Μυστικό σχέδιο για «αγορά» του Μουντιάλ του 2030 από τη Σαουδική Αραβία, με την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico.

Το κεντρικό του θέμα τιτλοφορείται «Το μυστικό σαουδαραβικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου» και συνοδεύεται από φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον διάδοχο πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνει «ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατ' ιδίαν υποσχέθηκε να πληρώσει για όλες τις υποδομές στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή πρόταση».

Το Politico υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ειδικά μάλιστα το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα που υποδέχθηκε επίσημα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετά την αποκάλυψη ότι είχε εγκρίνει προσωπικά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με το Ριάντ σε κοινή πρόταση ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030. Η επίσημη περίοδος προτάσεων θα ξεκινήσει το 2023 και η κρίσιμη ψηφοφορία θα ληφθεί το 2024.


Η Σαουδική Αραβία θα έπαιρνε τα τρία τέταρτα των αγώνων και ως αντάλλαγμα, στην Ελλάδα θα προσέφερε πακτωλό δισεκατομμυρίων με επίκεντρο την κατασκευή νέων γηπέδων. Οι Σαουδάραβες φαίνεται ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας ως «δούρειο ίππο» προσέλκυσης ψήφων υπέρ αυτής της κοινής υποψηφιότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η απόφαση λαμβάνεται με ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της FIFA από όλο τον πλανήτη. Η Σαουδική Αραβία φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη των αφρικανικών και αραβικών χωρών και αναζητά τις επιπλέον ψήφους από τις άλλες ηπείρους, όπως έκανε και το Κατάρ για την διοργάνωση που έγινε το 2022.

Ωστόσο, μία δεύτερη διοργάνωση αποκλειστικά σε αραβική χώρα θεωρείται αδύνατο να επιλεγεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά καθώς απέναντί της φαίνεται ότι θα αντιπαρατεθούν μία πρόταση από την Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ουκρανία) και ακόμη μία από την νότια Αμερική (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή). Αυτός είναι ο λόγος που οι Σαουδάραβες ψάχνουν τον «πρόθυμο» που θα προωθήσει την δική τους πρόταση μεταξύ των Ευρωπαίων.

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή, σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σαουδαραβική όσο και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, ενώ η αιγυπτιακή δεν απάντησε, όπως και η FIFA.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης… Αυτό θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους. Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ προωθεί μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», δήλωσε στο Politico o Σάιμον Τσάντγουϊκ, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι.

Το Politico κλείνει το δημοσίευμά του κάνοντας αναφορά στο «εφιαλτικό» για την Ελλάδα, παράδειγμα της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες που έγιναν τότε ως «μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας», συνδέοντας την περίοδο εκείνη με την οικονομική κρίση που έφερε τα μνημόνια στη χώρα.

Αυγενάκης: «ανακρίβειες»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κάνει λόγο για «ανακρίβειες» ενώ επιβεβαιώνει ότι «διεξάγονται επαφές» που είναι «σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης».

«Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στα social media.


 
Top