Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι (12/5) ένταλμα σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Διονύση - Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με μία επιθετικότατη δήλωσή του, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, «η σύλληψη να είναι τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.
Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της Μειονότητας

Σκληρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Μιλώντας στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε, διαμηνύοντας προς την Αλβανία και τον ομόλογό του Έντι Ράμα, ότι: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εκλογές 2023, σημείωσε πως «ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα».

«Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρόεδρο της ΕΕ Φον ντερ Λάιεν για την σύλληψη του Φ. Μπελέρη
Το μήνυμα ότι «η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μετέφερε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Ν. Δένδιας: «Συνιστά σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη»

Ανάλογα έντονη ήταν και η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος χαρακτήρισε ως σκάνδαλο τη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου δημάρχου, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο Συμβούλιο, για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα ήθελα, όμως, να τοποθετηθώ και για ένα άλλο, εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Τη σύλληψη ενός μέλους της Ελληνικής Μειονότητας, του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, μαζί με έναν ακόμη Έλληνα. Θα ήθελα να πω ότι, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο.

Ενημέρωσα γι' αυτό, ήδη, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Μπορέλ, και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντα την Προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά.

Επαναλαμβάνω, κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα. H σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

Στο ΑΤ Αυλώνας η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία

Μετά από την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Έντι Ράμα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η πρέσβης της Ελλάδας πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της Αυλώνας.

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση- Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους».

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει όπως είναι φυσικό ένταση στην ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας, ενόψει και των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.
 
Top