Στα όρια της κατάρρευσης κινούνται οι μετοχές, με τις Deutsche Bank και UBS Group να δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες ότι δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι διεθνείς αγορές «ματώνουν» από το πρωί, καθώς σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Αθήνα, καταγράφονται ισχυρές πωλήσεις, πολλές από τις οποίες γίνονται με «ανοιχτές εντολές».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχoυν προβληματίσει τους επενδυτές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

Οι ελβετικές και οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες ήλπιζαν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS θα ηρεμούσε τις αγορές, αλλά οι επενδυτές δεν πείθονται ότι η συμφωνία θα είναι αρκετή για να συγκρατήσει το άγχος στον τραπεζικό τομέα, σημειώνει το CNBC.

Παράλληλα, οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις, ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα, στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης, στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης, στο 2,34%, σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Γιατί κατρακυλά η μετοχή της Deutsche Bank
Ειδικά για τη μετοχή της Deutsche Bank, που παρατηρούνται μαζικές πωλήσεις, οι ανησυχίες των επενδυτών εντάθηκαν μετά το έντονο άλμα που εμφάνισε την Πέμπτη το κόστος ασφάλισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Η Deutsche Bank βρέθηκε σήμερα (Παρασκευή) στο επίκεντρο ενός ακόμη sell-off χρηματοοικονομικών μετοχών, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έκαναν «βουτιά» 13% το πρωί της Παρασκευής, μετά το άλμα που εμφάνισε το βράδυ της Πέμπτης το κόστος ασφάλισής της έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας εκτινάχθηκε στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης, από 142 μονάδες βάσης που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Παράλληλα, οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας τους.

Στη δίνη και η Αθήνα
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.030 μονάδων, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Η αγορά ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μετοχή της Deutsche Bank να βρίσκεται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.028,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,31%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 31,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,46%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικρή άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Quest Συμμετοχών (+0,20%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-5,71%), της Εθνικής (-4,95%), της Πειραιώς (-4,85%) και της Alpha Bank (-4,61%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,22%), των Προσωπικών Προϊόντων (-2,39%) και των Πρώτων Υλών (-2,23%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank, με 5.771.791 και 2.012.420 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 6,49 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 3,50 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, 84 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Μουζάκης(κ) +9,82% και Εβροφάρμα +6,01%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Αγροτικός Οίκος Σπύρου -13,64% και Βιοτέρ -13,33%.


 
Top