Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες για τον Νεκτάριο Σαντορινιό, τον 51χρονο Δωδεκανήσιο πολιτικό που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο για 4 χρόνια, αλλά δυστυχώς στις 13 Φεβρουαρίου την έχασε. Για τον ακέραιο χαρακτήρα του, το έργο του, την αγάπη του για τη νησιωτική Ελλάδα και πολλά άλλα αληθινά και συγκινητικά, ακόμα και από τους... πολιτικούς του αντιπάλους. Το τραγικό γεγονός δεν αλλάζει.

Ο Ν. Σαντορινιός, πρώην αν. υπουργός Ναυτιλίας, αν και πάλεψε με αξιοπρέπεια και θάρρος, «έφυγε», βυθίζοντας στην οδύνη την οικογένειά του, τους φίλους και συντρόφους του. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι άφησε ένα πολύτιμο «δώρο» στους νησιώτες, μια σπουδαία καινοτόμο ρύθμιση που την οραματίστηκε, τη σχεδίασε και την υλοποίησε, εξισώνοντας κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν ανάμεσα στους κατοίκους της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας. 

Ο λόγος για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με το οποίο για πρώτη φορά εξισώθηκε το κόστος ταξιδιού για τους νησιώτες με εκείνο των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτό ήταν το όνειρο του Ν. Σαντορινιού, που με πάθος δούλεψε και που τον Ιούνιο του 2018 είχε τη χαρά και την ικανοποίηση να το δει να ψηφίζεται στη Βουλή από τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι). Και λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, ο υφυπ. Ναυτιλίας τότε Ν. Σαντορινιός είπε: 

«Σήμερα γίνεται μια θεσμική τομή που αποτελούσε διεκδίκηση των νησιωτών εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κανείς άλλος δεν τόλμησε να την προχωρήσει». Και συνέχισε να παλεύει με πείσμα γι' αυτό και αργότερα, όταν είχε ήδη χτυπηθεί από τον καρκίνο, καθώς οι διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις πληρωμών και για την απαξίωση του μέτρου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν πλέον καθημερινές. 

Ενα είναι το σίγουρο. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο φέρει πλέον τη σφραγίδα του...

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr
 
Top