Αγωνία για έλλειψη βασικών αγαθών αν συνεχιστεί για μέρες η σύγκρουση.
Δραματικές είναι οι ώρες στο Σουδάν που από το Σάββατο βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου με τις σκληρές μάχες να μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους, ενώ περίπου άλλοι 600 τραυματίστηκαν.
Μάλιστα στη συνοικία της πρωτεύουσας Χαρτούμ όπου μαίνονται κάποιες από τις πιο ισχυρές συγκρούσεις, βρίσκεται η ελληνορθόδοξη Μητρόπολη, όπου έχουν εγκλωβιστεί 15 Έλληνες που είχαν πάει για την αναστάσιμη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου, όταν και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.
«Μπορούμε να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή γιατί χτυπάνε και την πύλη της Μητρόπολης»
Μιλώντας στον Alpha μέσα από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου έχει βρει καταφύγιο και με τους πυροβολισμούς να κόβουν τον ήχο η Αλεξάνδρα Καλουμέρη δεν έκρυψε τον φόβο της για τη ζωή της και εμφανίστηκε τρομοκρατημένη.
«Προσευχόμαστε να μπορέσουμε να περάσουμε κι εμείς αυτή την κατάσταση, διότι μπορούμε να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή γιατί χτυπάνε και την πύλη της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι εκείνων που έχουν τραυματιστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας η ίδια στο Star στάθηκε και στο φόβο έλλειψης τροφής που μπορεί να υπάρξει αν συνεχιστούν για μέρες οι συγκρούσεις. «Είμαι η Αλεξάνδρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ χάλια. Ακούγονται πυροβολισμοί έξω. Δεν έχουν σταματήσει από το πρωί και συνεχίζονται μέχρι τώρα. Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη. Δεν βλέπουμε ήλιο, ημέρα. Έχουμε πολύ λίγα φαγητά μαζί μας. Δεν έχουμε πολλά πράγματα. Ακούμε τις φωνές και ζούμε μέσα στον τρόμο. Η ψυχολογία μας είναι πάρα πολύ χάλια, αλλά τι να πω. Δόξα τον Θεό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της στον Alpha μίλησε και η Κατερίνα Καλημέρη μην μπορώντας να κρύψει επίσης την αγωνία της. «Πυροβολούν συνέχεια από τις 9:30 το πρωί χθες μέχρι αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο κέντρο, όπου υπάρχει το πρόβλημα και γι’ αυτό ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Εμείς με λίγα λόγια πεθαίνουμε. Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».
Εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη
Τις ώρες αγωνίες περιέγραψε και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μιλώντας στο ΕΡΤ News. «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε στο κτίριο της Μητρόπολης γιατί ο ναός επειδή είναι πολύ ψηλό κτίριο κινδυνεύει. Η κατάσταση δυστυχώς έχει ενταθεί, είναι χειρότερα από χθες. Δεν υποχωρεί κάποια από τις δύο πλευρές και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμα», είπε ακόμα ο Μητροπολίτης.
Όπως είπε άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το κοριτσάκι της, ανέφερε ακόμα ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.
«Αν κρατήσει για πολύ δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», μην μπορώντας να κρύψει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι.
Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι γιατί οι πυροβολισμοί πέφτουν και από μπροστά και από πίσω μας» λέει ο κύριος Νίκος, ο οποίος ψώνιζε στο σουπερμάρκετ, την ώρα που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν.
«Γινόταν χαλασμός, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε το βράδυ, το σπίτι σειόταν. Ήμουν στο σουπερμάρκετ την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας. Τα αφήσαμε όλα, βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Τώρα είμαι εγκλωβισμένος στο σπίτι του φίλου μου, όμως το σπίτι είναι δίπλα στο σημείο που γίνεται όλη η ιστορία» συμπληρώνει ο κ. Νίκος.
Ποια είναι η κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν χθες, Σάββατο, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία, όπου είχαν πάει για να ενημερώσουν τους πιστούς για την κατάσταση.
Για την κατάσταση των δύο τραυματιών μίλησε στο MEGA ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.
«Μίλησα με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων που είναι στο νοσοκομείο, τον Φιντέλ, και λόγω της καταστάσεως δεν μπορεί να μετακινηθεί κόσμος, επειδή γίνονται μάχες στους δρόμους, η εγχείρηση που είχαν προγραμματίσει ακόμη δεν έχει γίνει για να αφαιρεθούν τα θραύσματα από το βλήμα το οποίο έσκασε στα πόδια τους στον έναν, και τον άλλον τον τραυμάτισε στη στομαχική χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση τους μέχρι στιγμής κρίνεται σταθερή, δεν εμπνέει ανησυχία. Έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής ο ένας στα δύο πόδια και ο άλλος στο ένα πόδι, στην κοιλιά κια πάνω από το μάτι, ήταν να τους χειρουργήσουν σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν λάμες και τα ιατρικά καταστήματα που προμηθεύουν τις λάμες στα νοσοκομεία είναι κλειστά. Οπότε περιμένουμε, είμαστε σε αναμονή για το χειρουργείο», είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σάββας.
Από ρουκέτα χτυπήθηκε σπίτι Ελλήνων χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.
«Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν», είπε ακόμα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παγουλάτος.
«Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν», είπε ακόμα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παγουλάτος.
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση για την κατάσταση στο Σουδάν εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όπως αναφέρεται ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».
Διέκοψε το πρόγραμμά της η κρατική τηλεόραση
Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε το απόγευμα της Κυριακής το πρόγραμμά της, μια ενέργεια που, σύμφωνα με εργαζομένους, είχε ως στόχο να αποτραπεί η διάδοση προπαγάνδας από τους παραστρατιωτικούς που μάχονται με τον στρατό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι, μετά τις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο, έθεσε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, ένας ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τον στρατό.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο στρατός φαινόταν ότι είχε ανακτήσει το πάνω χέρι στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους.
Ανταποκριτές του Reuters από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις είπαν ότι η μετάδοση διακόπηκε την Κυριακή, ενώ νωρίτερα η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το ίδιο, μαγνητοσκοπημένο υλικό. Το κρατικό ραδιόφωνο σίγησε επίσης.
Από το Ναϊρόμπι, έγινε γνωστό ότι η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), ένας περιφερειακός αφρικανικός οργανισμός, σκοπεύει να στείλει στο Σουδάν τους προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το γραφείο του προέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο στο Twitter.
Διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Κυριακή ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του εξαιτίας των συγκρούσεων.
«Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.
«Το WFP είναι δεσμευμένο στο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια και η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εξασφαλισμένη».
Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.
Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη «σημαντικές ζημιές» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χθες.
Το επεισόδιο επηρέασε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί ανθρωπιστικούς εργαζόμενους και να παρέχει βοήθεια στο Σουδάν, είπε.
Ο λόγος της σύγκρουσης
Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Χαμέτι και Μπουρχάν ανέτρεψαν μαζί την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο στρατηγός Χαμέτι άρχισε να αλλάζει στάση, φθάνοντας πλέον να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.
Εδώ και μέρες, οι δρόμοι βοούσαν πως η κατάσταση όδευε σε σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων αυτών των τελευταίων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.
Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.
Οι δυο στρατηγοί αποφάσισαν να συγκρουστούν ενώ Σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία.