Για τον διπλό σεισμό που «ταρακούνησε» τη Λέσβο μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και για τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Την ίδια ώρα σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΜΑΚ, έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν χθες Σάββατο στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.

Ήταν ο κύριος σεισμός;
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί πρώτον η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχει ένα βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν στην περιοχή», εξήγησε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

«Είμαστε σε επιφυλακή, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου», πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και, σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, είναι έτοιμες να επέμβουν.

«Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον ‘Ξενοκράτη 2’ και είμαστε έτοιμοι, στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, να επέμβουμε», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Η δυναμική του ρήγματος
«Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να δώσει περίπου 6,5 Ρίχτερ, όταν όμως ενεργοποιηθεί ολόκληρο. Τώρα έχουμε την ενεργοποίηση ενός συζυγούς ρήγματος της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Έχουμε μικρότερο μέγεθος και πιστεύω ότι θα παραμείνει σε αυτό, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς». επισήμανε ο καθηγητής Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο διπλός σεισμός στη Λέσβο, μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και για αυτό, όμως έχουμε να κάνουμε και με πάρα πολλούς μετασεισμούς έως τώρα. Οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βέβαια οι πιθανότητες για να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τονίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρές».

Για τους σεισμούς σε άλλες περιοχές
Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται την τελευταία περίοδο, «δεν μας ανησυχούν, δεδομένου ότι οι σεισμικές διεγέρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι τελείως ανεξάρτητες, ανήκουν σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλά και μόνον συμπίπτουν χρονικά.

Συνεπώς, δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο, απλά έχουμε επιμέρους διεγέρσεις. Είναι απλά μια χρονική σύμπτωση. Δεν έχουμε δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο», είπε ο κ. Λέκκας.

Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα το θέμα των κατολισθήσεων που προκαλεί ο Εγκέλαδος.

«Εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα θέματα των κατολισθήσεων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εκεί, έτσι ώστε να μην έχουμε ατυχήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.


 
Top