Ανάπαυλα λόγω των ημερών του Πάσχα τέλος από σήμερα. 32 και μια απομένουν μέχρι τις κάλπες. Και κάθε μια από αυτές τις ημέρες θα έχει όπως φαίνεται τις δικές της εκπλήξεις

Από σήμερα, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές της αναμέτρησης θα αρχίσουν να ανεβάζουν στροφές αλλά εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με τους εκλογικούς ερευνητές,  εάν και σε ποιο βαθμό η κοινωνία θα ανταποκριθεί στα κελεύσματα της πόλωσης.

Αυτή η έως τώρα τουλάχιστον απροθυμία του εκλογικού σώματος να συμμετάσχει –παρά τις …φιλότιμες προσπάθειες των κομματικών επιτελείων -στο σκληρό ροκ οδηγεί και στην σχετικά πρόωρη αναπροσαρμογή της στρατηγικής των δύο μονομάχων και δίνει πλέον στην 21η Μαΐου το χαρακτήρα της «μητέρας των μαχών».

Αυτό αφορά κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έφερε μαζί του χθες το βράδυ από την Τήνο και το νέο αφήγημα το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής της ΝΔ το απόγευμα της Πέμπτης, αφήνοντας κατά μέρος τις θεωρίες περί «δύο γύρων».

Από εδώ και πέρα, όλο το βάρος θα πέσει στην πρώτη αναμέτρηση, ναι, σε αυτήν που θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική. Κι αυτό ως καινούργια τακτική αποκαλύπτει αφενός ένα μεγάλο φόβο της ηγεσίας της ΝΔ αλλά υποκρύπτει αφετέρου και μια μπλόφα.

Ο φόβος έχει να κάνει με τις αλλεπάλληλες διαπιστώσεις ότι η ψαλίδα σε όλες τις δημοσκοπήσεις -και τις συστημικές- έχει κλείσει φθάνοντας ορισμένες φορές και στα όρια του στατιστικού λάθους. Μάλιστα αν και υποστηρίζουν ότι «μαζεύτηκε» ένα τμήμα της ζημιάς μετά την τραγωδία των Τεμπών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ακόμη απρόβλεπτο γεγονός μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ένα δεύτερο στοιχείο επίσης είναι ότι η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει έως τώρα σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να εγγυάται ουδείς ότι θα σταθεί εύκολο να νικηθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ο μεγάλος (ίσως ο μεγαλύτερος) εχθρός, της «γαλάζιας» αποχής.

Η μπλόφα, τώρα, απευθύνεται σε εκείνους τους (ολοένα και περισσότερους) «αναποφάσιστους» γαλάζιους ψηφοφόρους προς τους οποίους επιχειρείται να ασκηθεί ένας ψυχολογικός εκβιασμός περί της «απειλής» για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλείσιμο της ψαλίδας και το ενδεχόμενο ενός οριακού αποτελέσματος θα χρησιμοποιηθεί έτι περαιτέρω ως εργαλείο προεκλογικής κινδυνολογίας για να το …ξανασκεφτούν οι δυσαρεστημένοι έως και θυμωμένοι νεοδημοκράτες οι οποίοι επί του παρόντος προσανατολίζονται να στείλουν «μήνυμα» κατά τον πρώτο γύρο τηρώντας στάση «αναμονής» για τον δεύτερο.

Ακόμη κι αν πιάσει αυτό το «επιτελικό» σχέδιο, ελλοχεύει πάντως ο κίνδυνος να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι: Να εξαντλήσει η ΝΔ όλες τις εκλογικές εφεδρείες της από τον πρώτο γύρο και να πάει στον δεύτερο χωρίς ...καύσιμα.
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top