Με όσα έχουν προηγηθεί και έχουν συμβεί όχι μόνο όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πρόσφατα, στις τελευταίες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις, άπαντες –πολίτες και δημοσιογράφοι- έχουμε το δικαίωμα εάν όχι και την υποχρέωση να είμαστε επιφυλακτικοί. Άκρως επιφυλακτικοί…

Ήδη, πλησιάζοντας προς την τελευταία εβδομάδα πριν από τις νέες κάλπες της 25ης Ιουνίου, οι νέες μετρήσεις που βγαίνουν στην αγορά δεν παρουσιάζουν μεν διαφοροποιήσεις ως προς τους βασικούς συσχετισμούς, αλλά εμφανίζονται να καταγράφουν ανατροπές και αλλαγές ως προς τον συνολικό αριθμό των κομμάτων που πιάνουν το όριο εισόδου στην Βουλή.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό ακούγεται ενδιαφέρον και ως ένα βαθμό συμβατό με την πραγματικότητα. Με την καχυποψία που επικρατεί όμως –δικαιολογημένη, επαναλαμβάνουμε- στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα δεν λείπουν και άλλες προσεγγίσεις.

Για τους υποψιασμένους, επί παραδείγματι, είναι ήδη γνωστό ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει μεγάλη αγωνία όχι πια για τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τα …μικρά κόμματα. Από το πόσα θα πάρουν το διαβατήριο εισόδου στην Βουλή θα εξαρτηθεί το εύρος της αυτοδυναμίας της. Κι όχι από το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατηθεί πάνω από το 20% ή θα πέσει ακόμη πιο κάτω.

Οι καχύποπτοι επισημαίνουν λοιπόν ότι η ΝΔ έχει κάθε λόγο να «χρησιμοποιεί» ως μπαμπούλα πια την …πολυκομματική Βουλή για να αντιμετωπίσει και να προλάβει τη διαφαινόμενη χαλάρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων εν όψει της μεθεπόμενης Κυριακής. Ήδη, όπως λένε κομματικά στελέχη, στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις –ακόμη και με τον κ. Μητσοτάκη- παρατηρείται μια ανησυχητική υποτονικότητα η οποία δεν αποδίδεται μόνο στον ερχομό του …καλοκαιριού αλλά και στη «βεβαιότητα» της επερχόμενης νίκης.

Το «μυστικό» -που δεν είναι και τόσο …μυστικό- κρύβεται στο ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στην Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει όχι ότι δεν θα έχει την αυτοδυναμία αλλά ότι κινδυνεύει να χάσει την …παντοδυναμία. Δηλαδή να έχει μικρότερο αριθμό βουλευτών…

Γι' αυτό και εκείνο που προκαλεί τις απορίες είναι το γεγονός ότι μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες όλες σχεδόν οι συστημικές δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως το πιο πιθανό σενάριο τη Βουλή με πέντε κόμματα. Σενάριο που έδινε υψηλή αυτοδυναμία στη ΝΔ και ενίσχυε τις τάσεις της …χαλάρωσης και της επανάπαυσης.

Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που σημειώνουν ότι αν πρόκειται –παράλληλα- και για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι πίεσης ων γαλάζιων ψηφοφόρων ώστε να προσέλθουν πάλι στις κάλπες, μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή να εμπεδωθεί η βεβαιότητα και της οκτακομματικής Βουλής με ό,τι αυτό θα σημαίνει τελικά για τις έδρες της ΝΔ…
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top