Σε θέσεις-κλειδιά άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις παράνομες προσλήψεις ή στις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις του υπουργού - Από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο Στ. Πουλής

Καταφύγιο έχουν βρει τα «παιδιά» του πάλαι ποτέ αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σε κυβερνητικές θέσεις αλλά και στο γραφείο του διά βίου προϊσταμένου τους, του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

Οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν είτε στις περίφημες παράνομες προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είτε στις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις του κ. Γεωργιάδη ή σε κάποιο συνδυασμό και των δύο παραπάνω κατηγοριών δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Βρίσκονται όλοι σε θέσεις-κλειδιά, προφανώς ως επιβράβευση για το προηγούμενο, εξαιρετικό έργο τους.

Πρώτα απ’ όλα στο γραφείο του υπουργού, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», εργάζεται ο Κωνσταντίνος Κουτρής, ο άνθρωπος που έβαζε στους λογαριασμούς του υπουργού τα γνωστά αδιευκρίνιστα ποσά (!). Το όνομα του Κωνσταντίνου Κουτρή βρισκόταν στη λίστα των 22 παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη.

Κοινή αφετηρία στη σχέση του κ. Κουτρή με τον υπουργό Ανάπτυξης ήταν η εταιρία ΑΛΣ Α.Ε., που είχε ιδρύσει ο κ. Γεωργιάδης και στην οποία διατηρούσε μετοχές έως το 2012. Ο κ. Κουτρής εργαζόταν στην ΑΛΣ Α.Ε. έως το 2012, ενώ το 2013 απασχολούνταν και στο υπουργικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Κουτρής εμφανίστηκε το 2020, ενώ εν συνεχεία προκύπτει πως υπέβαλε την παραίτησή του από μετακλητός συνεργάτης στις 4 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, στην πραγματικότητα συνεχίζει να εργάζεται εκεί έως σήμερα και, μάλιστα, περιλαμβάνεται σταθερά στη λίστα με τα συνεργεία υπερωριακής απασχόλησης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως και η Βασιλική Κατραβά, που επίσης κατέθετε αδιευκρίνιστης προέλευσης χρήματα στους λογαριασμούς του κ. Γεωργιάδη το 2013, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε παλαιότερο ρεπορτάζ της, εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Eχει παραπεμφθεί

Τη πρόσληψη του Κωνσταντίνου Κουτρή στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2013 είχε υπογράψει η τότε προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού Συντονισμού Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη τόσο για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων όσο και για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης πηγής». Σημειώνουμε πως για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων υπάρχει τελεσίδικο βούλευμα της Δικαιοσύνης για παραπομπή σε δίκη, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίκη για το «πόθεν έσχες» της κ. Θεοφιλάτου άρχισε τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2023. Η κ. Θεοφιλάτου, λοιπόν, είναι σήμερα συνεργάτιδα του κ. Κουτρή στο υπουργικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, τον Μάιο του 2022 ορίστηκε μέλος της ομάδας «συντονισμού (Task Force) για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης δράσεων, έργων ή και ομάδας έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Δηλαδή, στο «έργο» αυτό, που θα μπορούσε να ήταν κωμωδία, εάν δεν ήταν τραγωδία, η κ. Θεοφιλάτου, που θα δικαστεί για δύο σοβαρές υποθέσεις, ελέγχει τα λεφτά που έρχονται από την Ευρώπη.

Φυσικά, όπως έχει γραφτεί και στο παρελθόν, διευθυντής του γραφείου του κ. Γεωργιάδη είναι ο Ιωάννης Θεοδωράτος, ο οποίος ήταν κι αυτός στη λίστα µε τις παράνοµες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και η σύζυγός του.
Παραιτήθηκε από το πόστο του, προκειμένου να μην έχει εκλογικό κώλυμαΣταμάτης Πουλής

Βέβαια, και ο σύζυγος και συγκατηγορούμενος της κ. Θεοφιλάτου, Σταμάτης Πουλής, είχε πιάσει ένα καλό πόστο. Μέχρι το 2021 ήταν διευθύνων σύμβουλος στον Αναπτυξιακό Οργανισμού του Δήμου Φυλής. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι παραιτείται, προκειμένου να μην έχει εκλογικό κώλυμα, γιατί -θεωρητικά- θα είναι υποψήφιος στη δυτική Αττική με τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, όπως γράφτηκε, ο κ. Πουλής εθεάθη πριν από μερικές ημέρες να μπαίνει στην πρωθυπουργική οικία. Δεν ξέρουμε αν η συζήτηση με τον πρωθυπουργό είχε να κάνει με το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Πουλή στις εκλογικές λίστες της Ν.Δ.

Παρά το γεγονός πως η αποχώρησή του από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες, τελικά ο κ. Πουλής συνεχίζει να είναι έως σήμερα μέλος στο Δ.Σ. του οργανισμού κι έχει λόγο στη διαχείριση τεράστιων κρατικών κονδυλίων. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, για παράδειγμα, έχει αναλάβει την υλοποίηση γιγάντιων δημόσιων έργων, όπως η ανέγερση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα κοστίσει 64.500.000 ευρώ και θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Αξιο απορίας ήταν έτσι κι αλλιώς το γεγονός πως ο Σταμάτης Πουλής κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως τα τέλη του 2021, αφού δεν πληρούσε καν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με τον ν. 4674/2020, τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κατέχουν υποχρεωτικά αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στον σχεδιασμό, την εκτέλεση/εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων και την επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Πουλής, όμως, δεν φαίνεται να κατέχει τέτοια εμπειρία, αφού δηλώνει οικονομολόγος Υγείας, ενώ στα χαρτιά αναγράφεται ως πολιτικός επιστήμονας. Στη δε προσωπική ιστοσελίδα του αναφέρεται μόνο η συμμετοχή του στην ΟΝΝΕΔ, η οποία μάλλον είναι και η βασική του προϋπηρεσία. Οπως επίσης η φιλία του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη.

Είναι προφανές πως την ιστορία τη γράφουν οι παρέες… Το τι είδους ιστορία γράφουν, σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται καν να ανακαλυφθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Φαίνεται ήδη. Προξενεί πάντως κατάπληξη η εμμονή αποκατάστασης των «παιδιών του ΚΕΕΛΠΝΟ».
 
Top