Το γεγονός ότι η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ βρέθηκε στο στόχαστρο του παράνομου λογισμικού Predator επιβεβαιώνουν οι New York Times, τονίζοντας ωστόσο πως η ίδια τέθηκε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.

Επικαλούμενοι έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους, επισημαίνουν ότι η Άρτεμις Σίφορντ, η οποία έχει και ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, τέθηκε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021. Την εν λόγω είδηση είχε δημοσιεύσει και η εφημερίδα Documento, όπως αναφέρεται, ενώ το άρθρο επισημαίνει ότι «η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο έπεσε θύμα χάκερ, δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι».

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κα Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε το τηλέφωνο της κας Σίφορντ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Α. Σίφορντ έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της επίσημης ελληνικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με έγγραφα, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε την Predator στο τηλέφωνό της.

Oι NYT επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για το ραντεβού στο «μολυσμένο» sms ήταν ακριβή. Επομένως, κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το ανάλογο «μολυσμένο» μήνυμα. Ο αποστολέας φαινόταν επίσης να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων, ενώ το μολυσμένο URL ήταν παρόμοιο με αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Παράλληλα, οι New York Times υπενθυμίζουν ότι μετά από δημοσιεύματα τα οποία κατονόμαζαν την κα Σιφορντ ως θύμα παρακολούθησης από το Predator η ίδια έστειλε το τηλέφωνό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο «Citizen Lab», το οποίο διαπίστωσε ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες. «Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων λοιμώξεων ή μιας περιόδου μόλυνσης που εκτείνεται πέρα από το 16/11/2021», ανέφερε η έκθεση του Citizen Lab.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση κατά αγνώστων για το χακάρισμα. Νωρίτερα, η ίδια είχε καταθέσει επίσης αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, ζητώντας να μάθει εάν η ΕΥΠ, είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της.

«Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό» δήλωσε η κα Σίφορντ.


 
Top