Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, το 2013...

Η Βενεζουέλα κι οι Λαοί του κόσμου έχασαν έναν σπουδαίο Άνθρωπο.
Ένας τιτάνιος γίγαντας, σύμβολο Αντίστασης κι Απελευθέρωσης ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Οι ΗΠΑ που με κάθε τρόπο προσπάθησαν, αποτυγχάνοντας, να ανατρέψει τις κυβερνήσεις του
και να βάλουν τέλος στη Μπολιβαριανή Επανάσταση στη Βενεζουέλα.

Σήμερα θα τον θυμηθούμε σε τέσσερις αιρετικές συμβολικές ενότητες.

10 χρόνια από τον θάνατο του Κομαντάντε, 10 εμβληματικές ιστορικές δηλώσεις του Ούγκο Τσάβες

1) «Ο κόσμος του 21ου αιώνα, που ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεν θα είναι διπολικός ή μονοπολικός, δόξα τω Θεώ θα είναι πολυπολικός»
Συνδιάσκεψη στο Μέγαρο των Ακαδημιών (Palacio de las Academias) του Καράκας, 12 Αυγούστου 1998
2) «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού, ορκίζομαι ενώπιον της Πατρίδας, ορκίζομαι ενώπιον του λαού μου ότι σ' αυτό το ετοιμοθάνατο Σύνταγμα -του 1961- θα προωθήσω τους αναγκαίους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς, που είναι απαραίτητοι για να αποκτήσει η νέα Δημοκρατία έναν Καταστατικό Χάρτη (Magna Carta) κατάλληλο για τους νέους καιρούς. Το Ορκίζομαι!»
Ανάληψη Προεδρίας, 2 Φλεβάρη 1999
3) «Η Εξέγερση της 4ης Φλεβάρη ήταν ιστορική αναγκαιότητα. Η Βενεζουέλα δεν είχε διέξοδο, έπρεπε να ταρακουνήσουμε την πατρίδα, μόνο μέσω της Επανάστασης θα μπορούσαμε να βγούμε από την άβυσσο στην οποία είχαμε πέσει»
4 Φλεβάρη 2005
4) «Γαμηθείτε μπάσταρδα καθάρματα των Γιάνκηδων. Εδώ είναι ένας άξιος λαός, υπάρχει ένας άξιος λαός μπάσταρδοι Γιάνκηδες, να γαμηθείτε 100 φορές. Εδώ είμαστε τα παιδιά του (Σιμόν) Μπολίβαρ, του Γκουαϊκαπούρο (τοπικός ηγέτης των ιθαγενών) και του Τούπακ Αμαρού. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε Ελεύθεροι»
11 Σεπτέμβρη 2008
5) «Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχαν ήδη σώσει»
Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, Δεκέμβρης 2009
6) «Έλα εδώ, κύριε Κίνδυνε. Εσύ είσαι ένας δειλός, είσαι δολοφόνος, εκτελείς γενοκτονίες, είσαι αλκοολικός, είσαι μέθυσος, είσαι ο χειρότερος, κύριε Κίνδυνε, είσαι άρρωστος, το ξέρω αυτό προσωπικά»
Σχετικά με τον Τζορτζ Μπους το 2006
7) «Δεν θα ήταν παράξενο να υπήρχε πολιτισμός στον Άρη, αλλά ίσως ο καπιταλισμός κι ο ιμπεριαλισμός έφτασαν εκεί και κατέστρεψαν αυτόν τον πλανήτη»
2011
8) «Κυρία Καγκελάρια (Άνγκελα Μέρκελ), μπορείτε να πάτε να γ... Και δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι γυναίκα. Προέρχεται από τη γερμανική δεξιά, την ίδια δεξιά που υποστήριξε τον Χίτλερ και την ίδια δεξιά που υποστήριξε τον φασισμό»
12 Μάη 2008, σχολιάζοντας την περιοδεία της Μέρκελ στη Λατινική Αμερική κι αφού η Μέρκελ είπε ότι ο Τσάβες δεν ήταν η φωνή των Λατινοαμερικανών
9) «Στη Λατινική Αμερική θέλουν να μας επιβάλουν το μοντέλο της δημοκρατίας που σχεδίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και όποιος δεν συμφωνεί ν΄ ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο κατηγορείται ως ριζοσπαστικός λαϊκιστής, τρομοκράτης και δικτάτορας»
21 Μάη 2006
10) «Φεύγω γεμάτος αισιοδοξία, γεμάτος φως, γεμάτος πίστη στον Χριστό, για να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να κερδίζω»
Λίγο πριν τον θάνατό του, έτος 2012

Σημείωση: Δέκα χρόνια από το θάνατο του Κομαντάντε, ο δολοφόνος Τζο Μπάιντεν ανανέωσε χθες το Εκτελεστικό Διάταγμα 13962, που εκδόθηκε για πρώτη φορά με την υπογραφή του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, του δολοφόνου Μπαράκ Ομπάμα, όπου η Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται ως «ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Με βάση αυτό το Διάταγμα των φονιάδων των λαών, οι ΗΠΑ και φυσικά η αποικία τους Ευρωπαϊκή Ένωση (και φυσικά το Νατοϊκό προτεκτοράτο Ελλάδα), έχουν εφαρμόσει παράνομο δολοφονικό εμπάργκο, ωστόσο οι περισσότερες από 900 κυρώσεις εναντίον της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας δεν βοήθησαν στην πτώση της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

5 Μάρτη 1953... 5 Μάρτη 2013... Πέθαναν μια 5η του Μάρτη με 60 χρόνια διαφορά

Πέθαναν κι οι δύο μια 5η του Μάρτη (5 Μάρτη 2013 - 5 Μάρτη 1953), με 60 χρόνια διαφορά...
Μισήθηκαν μέχρι θανάτου από την μπουρζουαζία & τους ιμπεριαλιστές...
Αγαπήθηκαν, λατρεύτηκαν από τους λαούς...
Οι ήρωες μπορεί να "αναχωρήσουν", αλλά οι πραγματικοί ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Ζουν αιώνια στους αγώνες των Λαών για Εθνική Απελευθέρωση!

«Ο Στάλιν δεν πέθανε... Δεν είναι νεκρός ο Στάλιν!»

Ο Κομαντάντε Τσάβες κι η Συρία των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
 

Στη Δαμασκό η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας!
15 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα, φαγητό και πόσιμο νερό) και 50 διασώστες με εκπαιδευμένους σκύλους, που έστειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας στη Συρία των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά την άφιξη του αεροπλάνου στη Δαμασκό, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη Συρία, ο José Gregorio Biomorji Musatis, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού και να του πούμε ότι είμαστε μαζί του σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά όλες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις δύο χώρες μας»...
"Η Ελλάδα κείται μακράν"... όπως είπε για την Κύπρο μας ο "εθνάρχης" της αμερικανοκρατίας στην πατρίδα μας και σήμερα βρήκε πολλούς συνεχιστές... Στις 7 Ιούνη 2022: Η Ε.Ε. κι η αποικία Ελλάδα και με τον Μητσοτάκη... ανανέωσαν το παράνομο φονικό εμπάργκο στη Συρία...-

Να θυμίσουμε στους πάσχοντες από "πολιτική αμνησία" και για να μαθαίνουν οι νεώτεροι:


Κομαντάντε Τσάβες, μεταξύ πολλών άλλων, στην ομιλία του στην Συριακή Κοινότητα της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπασάρ Αλ Άσαντ:

«Το ταξίδι του Μπασάρ είναι ιστορικό...
Μοιραζόμαστε την ίδια πατρίδα, την ανθρώπινη πατρίδα που δεν έχει σύνορα...
Ο Μπασάρ είναι ο φορέας των σημαιών του αραβικού εθνικισμού, του αραβικού σοσιαλισμού, τον οποίο ύψωσε πολύ ψηλά ο πατέρας του, ο μεγάλος Χαφέζ Αλ Άσαντ. Θα τον θυμόμαστε και θα πούμε "ζήτω ο Χαφέζ Αλ Άσαντ!

Μετά τη Βενεζουέλα ο Άσαντ πήγε στην Κούβα να δει τον φίλο και σύντροφο Φιδέλ...
Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη Συρία και το λαό της, όπως την πούλησαν όλες οι ελληνόφωνες Νατοϊκές κυβερνήσεις και κόμματα... Δεν ξεχνάμε: "Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας"!

Σημείωση: Με την ευκαιρία... η βοήθεια που συγκέντρωνε το ΠΑΜΕ (και για τη Συρία), ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό έχασε το δρόμο, χάθηκε στη μετάφραση, ή κάτι χειρότερο; Τι συμβαίνει; Μάλλον σκέφτονται να προγραμματίσουν κάτι για το 2024 Αναμένοντας να φτάσει η βοήθεια του ΠΑΜΕ... ΚΑΙ στη Συρία...

10 χρόνια από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, Αθήνα - 5/14/27 Μαρτίου 2023

5 Μαρτίου 2023, 18:30
Ημερίδα Αλληλεγγύης
Πολιτιστικό Κέντρο "Nuestra América
Mαρούσι

14 Μαρτίου 2023, 18:30
Παρουσίαση του Βιβλίου
"Ιστορίες του Arrañero" Oύγκο Τσάβες
Καφέ - Αρχαιολογικό Μουσείο

27 Μαρτίου 2023, 19:30
Προβολή
"Οι μορφές του βιβλίου"
Ραούλ Καζάλ - Άνταν Τσάβες
Studio New Star Art Cine
Περισσότερα & αναλυτικά ΕΔΩ
«Δεν θα μπορέσουν να ψεύδονται αιωνίως.
Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να απαντήσουν,
στη λογική με λογική, στις ιδέες με ιδέες,
στο συναίσθημα με το συναίσθημα.
 Και τότε θα σιωπήσουν: το κάστρο των εκβιασμών τους,
η βία και τα ψέματά τους θα καταρρεύσουν.»

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...

Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ

 
Top