FERRY ΜΠΑΤΖΌΓΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, δεν έχει καλυφθεί ακριβώς με δόξα στη λήξη της θητείας του. Αντίθετα: καταστροφική διαχείριση πανδημίας κορωνοϊού σε αυτή τη χώρα, εκτοξευόμενες τιμές, συντριβή της Hellas στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου, τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών στην Αθήνα και τώρα μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στο κεντρικό ελληνικό Tempital με 57 νεκροί: Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Αθήνα και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (48) από τη «Συμμαχία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ) έχει τις καλύτερες πιθανότητες για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο στους πρόποδες της Ακρόπολης. Καθόλου. Σύμφωνα με συνολικά πέντε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις από κορυφαία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Αθήνας, οι οποίες διενεργήθηκαν όλες μετά την τραγωδία του τρένου στην κοιλάδα των Τεμπών, ο Σύριζα συγκέντρωσε μόνο το 20,5 με 26 τοις εκατό των ψήφων στην ερώτηση της Κυριακής. Αυτό τοποθετεί τον Σύριζα 2,5 έως 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την κορυφαία Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Τσίπρας και ΣΙΑ βρίσκονται έτσι κάτω από τα αποτελέσματά τους στις τρεις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στην πρώτη εκλογική νίκη τον Ιανουάριο του 2015, ο Σύριζα πήρε 36,34 τοις εκατό. Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 (επανεκλογή) ο Σύριζα πήρε το 35,46 τοις εκατό, τον Ιούλιο του 2019  και πάλι το 31,53 τοις εκατό των ψήφων.

Ο Μητσοτάκης ηγείται της ΝΔ από τις αρχές του 2016. Έκτοτε, υπό την αιγίδα του, η ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητη στις εκατοντάδες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν πολυάριθμα ερευνητικά ινστιτούτα, μπροστά από τον διώκτη της Σύριζα. Γιατί αυτό? Γιατί ο Τσίπρας και ο Σύριζα του δεν μπορούν να κερδίσουν ξανά την πλειοψηφία των Ελλήνων;

Τα τρία "Μ"
Οι λόγοι για αυτό είναι τα τρία «Μ». Όλα χρονολογούνται από τη θητεία των κυβερνήσεων Τσίπρα από τις αρχές του 2015 έως τα μέσα του 2019. Το πρώτο «Μ» σημαίνει τις πόλεις Μάνδρα και Μάτι. Η Μάνδρα, μια βιομηχανική πόλη στη δυτική Αθήνα, επλήγη από μια καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε δύο δωδεκάδες ανθρώπους. Το Μάτι, ένα δημοφιλές θέρετρο στην ανατολική Αττική, έγινε ερείπια από καταιγισμό πυρών. 103 άνθρωποι πέθαναν με οδυνηρό τρόπο. Είναι κι αυτό μια απίστευτη κρατική αποτυχία - βαθύ σοκ για τους Έλληνες που ουσιαστικά υποφέρουν χρόνια. Είναι ακόμα βαθιά.

Το δεύτερο "M" σημαίνει μεσαία τάξη. Προκειμένου να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως ζητούσαν οι δημόσιοι δανειστές της Ελλάδας, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο Τσίπρας αφαίμαξε τη μεσαία τάξη ή ό,τι είχε απομείνει από αυτήν μετά την αυστηρή περικοπή των προηγούμενων κυβερνήσεων στον απόηχο της κρίσης χρέους στην Αθήνα , σε πρωτοφανή βαθμό, αντί να ζητήσει επιτέλους να πληρώσουν οι πλούσιοι και υπερπλούσιοι στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι οι πλούσιοι και οι υπερπλούσιοι είναι λίγοι στους πρόποδες της Ακρόπολης και οι ψηφοφόροι από τη φτωχή μεσαία τάξη είναι ακόμη περισσότερο, αυτό είχε μοιραίες πολιτικές συνέπειες για τον Τσίπρα μέχρι σήμερα.

Τέλος, το τρίτο «Μ» αντιπροσωπεύει το ζήτημα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έλυσε την επί δεκαετίες διαφωνία ονόματος με τη βόρεια γειτονική χώρα, η οποία σήμερα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» που συνήφθη μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και της κυβέρνησης των Σκοπίων, που πήρε το όνομά της από τη λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο χώρες, συνάντησε και συνεχίζει να συναντά ευρεία λαϊκή απόρριψη στην Ελλάδα. Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους και τα σαφή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά της συμφωνίας, ο αριστερός Τσίπρας προώθησε τη λεπτή συμφωνία μέσα από το κοινοβούλιο της Αθήνας, κυρίως κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα είναι βέβαιο: Και οι τρεις «Μ» έχουν σκάψει βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων ενόψει του Τσίπρα και της πολιτικής του δράσης ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Για πολλούς Έλληνες, ο Τσίπρας έχει γίνει απλά μη διαθέσιμος μέχρι σήμερα – παρά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Λέξη κλειδί: τοξικός Τσίπρας.

Ο Τσίπρας θέλει να κάνει συμμαχία με το Πασόκ
Παρόλα αυτά, το αφεντικό του Σύριζα Τσίπρα ζητά πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2021. Χωρίς επιτυχία. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, παίρνει τώρα πολύ χρόνο με τις εκλογές – κυρίως μετά τον μαζικό θάνατο στα Τέμπη. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Παρά τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να μπορέσει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις επόμενες εκλογές. Βασίζεται στο γεγονός ότι η αναλογική βάσει του γερμανικού μοντέλου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές στην Αθήνα. Στόχος του Τσίπρα είναι να σχηματίσει μια «προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού» για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τονίζει επανειλημμένα. Ο αγαπημένος του συνεργάτης: οι σοσιαλιστές του Πασόκ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το πρώην παντοδύναμο Πασόκ έχει περίπου το 10 τοις εκατό των ψήφων. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τον Σύριζα, εάν ο Τσίπρας και η Σία δεν κέρδιζαν μεγάλη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους. Και τι γίνεται με τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή; Η εθνικοσυντηρητική «Ελληνική Λύση», το αριστερό κόμμα «Mera25» υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το ΚΚΕ - δεν είναι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα για διάφορους λόγους. Αλλά ακόμη και ο διακηρυγμένος στόχος του Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του στην Αθήνα έχει υποχωρήσει στο μακρινό μέλλον μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ένα πολιτικό αδιέξοδο διαφαίνεται πλέον στην Ελλάδα.
 
Top