Αλέκος Παπαδόπουλος

Το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, παραμονές εκλογών, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση 10% σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, που θα προμηθεύονται προϊόντα από τα καταστήματα τροφίμων
Θεωρώ ειδικά την παροχή αυτή ότι κινείται έξω από κάθε κανόνα πολιτικής ηθικής. Είναι ύβρις.
Καμμιά ευρωπαϊκή ή άλλη σοβαρή χώρα δεν θα τολμούσε να το υιοθετήσει.
Εκεί το ήθος που αποπνέει ακόμη η θεσμική συγκρότηση και συμπεριφορά των κοινωνιών τους αποτρέπουν παρόμοια φαινόμενα εκμαυλιισμού στο πλαίσιο του πολιτικού ανταγωνισμού. Αυτή την εξαγγελία μαζί με εκείνες του 2014 στη Θεσσαλονίκη από τον τότε Αρχηγό του Σύριζα και μετέπειτα Πρωθυπουργό, τις θεωρώ τις μεγαλύτερες από ποτέ απόπειρες εξαγοράς ψήφων. Πραγματικό διαγούμισμα.
Η χθεσινή εξαγγελία κουβαλάει επί πλέον μια βαθιά ηθικού και πολιτικού χαρακτήρα προσβολή του εκλογικού σώματος. Πολτοποιεί συνειδήσεις και εθίζει τον λαό μας να πιστεύει ότι βρέξει χιονίσει θα έρθουν οι επιδοτήσεις, καθιστώντας τον εν πολλοίς άπραγο, αμέριμνο και το χειρότερο απονευρωμένο και παραιτημένο από κάθε ατομική προσπάθεια.
Γνωρίζει ο Λαός για ποιόν σκοπό του "τα δίνουν" αλλά και διευκολύνει ταυτόχρονα την συνείδησή του είτε από πραγματική ανέχεια είτε από απληστία να τα αποδεχτεί. Στο βάθος όμως της ψυχής του δεν τούς εκτιμά γιατί νιώθει ότι τελικά είναι αντικείμενο ενός κυνικού πολιτικού εμπορίου.
Αυτές οι πράξεις οδηγούν σε πολυεπίπεδη εξαχρείωση. Δεν επιλύουν το πρόβλημα των πενόμενων στρωμάτων γιατί η έκπτωση του 10% είναι ελάχιστο ποσό στο μικρό ύψος δαπάνης που μπορούν να διαθέσουν για προμήθεια τροφίμων. Αν το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό θα εύρισκαν άλλους στοχευμένους τρόπους και δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.
Αποφεύγω να αναφερθώ σε όλες τις άλλες χωρίς όρια δημοσιονομικές εκτροπές και εξαγγελίες παροχών από όλο το πολιτικό φάσμα εν όψει των εκλογών γιατί η χθεσινή εξαγγελθείσα παροχή υπερέβη κάθε όριο σεβασμού στην θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας.
Εντύπωση επίσης μεγάλη έκανε και φόβο προξένησε η καθολική έλλειψη αντίδρασης από όλους. Αντίθετα το κυβερνητικό κόμμα ανασηκώθηκε σύσσωμο "στις μύτες των ποδιών τους" χειροκροτώντας μανιωδώς, οι δε της Αντιπολίτευσης έδειχναν φανερά την απογοήτευσή τους που δεν το σκέφτηκαν πρώτοι. Νομίζω ότι οι παροχολοδούντες είναι καιρός να διδαχθούν αυτό που έλεγε ο Άγγελος Τερζάκης ότι "όποιος προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις χάνει τις υποθέσεις".
Η άκρατη προεκλογική εξαχρείωση σε συνδυασμό με την ήδη πιθανολογούμενη μετά τις εκλογές πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, οδηγεί την πολλαπλώς ασθενούσα χώρα μας πολύ σύντομα σε μία νέα συμφορά.

 
Top