Πανηγυρικό κλίμα, χαμόγελα, συγκεντρωμένος κόσμος, μεγαφωνική με τραγούδια, ιαχές, συνθήματα. Αυτό ήταν το κλίμα και η εικόνα... χθες βράδυ στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Και ο στόχος της επόμενης ημέρας, η προσπάθεια για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα έδρανα και στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος μέχρι τις εκλογές υπερβολικός και υπερφίαλος. Πλέον όμως, σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης ημέρας και των νέων εκλογών που θα ακολουθήσουν το πολύ σε έναν μήνα.

«Είναι μια πολύ μεγάλη βραδιά για το ΠΑΣΟΚ, μια πολύ μεγάλη βραδιά για τη δημοκρατική παράταξη», είπε προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία ο Νίκος Ανδρουλάκης εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και συνθημάτων, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Αργότερα, ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες, επιτέθηκε στη Ν.Δ. και απέδωσε την εκλογική της νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. «Η Ν.Δ. αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε το παρακράτος των υποκλοπών και της διαφθοράς. Ο χρυσός χορηγός που η Ν.Δ. δεν τα πλήρωσε αυτά στην κάλπη είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο. Αφησε δε ακόμη μία αιχμή λέγοντας ότι «η αλλαγή είναι η μνήμη, η εμπειρία και η συνείδηση του ελληνικού λαού για να τελειώνουμε με τους λογοκλόπους».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο με αξιοπιστία, η οποία θα παλεύει για τους πολλούς και θα είναι η δημοκρατική παράταξη των αρχών. Η 21η Μαΐου, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το πρώτο βήμα και η συνέχεια θα δοθεί στις νέες εκλογές όπου ο στόχος περιγράφηκε ως εξής: «Να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Ν.Δ. Να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά στη νέα μεγάλη μάχη». Δεσμεύτηκε δε σε προσωπικό τόνο ότι στην επόμενη μάχη το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής και χαρακτήρισε νικητές όσους δεν ήθελαν «ένα ΠΑΣΟΚ υποταγμένο».

Τα χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας έφταναν από νωρίς στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου κομματικές πηγές σχολίαζαν πριν από την ανακοίνωση των exit polls ότι «η παράταξη όχι μόνο άντεξε αλλά επέστρεψε, παρά τον ασύμμετρο πόλεμο που δέχτηκε». Ιστορικά στελέχη του κόμματος παρέπεμπαν στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης σε διάφορους νομούς της χώρας και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας την εξέλιξη προπομπό περαιτέρω εξελίξεων.

«Το κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 40%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι επιτυγχάνεται η προσπάθεια για ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση να επιστρέψουμε και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος. Αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη. Το κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες είναι ευθύ. Υπάρχει προοδευτική εναλλακτική που μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προσωποποιήσει», σημείωναν χαρακτηριστικά, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό ότι η σταδιακή μετατροπή και αριθμητικά του κόμματος σε ηγέτιδα δύναμη στον αντιπολιτευόμενο χώρο είναι μονόδρομος.

Καμία συνεργασία με τη Ν.Δ.
Ετσι, έκλεινε και η πόρτα εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη –την είχε κλείσει άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δική του πλευρά– περί της συζήτησης για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Τα δεδομένα της κάλπης άλλαξαν άρδην μια προοπτική που ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ έστω και εμμέσως απέκλειε και προεκλογικά.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίες πηγές απέκλειαν κάθε σενάριο συνεργασίας, μιλώντας για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο σε σχέση με τα δεδομένα προ της κάλπης. «Καμία συνεργασία, μιλάμε για μια άλλη μέρα και ένα άλλο σκηνικό. Δεν τίθεται ζήτημα συμπράξεων», ξεκαθάριζαν και συνέχιζαν λέγοντας ότι ο σκοπός μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αξιόπιστη ρεαλιστική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., η οποία δεν θα λαϊκίζει, δεν θα διχάζει και δεν θα είναι τοξική και ανερμάτιστη.

Τα μηνύματα κατά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο του εγχειρήματος ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ σε μια φωνή που θα εκπροσωπεί το προοδευτικό ακροατήριο είχαν σταλεί από το πρωί της Κυριακής κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος από το Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου: «Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα μειώσει τις ανισότητες, με δημόσια υγεία, με δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα Ελληνόπουλα και, βέβαια, μία βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τους καλώ να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, στη διχόνοια. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία. Είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και, από την άλλη, να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού», ανέφερε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Συνομιλητές του έλεγαν, τέλος, ότι σε τυχόν ενδεχόμενο πρότασης από τον πρόεδρο της Ν.Δ. για επίσπευση των νέων εκλογών (στις 25 Ιουνίου) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα προβάλει αντίρρηση...
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
Top