Με μια αιφνίδια αλλαγή στις επίσημες θέσεις που μέχρι σήμερα υποστήριζε η ελληνική πλευρά για το ναυάγιο της Πύλου, αλλάζει η εικόνα και ενδεχομένως να προκαλούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το τι συνέβη ακριβώς εκείνες τις ώρες 47 μίλια δυτικά της Πύλου.

Το Λιμενικό Σώμα, επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής, άλλαξε μια σημαντική λεπτομέρεια από το γενικό αφήγημα, εξηγώντας πως λίγες ώρες πριν το ναυάγιο, παράκτιο περιπολικό προσέγγισε το αλιευτικό και έριξε ένα μικρό σχοινί (μικρού διαμετρήματος κάβο) για να διαπιστώσει, όπως αποτυπώνεται επίσημα, την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

Κατά το Λιμενικό Σώμα, η διαδικασία αυτή διήρκησε λίγα λεπτά της ώρας, έως ότου ο λεπτός αυτός κάβος λύθηκε από τους ίδιους τους μετανάστες. Όταν αυτό συνέβη, το παράκτιο περιπολικό απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση.

Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, το Λιμενικό Σώμα επισήμως επέμενε πως σκάφος του δεν πλησίασε ποτέ κοντά στο αλιευτικό, αλλά παρέμενε σε απόσταση και παρατηρούσε διακριτικά, καθώς ο καπετάνιος του αλιευτικού αρνήθηκε την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Επισημαίνεται πως το Λιμενικό Σώμα, με επίσημη ανακοίνωσή του, διατύπωνε τα εξής: «Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Η ανατροπή ξεκίνησε από τη στιγμή που η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι άνδρες του λιμενικού είχαν χρησιμοποιήσει ένα σχοινί προκειμένου να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Επισημαίνεται επίσης ότι ένας μετανάστης, ο οποίος επέβαινε στο αλιευτικό ανέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι οι ελληνικές λιμενικές αρχές έριξαν στο πλοίο ένα σχοινί. Τα ίδια υποστηρίζει και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος μετέφερε μαρτυρία επιζώντα: «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει στα αριστερά. Για ανεξήγητο λόγο, το σκάφος πήρε δεξιά κλήση και αιφνιδίως βυθίστηκε».

Όμως επίσημα ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, υποστήριζε ότι το σχοινί που έριξαν στο αλιευτικό ήταν από ένα παραπλέων φορτηγό πλοίο. Ο πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει πως φορτηγό εμπορικό πλοίο έριξε το επίμαχο σχοινί για να προσφέρει στους μετανάστες τρόφιμα και νερό. Η επίσημη δήλωση του πλωτάρχη Νίκου Αλεξίου έχει ως εξής: «Όχι. Δεν έγινε ποτέ διαδικασίας οποιασδήποτε πρόσδεσης ούτε από εμάς, ούτε από κάποιο άλλο πλοίο, το έχουμε αναφέρει σαφώς από την πρώτη στιγμή, βγήκε από την πρώτη ημέρα το δελτίου Τύπου με το χρονικό του τι έγινε. Το μόνο που θα μπορούσε να προσιδιάζει σε αυτό που λέει η εφημερίδα είναι ότι για την παροχή των τροφοδίων όταν πλησίασε το φορτηγό πλοίο. Λόγω διαφοράς ύψους, χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά για να κατέβουν τα πράγματα. Αυτά τα σχοινιά τα πέταξαν στο δεύτερο φορτηγό πλοίο όταν πήγε να τους παράξει εφόδια, κάτι που το αρνήθηκαν».

Η ανατροπή με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Σιακαντάρη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, ήταν ο πρώτος που με δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι το λιμενικό πράγματι, έριξε στο σκάφος κάβο λίγες ώρες πριν εκείνο βυθιστεί, ανατρέποντας τη στάση των Ελληνικών Αρχών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ρωτήθηκε για τη μαρτυρία που ανέφερε το σχοινί και απάντησε:
«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό. Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο σχοινί δεν είχε στόχο να προσδέσει το πλοίο: «Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η απώλεια 700 και πλέον ανθρώπων απαιτεί απαντήσεις για την τραγωδία της Πύλου»
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η τραγωδία και καλεί τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να δώσει απαντήσεις:
«Χθες ο πρώην Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν υπηρεσιακός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο. Σήμερα το Λιμενικό επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σιακαντάρης παραδέχθηκε ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σχοινί προκειμένου «να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια».
Παράλληλα και η ιταλική εφημερίδα La Republica επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επιχείρηση με σχοινί, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της, o καπετάνιος είχε φύγει με σχεδία από το αλιευτικό από τις 17:20. Τα ερωτήματα προς τον κ. Τουρνά και τον Αρχηγό Λιμενικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κλιάρη, παραμένουν αναπάντητα: Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε;
Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ο καπετάνιος είχε φύγει από το αλιευτικό και ήταν ακυβέρνητο για ώρες;
Γιατί, ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;
Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX;
«Η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα που παρακολουθούν σοκαρισμένες την τραγωδία ζητούν απαντήσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
 
Top