Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την ανάγκη επικαιροποίησης της ΚΥΑ για την προστασία των τέκνων που έχουν αποκτηθεί εκτός γάμου και την απρόσκοπτη ενίσχυση των γονέων τους με το προβλεπόμενο επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

 Νίκαια, 7  Φεβρουαρίου 2023

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  43 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να εναρμονιστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), Αριθμ. Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58, ΦΕΚ τ. Β΄57/2018 με το νεότερο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη γονική μέριμνα και στο επίδομα τέκνων εκτός γάμου.


Ειδικότερα, ενώ με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021, η γονική μέριμνα αποδίδεται και στον πατέρα τέκνου εκτός γάμου που αναγνωρίζεται εκουσίως και ο Αστικός Κώδικας άρθρο 1510 στη γονική μέριμνα συμπεριλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου, η ΚΥΑ που αφορά στο επίδομα τέκνου του ΟΠΕΚΑ, δεν αρκείται στην πράξη αναγνώρισης, αλλά απαιτεί και δικαστική απόφαση για την απόδοση της επιμέλειας.


Είναι προφανές, ότι η ΚΥΑ βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ν. 4800/2021 και τον Αστικό Κώδικα και γι΄ αυτό ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, αν προτίθενται να επικαιροποιήσουν τη σχετική ΚΥΑ, προκειμένου να μην αδικούνται τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου.

 
Top