Η ενδοσκοπική εξέταση συγγενών Α’ βαθμού ασθενών οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνου παχέος εντέρου (σύσταση σε ηλικία 40 ετών ή 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία που διαγνώστηκε καρκίνος στο συγγενικό πρόσωπο) , είναι μια απαραίτητη ενέργεια στην οποία πρέπει να προχωρήσουν οι συγγενείς σε τακτική βάση. Μπορεί να αποβεί σωτήρια για την υγεία των αγαπημένων προσώπων που βιώνουν ήδη την ασθένεια στο περιβάλλον τους.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικό περιστατικό:

Νεαρή ασθενής (ηλικίας περίπου 40 ετών) προσήλθε στο ιατρείο για προληπτικό έλεγχο λόγω οικογενειακού ιστορικού (μητέρα και αδελφή με κακοήθεια παχέος εντέρου).

Κατά την κολονοσκόπηση ανευρέθηκαν αρκετοί πολύποδες κατά μήκος του εντέρου. Μεταξύ άλλων, στο σιγμοειδές ανευρέθηκε έμμισχος πολύποδας 3 εκ. ο οποίος αφαιρέθηκε με βρόχο πολυπεκτομής χωρίς άμεσες επιπλοκές (ολική έγκλειση). Στην βλάβη τοποθετήθηκε μεταλλικό αιμοστατικό clip για την αποφυγή μεταγενέστερης αιμορραγίας.

Ιστολογικά (βιοψία), το εύρημα ήταν επιφανειακή κακοήθεια (χωρίς διήθηση) (Ca in situ) η οποία εξαιρέθηκε ολικώς από τον γαστρεντερολόγο Σταύρο Καρακατσάνη.

Έκτοτε, η ασθενής παρακολουθείται συστηματικά με ενδοσκοπήσεις ανώτερου και κατώτερου πεπτικού από τον ιατρό, κατά τις οποίες ανευρίσκονται πολυποειδείς βλάβες με μέτρια ή χαμηλόβαθμη δυσπλασία (διαστάσεων ακόμα και 2 – 2,5 εκ) οι οποίες εξαιρούνται με επιτυχία από τον Dr. Καρακατσάνη.

Στην ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ φροντίζουμε με αγάπη τα αγαπημένα σας πρόσωπα σαν να ήταν οικογένειά μας.

Γαστρεντερολόγος Πειραιάς, Dr Καρακατσάνης Σταύρος. Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Ενδοσκοπική Αφαίρεση Πολυπόδων

 
Top