιν δηλώνει πως οι δυνάμεις του έχουν αποκλείσει την πόλη Ροστόφ, ότι είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαιτεί να πάνε να τον δουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πρώτο βίντεο ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», συνεχίζει ο κ. Πριγκόζιν διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της.


«Μεγάλος αριθμός περιοχών» που είχαν κατακτηθεί στην Ουκρανία «χάθηκαν» και «πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», επιμένει, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την κατηγορία του πως η στρατιωτική ιεραρχία δεν λέει την αλήθεια για την κατάσταση στα μέτωπα.

Ο στρατός χάνει «ως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα», είπε ο κ. Πριγκόζιν, διευκρινίζοντας πως μιλάει νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους κι όσους αρνούνται να πολεμήσουν.

Στο Ροστόφ κάτοικοι άνοιξαν διάλογο με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Στο Ροστόφ, που το κέντρο του έχει μπλοκαριστεί από δυνάμεις της Εθνοφρουράς, της FSB και της αστυνομίας, οι ντόπιοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ άνοιξαν διάλογο... στριμώχνοντας του μισθοφόρους της Βάγκνερ που βρίσκονται γύρω από το κτίριο της στρατιωτικής διοίκησης.

«Δεν ντρέπεστε;», ακούγεται να λέει ένας κάτοικος του Ροστόφ, ενώ ένας άλλος αναφέρει: «Να φύγετε - να πάτε να πολεμήσετε τον εχθρό…», με έναν τρίτο να προσθέτει: «Δεν ακούσατε τι σας είπε ο Πούτιν;».

Η μισθοφορική οργάνωση ελέγχει εγκαταστάσεις στο Βορονέζ

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Γιατί συγκρούστηκε ο Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές πηγές, όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε να υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τη Βάγκνερ και του είπε ότι θα το κρατήσει σε «αναστολή» ή παύση, για όσο χρόνο χρειαστεί ο Πριγκόζιν να παραδώσει τα στρατεύματά του στη νόμιμη διοίκηση.

Το Κρεμλίνο ήταν διατεθειμένο να έπαιρνε τα στρατεύματα της Βάγκνερ ούτως ή άλλως, ενώ σύμφωνα με διαταγή που είχε ήδη εκδοθεί, ο καθένας, εθελοντής ή μισθοφόρος της Βάγκνερ, πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό και οι περισσότεροι το έχουν ήδη κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είχε ήδη πάρει απο τη Βάγκνερ το δικαίωμα «στρατολόγησης» στις φυλακές και ο Πριγκόζιν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ενώ παράλληλα 33.000 πρώην κατάδικοι που υπηρέτησαν στη Βάγκνερ αποστρατεύτηκαν τον Απρίλιο και πήραν χάρη για το υπόλοιπο της ποινής τους.

Πολλοί από αυτούς όπως κι όσοι άλλοι νέοι κατάδικοι επιθυμούν κατατάσσονται πια στα τάγματα εφόδου Storm Z που συγκροτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας και που, λέγεται, αποδίδουν εξαιρετικά. Μάλιστα, εκπαιδευμένα σύμφωνα με τις νέες μεθόδους και λειτουργώντας κάτω από μια σωστή στρατιωτική δομή διοίκησης, είναι διασκορπισμένα σε όλο το θέατρο της σύγκρουσης, διαδίδοντας τις νέες τακτικές τους στα υπόλοιπα ρωσικά στρατεύματα. Δεν διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, αλλά ενσωματώνονται σε μια κοινή προσπάθεια.

Όταν ο Πριγκόζιν ήρθε πρόσφατα να υπαγορεύσει τη θέλησή του στο υπουργείο Άμυνας, με ένα συμβόλαιο που θεωρήθηκε προσβλητικό (απαιτώντας, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε όλα εκτός από τις πυρηνικές δυνάμεις, πλήρη χρηματοδότηση με αντάλλαγμα ένα μερίδιο 6% των κερδών από το PMC, και δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση που αφορά την ανάπτυξη της Βάγκνερ, όλα αυτά για μια περίοδο 20 ετών) που θα απαιτούσε κάποια απάντηση, το υπουργείο απλά δεν τον άφησε να περάσει την πόρτα.

Σημειώνεται ότι η Βάγκνερ δεν αποτελεί προς το παρόν παράγοντα στο πεδίο της μάχης, και τίποτα από όσα κάνει σήμερα ο ρωσικός στρατός δεν βασίζεται στην οργάνωση του Πριγκόζιν, καθώς υπάρχουν άλλοι ήρωες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τι είχε προτείνει ο Πριγκόζιν

Μεταξύ άλλων, ο Πριγκόζιν είχε προτείνει:

Οι υπάλληλοι της Βάγκνερ να μην συνάπτουν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας, δεν είναι στρατιωτικό προσωπικό και ενεργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρότυπα που θεσπίζει η Βάγκνερ. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι της μισθοφορικής ομάδας δικαιούνται όλες τις παροχές που προβλέπονται για το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Βάγκνερ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλες τις υποδομές του Υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εγκαταστάσεων που έχουν μεταφερθεί [στο Υπουργείο Άμυνας], με εξαίρεση τις υποδομές των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων.

Κατά την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Άμυνας, οι διοικητές της Βάγκνερ θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση και τη συζήτηση του σχεδίου επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος βέτο (απόφαση αποκλεισμού) και της αποφασιστικής ψήφου κατά την επίλυση των πολεμικών καθηκόντων που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Βάγκνερ.

Πούτιν: «Ήταν προδοσία, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν»

Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε, το πρωί του Σαββάτου (24/06), ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner, που συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ως Ρώσος πρόεδρος και αρχιστράτηγος «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου», συμπληρώνοντας: «Όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση, θα λογοδοτήσουν. Όσοι έχουν παρασυρθεί σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Όλοι όσοι ακολούθησαν τον δρόμο της προδοσίας, θα τιμωρηθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και ενώπιον του λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές. […] Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι προδοσία. Τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία της χώρας μας και του σκοπού για τον οποίο αγωνίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η εξέγερση της ομάδας Wagner αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά» για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η «ένοπλη ανταρσία» της μισθοφορικής δύναμης της οργάνωσης αυτής είναι «προδοσία» και ότι «όποιος πήρε τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού, θα τιμωρηθεί».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας μας και του λαού μας. Αυτό είναι ακριβώς το χτύπημα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η νίκη της κλάπηκε. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι πολιτικάντικες κινήσεις πίσω από την πλάτη του στρατού και του λαού είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο σοκ, την καταστροφή του στρατού και τη διάλυση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου».

Εν συνεχεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Οι Ρώσοι σκότωσαν τους Ρώσους, τα αδέλφια σκότωσαν τα αδέλφια τους και τα προσοδοφόρα συμφέροντα καρπώθηκαν κάθε είδους πολιτικοί τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις που δίχασαν τη χώρα και την διέλυσαν. Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας. Και αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι ακριβώς προδοσία. Υπερβολικές φιλοδοξίες και συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία».

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους μαχητές και στους διοικητές που μάχονται τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού. Το κάνουν ηρωικά – το ξέρω, μίλησα με τους διοικητές για άλλη μια φορά απόψε. Απευθύνω, επίσης, έκκληση σε όσους έχουν εξαπατηθεί ή απειληθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια και έχουν ωθηθεί στο δρόμο ενός σοβαρού εγκλήματος: της ένοπλης εξέγερσης», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση, για εμάς ως έθνος, είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και οι ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «η κατάσταση στο Ροστόφ ήταν δύσκολη, επομένως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εισάγονται τώρα στη Μόσχα, στην περιφέρεια της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές».

ΥΠΕΞ Βρετανίας: «Κλείδι για την κατάσταση η ρωσική Εθνοφρουρά»

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ενημέρωση για την κατάσταση στη Ρωσία, λέγοντας: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου 2023, η κόντρα μεταξύ της ομάδας Βάγκνερ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας κλιμακώθηκε σε καθαρή στρατιωτική σύγκρουση.

«Σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε από τον Πριγκόζιν ως «πορεία για την ελευθερία», οι δυνάμεις της ομάδας Βάγκνερ πέρασαν από την κατεχόμενη Ουκρανία στη Ρωσία σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες.

«Στο Ροστόφ-ον-Ντον, η Βάγκνερ έχει σχεδόν σίγουρα καταλάβει βασικούς χώρους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγείου που διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Περαιτέρω μονάδες Βάγκνερ κινούνται βόρεια μέσω της περιφέρειας Βορονέζ, σχεδόν σίγουρα με στόχο να φτάσουν στη Μόσχα. Με πολύ περιορισμένα στοιχεία για τις μάχες μεταξύ της Βάγκνερ και των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, ορισμένοι πιθανότατα παρέμειναν παθητικοί, συναινώντας στη Βάγκνερ.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό».

Ποινική έρευνα της Ρωσίας κατά του Πριγκόζιν

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Στις 23 Ιουνίου 2023, το Τμήμα Ερευνών της Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κίνησε νομίμως και εύλογα ποινική υπόθεση κατά του E.V. Prigozhin βάσει του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το γεγονός της οργάνωσης μια ένοπλης εξέγερσης. Οι ενέργειές του θα έχουν σωστή νομική αξιολόγηση. Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια».

Μάλιστα, η FSB προέτρεψε τους μαχητές της Wagner να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές του Γεβγκένι Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως «όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο "χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα στρατόπεδα της Wagner" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ενημερωτική πρόκληση».

Ακόμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν πολεμικές αποστολές στη γραμμή επαφής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει, απευθυνόμενο στα μέλη της οργάνωσης Wagner: «Σας έχουν εξαπατήσει στην εγκληματική περιπέτεια του Πριγκόζιν και στη συμμετοχή σας σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας από διάφορα αποσπάσματα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους. Έχουμε ήδη παράσχει την εν λόγω βοήθεια σε όλους τους μαχητές και διοικητές που τη ζήτησαν. Σας παρακαλούμε να επιδείξετε διακριτικότητα και να έρθετε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό».

«Παζάρια» Πριγκόζιν με τον αν. υπουργό Άμυνας στο Ροστόφ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ισχυρίστηκε το Σάββατο (24/06) ότι κατέλαβε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ροστόφ και σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Γιουνούς-Μπεκ Γεβγκούροφ και με τον πρώτο αναπληρωτή αρχηγό της GRU του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Αλεξέγεφ, στην έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ.

Πριγκόζιν: «Θα πάμε μέχρι τέλους»

Ο Ρώσος μισθοφόρος, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε, το Σάββατο (24/06), ότι οι μαχητές της Wagner πέρασαν τα σύνορα στη Ρωσία από την Ουκρανία και ήταν έτοιμοι να πάνε «μέχρι τέλους» εναντίον του στρατού της Μόσχας, λίγες ώρες αφότου το Κρεμλίνο τον κατηγόρησε για ένοπλη ανταρσία.

Καθώς η μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και της στρατιωτικής ηγεσίας φαινόταν να κορυφώνεται, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάλεσε τις δυνάμεις της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner να αγνοήσουν τις εντολές του και να τον συλλάβουν, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μαχητές της Wagner είχαν εισέλθει στη ρωσική πόλη Ροστόφ, δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του, που αναρτήθηκε στο Telegram. Είπε ότι αυτός και οι άνδρες του θα καταστρέψουν όποιον σταθεί στον δρόμο τους. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας σκότωσε τεράστιο αριθμό στρατευμάτων του σε αεροπορική επιδρομή και ορκίστηκε να τους τιμωρήσει.

Ακόμα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι οι ενέργειές του δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά σε μια σειρά ηχητικών μηνυμάτων, στα οποία ο ήχος της φωνής του μερικές φορές διέφερε και δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, φάνηκε να υπονοεί ότι η πολιτοφυλακή του, η οποία αποτελείται από 25.000 άτομα, βρισκόταν καθ' οδόν για να εκδιώξει την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής (23/06), σε κυβερνητικά κτήρια, εγκαταστάσεις μεταφορών και άλλα σημεία-κλειδιά στη Μόσχα, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο πηγή σε υπηρεσία ασφαλείας. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνεται για το ζήτημα όλο το εικοσιτετράωρο, ανέφερε το TASS, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι θα διαβουλεύεται με τους συμμάχους.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο δήλωσε ότι η μεγάλη ώθηση στην αντεπίθεσή του κατά της εισβολής της Μόσχας δεν έχει ακόμα αρχίσει. «Το κύριο χτύπημα μένει να έρθει», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ. Ένας κορυφαίος Ουκρανός στρατηγός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «απτές επιτυχίες» στον νότο – ένα από τα δύο κύρια θέατρα επιχειρήσεων, μαζί με την ανατολική Ουκρανία.

«Υπακούστε στον Πρόεδρο» δήλωσε Ρώσος στρατηγός

Ο αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, είπε στους μαχητές της Wagner να υπακούσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποδεχθούν τους διοικητές της Μόσχας και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Είπε, ακόμα, ότι η πολιτική επιδείνωση θα χρησιμοποιείτο από τους εχθρούς της Ρωσίας.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», είπε ο Σεργκέι Σουροβίκιν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.

Η αντιπαράθεση, πολλές από τις λεπτομέρειες της οποίας παρέμεναν ασαφείς, έμοιαζε με τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, τους τελευταίους μήνες έχει μια όλο και πιο σκληρή διαμάχη με τη Μόσχα. Πάντως, την Παρασκευή (23/06), φάνηκε να ξεπερνά άλλη μια κόκκινη γραμμή, λέγοντας ότι το σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», βασίστηκε σε ψέματα των ανώτατων στελεχών του στρατού.

Η Wagner ηγήθηκε της κατάληψης της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ από τη Μόσχα, τον περασμένο μήνα, κάτι που είναι η μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας εδώ και 10 μήνες, και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν χρησιμοποίησε την επιτυχία στο πεδίο της μάχης για να επικρίνει την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας χωρίς να τιμωρηθεί ιδιαίτερα.

Εδώ και μήνες κατηγορεί ανοιχτά τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον κορυφαίο στρατηγό της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για ανικανότητα.

Ο αντιστράτηγος του ρωσικού στρατού, Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποία ζητούσε από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να επανεξετάσει τις ενέργειές του. «Μόνο ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και εσείς προσπαθείτε να καταπατήσετε την εξουσία του», είπε σε αυτό το βίντεο χαρακτηριστικά.

 
Top