Μετά την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από εδώ και στο εξής από το νομοθετικό έργο καθώς θεωρεί έκπτωτη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς όπου εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι αυτά που έχουν καθορίσει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη διανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών. Η αισχροκέρδεια προστατεύεται με προκλητικό τρόπο», τόνισε. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις υποκλοπές, για «ζόφο» και «καθεστώς Μητσοτάκη». Οι υποκλοπές έγιναν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η εθνική ασφάλεια έγινε τμήμα αυτών των παιγνίων εξουσίας, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δίκτυο των υποκλοπών δεν ήταν μία αστοχία. Ήταν πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει τα δίκτυα της κλοπής. Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να διαλυθεί η Βουλή»

«Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Η εξαίρεση
«Μεταφέρουμε την πρόταση μομφής στον λαό. Όσο ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης εκτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή», εξήγησε.

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ζωντανή όσο βρίσκεται στην υπεράσπιση του κάθε πολίτη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή από εδώ και πέρα.
«Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το σκάνδαλο. Το πρώτο σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των θεσμών. Ζητήσαμε παντού απαντήσεις. Θεσμική απόφαση ήταν να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μάς παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Καμία απάντηση δεν πήραμε από τον πρωθυπουργό της χώρας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αποχή από τη Βουλή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να διεθνοποιηθεί το ζήτημα»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα.

«Απευθυνόμαστε εντός αλλά και εκτός χώρας. Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Δεν έχουμε παραβίαση συνταγματικών πλαισίων απλά αλλά παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Έχω ήδη απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προφανώς θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα αυτό παντού στην Ευρώπη. Το κρίσιμο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει γιατί. Πρέπει μία δημοκρατική κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη λειτουργία της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη λειτουργία της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι μία προοδευτική κυβέρνηση να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, να φέρει δικαιοσύνη. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Οι επισυνδέσεις αυξήθηκαν αλλά είχαν αυξηθεί και οι προσφυγικές ροές. Χρειαζόταν εξέταση. Μία σοβαρή ΕΥΠ έπρεπε να το κάνει. Και το έκανε», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την απεύθυνση στην ΑΔΑΕ και τα έξι ονόματα
Μετά από ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε για το εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου.

«Γίναμε μάρτυρες μιας σκηνής του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Μα εγώ απευθύνθηκα στην Ανεξάρτητη Αρχή με επιστολές και γραπτά έγγραφα. Υπήρξε συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχής για να απαντηθεί το αίτημα. Μου ζητήθηκαν διευκρινήσεις για ποιους ζητώ στοιχεία. Επέλεξα λοιπόν τα έξι πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Ράμμος στην απαντητική του επιστολή μου έγραψε ότι και τα 6 πρόσωπα υπάρχουν ευρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης ευτέλισε τη συζήτηση χωρίς να ντρέπεται», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Για την παρακολούθηση της ηγεσίας του στρατού
«Ήμουν σαφής στα ερωτήματά μου στη Βουλή. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι δύο επικεφαλής των εξοπλισμών παρακολουθούνταν. Μίλησα σαφώς. Οι πέντε στρατιωτικοί δεν παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν υπήρχε λόγος κατασκοπίας. Στον κ. Φλώρο ανανέωσαν τη θητεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ντροπή να αιωρούνται ερωτήματα πάνω από αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους έχει στο χέρι; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Τσοχατζόπουλος κατέληξε όπου κατέληξε για προγράμματα 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης χειρίστηκε προγράμματα 15 δισ.», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Είναι σαφές ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι έχει μιλήσει ο ίδιος για ομηρία και εκβιασμό. Με το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου. Δεν προδικάζω κάτι. Είναι όμως προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σχετική ερώτηση για τις υποκλοπές.

«Θυμάστε τι διαρροές έκαναν για τον κ. Ανδρουλάκη; Πού βρίσκονται τούτη την ώρα αυτά τα δεδομένα των συνδιαλέξεων. Πού είναι αυτός ο πλούτος των συνομιλιών; Είναι μείζον ζήτημα», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Οι πολίτες ιεραρχούν ψηλά το ζήτημα της δημοκρατίας

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ ότι τα θέματα της δημοκρατίας δεν γίνεται να προσεγγίστουν με κριτήριο τις μετρήσεις. Οι πολίτες πάντως τα βάζουν ψηλά στην ατζέντα».

«Στην εισαγωγική μου ομιλία μίλησα για την καθημερινότητα και την ακρίβεια. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν επέβαλλαν μία άθλια πολιτική. Θεωρούμε ότι η δημιουργία παρακράτους ήταν μοντέλο διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καμία απάντηση για «αμαρτωλή» ρουμανική εταιρεία
«Υπάρχει θέμα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Υπήρχε και το δημοσίευμα για τη ρουμανική εταιρία και για χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλά Τραμπ», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ούτε αυτό απαντήθηκε. Αυτές οι μέθοδοι από μία αδίστακτη εγκληματική ομάδα επέβαλλαν τις άθλιες πολιτικές», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τις πρώτες εκλογές και την «κυβέρνηση νικητών»
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νίκη στις πρώτες κάλπες για να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Το λέω για μια άλλη φορά. Διεκδικούμε κυβέρνηση νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στις δεύτερες εκλογές, προδικάζει τη λαϊκή ετυμηγορία. Η χώρα έχει ανάγκη για ισχυρή κυβέρνηση, μεγάλης πλειοψηφίας και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει επαμφοτερίζουσες θέσεις. Είπαν για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια. Με ποιον; Να διευκρινίσουν», ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα έξι ονόματα και τη στάση του προέδρου της ΑΔΑΕ
«Επέλεξα τα έξι ονόματα με βάση την ιδιότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξήγησε ότι αυτά τα ονόματα αναφέρονταν σε δημοσιεύματα. «Ζήτησα επί αυτών των δημοσιευμάτων να γίνει έρευνα. Το ζήτησα και στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Ντογιάκος παρέπεμψε στις καλένδες την έρευνα. Ο κ. Ράμμος μου ζήτησε διευκρινήσεις και τις έδωσα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ράμμος λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα.

Για τις σχέσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και της Greek Mafia
Ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για τις σχέσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και της Greek Mafia είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και όχι μόνο ο Τάκης Θεοδωρικάκος – θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος μετά τις αποκαλύψεις του Βήματος. Διότι είχαμε την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Η ΕΥΠ επί θητείας μας έκανε έρευνα για τους επίορκους της ΕΛΑΣ. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ έστειλα τα ευρήματα στον Εισαγγελέα. Δεν αξιοποιήθηκαν όμως τα τελευταία 5,5 χρόνια. Πρόσωπα που εμπλέκονταν αναβαθμίστηκαν. Αποτροπιασμό μου προξένησαν οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συνομιλούσαν με ανώτατους αξιωματικούς».

Για τα «ρυπαρά» δίκτυα και την κ. Βλάχου
«Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης με τα ρυπαρά δίκτυα. Υπέγραφε ο Εισαγγελέας της ΕΥΠ εκατοντάδες αιτήσεις. Η κα Βλάχου είναι μέλος αυτού του δικτύου; Θα την καλέσει κανείς; Θα ζητήσει κανείς την απόπομπή της; Όμως, είναι στη θέση της. Δεν είναι κατάχρηση εξουσίας;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπάρχουν εγκληματικά δίκτυα. Δεν θα διαλύσουμε την ΕΥΠ, θα την ανασυγκροτήσουμε».

Για το κόμμα Κασιδιάρη
«Κόντρα με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουμε. Έναν αντίπαλο έχουμε. Τη δεξιά πολιτική», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για το κόμμα Κασιδιάρη έχουμε καταθέσει πρόταση και εμείς και η κυβέρνηση. Υπάρχουν διαφορές και ένα κοινό σημείο. Δεν επιθυμούμε να επανακάμψει η Χρυσή Αυγή με άλλο προσωπείο.

Όμως η παρέμβαση πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυναμώσεις το φασιστικό εγχείρημα. Θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς, χωρίς αοριστίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει και τις άλλες τοποθετήσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο βίο για το θέμα.

Σπίρτζης και Γεροβασίλη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη
Μετά από ερώτηση για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι Χρήστος Σπίρτζης και Όλγα Γεροβασίλη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ότι δεν χρειάζεται να το κάνει και αυτός.

«Εγώ λοιπόν λειτούργησα θεσμικά, ανέδειξα την εκτροπή. Κινηθήκαμε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του. Το θέμα όμως δεν θα κλείσει. Αναμένουμε την έρευνα της δικαιοσύνης έχοντας εντοπίσει πισωγυρίσματα. Η επόμενη πλειοψηφία δεν θα αφήσει το θέμα χωρίς έλεγχο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Top