Πρέπει να κάνουμε περισσότερα γιατί διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, ομολόγησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών... 

Κυνική παραδοχή της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Annalena Baerbock, η οποία δήλωσε ωμά πως η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Οι δηλώσεις της έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), εν μέσω διαβουλεύσεων για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ενώ τα λόγια της Baerbock δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή των ΜΜΕ πολλοί ειδικοί σημείωναν με ανησυχία ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απλώς κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.
Η Baerbock προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Scholz και αποδεικνύεται πως είναι ένας πολεμοχαρής πολιτικός σχηματισμός, όπως είχε πράξει και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, όταν βρισκόταν και πάλι στην εξουσία.

Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία
Κατά ειρωνικό τρόπο, άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και καιρό να τονίσουν ότι η χώρα τους δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, φοβούμενοι την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
Σε αντίθεση με αυτήν την επίσημη στάση, η Baerbock είπε ξεκάθαρα, πως η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.
«Έχω πει τις τελευταίες ημέρες, ότι ναι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία.
Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα επίσης σε τανκς», σημείωσε και τότε ήταν που τόνισε: «Αλλά το πιο σημαντικό και κρίσιμο σημείο είναι να το κάνουμε μαζί και να μην αποφύγουμε το παιχνίδι ευθυνών στην Ευρώπη, γιατί κάνουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο καγκελάριος Olaf Scholz όσο και η πρώην υπουργός Άμυνας του, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα, Christine Lambrecht, θεωρήθηκαν αδύναμοι όσον αφορά στον εξοπλισμό της Ουκρανίας - δηλώνοντας επανειλημμένα την απροθυμία τους να εμβαθύνουν στον πόλεμο αντιπροσώπων.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι η Baerbock είναι διατεθειμένη σε αυτό το σημείο να φτάσει πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτού που ήδη συμβαίνει.

Ρωσία: Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε
Στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών απάντησε εκ μέρους της Ρωσίας η Maria Zakharova, λέγοντας πως είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι δυτικοί σύμμαχοι σχεδίαζαν έναν πόλεμο κατά της Μόσχας από τότε...
«Αν προσθέσουμε αυτό στις αποκαλύψεις της Merkel ότι ενίσχυαν την Ουκρανία και δεν υπολόγιζαν τις συμφωνίες του Μινσκ, τότε μιλάμε για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας που είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.
Μην πείτε αργότερα ότι δεν σας προειδοποιήσαμε», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οργή στο SPD: Ζητά αποκατάσταση των σχέσεων με Ρωσία
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), του οποίου ηγείται ο καγκελάριος Olaf Scholz και είναι μέλος του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού ζητά επιτακτικά αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά έναντι της Ρωσίας, αναφέρει το πρακτορείο DPA.
Το κείμενο με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές σε έναν κόσμο που αλλάζει» θα συζητηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο προεδρείο του κόμματος και αναμένεται να ταράξει τα ύδατα όσον αφορά τη γερμανική στάση στο Ουκρανικό.
«Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας στον κόσμο και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό που θεωρούμε ως τον πυρήνα της ευημερίας, της ελευθερίας και της ειρήνης: τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», αναφέρει το κείμενο.
Το κείμενο, ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η Γερμανία βασίστηκε ιδιαίτερα κατά το παρελθόν στο να διαμορφώσει ένα συνεργατικό μέλλον με τη Ρωσία.
Αναφέρει επίσης την ανάγκη αναθεώρησης των σχέσεων με την Κίνα όσον αφορά τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης, αλλά επισημαίνεται η ανάγκη να μην συρθεί η χώρα πίσω από τον αμερικανικό ανταγωνισμό με την δεύτερο οικονομία στον κόσμο.
Επιπλέον, οι συγγραφείς αναθέτουν στη Γερμανία πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη και ζητούν να γίνει η χώρα ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Η Ευρώπη και Ρωσία
Ανασκοπώντας τη γερμανική εξωτερική πολιτική, η οποία διαμορφώθηκε από τη σοσιαλδημοκρατία για πολλά χρόνια, οι θέσεις αυτές ακούγονται αυτοκριτικές: καθώς επί μακρόν η Γερμανία εμπλέκεται σε μια συνεργατική σχέση με τη Ρωσία.
Εφόσον δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό στη Ρωσία, πρέπει να οργανωθεί η «ασφάλεια της Ευρώπης από τη Ρωσία».
Το προεκλογικό μανιφέστο του SPD το 2021 έλεγε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη μόνο μαζί με την Ρωσία ».
Στο βασικό πρόγραμμα του SPD του 2007, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία περιγράφεται ως «απαραίτητη».
Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η Bundeswehr (ο γερμανικός στρατός) πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά της ανά πάσα στιγμή.

Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να επανεκτιμηθούν
Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει επίσης να επανεκτιμηθούν, επισημαίνεται στο εσωτερικό κείμενο του SPD.
«Από τη στιγμή που η Κίνα δεν καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Κίνα υπό τον Xi Jinping είναι μια παγκόσμια δύναμη που επιδιώκει να διαμορφώσει την παγκόσμια πολιτική προς όφελός της», αναφέρει.
Υπό τον σημερινό πρόεδρο, η Κίνα έχει γίνει αντίπαλος του συστήματος και εργάζεται προς την «αναδιοργάνωση του διεθνούς συστήματος προς όφελός της».
Στις εξωτερικές της σχέσεις, η Κίνα φαίνεται όλο και πιο σίγουρη και επιθετική – και εσωτερικά, οι περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ ή οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων είναι «ανησυχητικές».
www.bankingnews.gr


 
Top