Η Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης - Η κριτική της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης


Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την εκτόξευση των τιμών, καθώς και μια βοήθεια 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες και έβαλε με αυτό τον τρόπο «φωτιά» στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στα προϊόντα διατροφής, η αύξηση των οποίων μέσα σε έναν χρόνο έφθασε το 15,3% τον Νοέμβριο. Για τους επόμενους έξι μήνες, «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.


Παράλληλα, ΦΠΑ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά θα μειωθεί από το 10% στο 5%.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προ λίγων ημερών είχε καταθέσει τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την περιρρέουσα οικονομική ατμόσφαιρα.



Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%. Με την προτεινόμενη διάταξη, επισημαίνουν, αναμένεται τόνωση της αγοράς και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και των καταναλωτών λόγω της μείωσης των τελικών τιμών.

Όπως είναι λογικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξανασήκωσε το θέμα σήμερμα, με τον Αλέξη Χαρίτση να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης.


«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανίας ανακοίνωσε απόψε ότι μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους πολίτες με #marketpass και #καλαθι_του_νοικοκυριου» ανέφερε στο twitter ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα», καταλήγει το σχόλιό του.

.



Η απάντηση της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ

Η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξης τους λόγους που δεν πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 και ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Η κ. Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση ότι η Ισπανία θα καταργήσει για τους επόμενους έξι μήνες τον ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης, επισήμανε ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει μικρότερο χρέος και ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι θα σήμαινε μία μείωση του ΦΠΑ για τα δημόσια έσοδα. «Μιλάμε για απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 3,5 δισεκ. για το 2023 που θα έλειπαν και από τα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους» επεσήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιους φόρους θα αύξανε για να το κάνει αυτό» τόνισε παράλληλα η Αριστοτελία Πελώνη.

Τέλος η κ. Πελώνη τόνισε, ότι η Ελλάδα σε ότι αφορά το ενεργειακό, το 2022 είναι με διαφορά η χώρα της ΕΕ που έχει στηρίξει περισσότερο σε όρους ΑΕΠ επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω διαφόρων σχημάτων.
Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Nέα πυρά κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που παίρνει σχετικά με την αντιμετώπιση της ακριβείας εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης με τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

«Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε επιλογές με το βλέμμα στις κάλπες, άλλες χώρες προχωρούν σε πολιτικές, που ανακουφίζουν ουσιαστικά τους πολίτες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης παραθέτει τα μέτρα της ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι 6,6%, ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο σημερινό πίνακα της ΡΑΕ με τις τιμές ηλεκτρισμού στις χώρες της ΕΕ όπου, όπως σημείωσε, για «μια ακόμα φορά η χώρα μας είναι κατά πολύ ακριβότερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σχεδόν 6 φορές πάνω από την Ισπανία και την Πορτογαλία». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τις επιδοτήσεις της κρατά τις τιμές χαμηλά όταν ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα υπερκέρδη των παρόχων και των παραγωγών.

Αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο για να είναι δυνατή η ενίσχυση των ΑΠΕ και μοιράζει τον περιορισμένο χώρο στους λίγους και ημέτερους». Υποστήριξε ακόμη οτι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές, που θα ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους από τις συνέπειες της κρίσης και όχι επιλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των λίγων και επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για:Κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος.
Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
Μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
ΚΚΕ: «Το παράδειγμα της Ισπανίας ανακυκλώνει τη φτώχεια με περιορισμένα μέτρα»

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει από την πλευρά του τα μέτρα που πήρε η Ισπανία.

«Ουσιαστική ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια μπορεί να δοθεί μόνο με τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, που προβλέπουν -μεταξύ άλλων- κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ενέργεια.

Τις προτάσεις του ΚΚΕ απέρριψαν “ασυζητητί”, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που κατά τα άλλα διαφημίζουν το “παράδειγμα Ισπανίας”, το οποίο ανακυκλώνει τη φτώχεια με περιορισμένα μέτρα, με περικοπές άλλων επιδομάτων -δίνοντας ουσιαστικά με το ένα χέρι και παίρνοντας με το άλλο- και με άλλα μέτρα που αποτελούν ουσιαστικά μια ισπανική εκδοχή των “ελληνικών” pass της κοροϊδίας», αναφέρει το ΚΚΕ.
Κατάργηση ζητάει το ΜέΡΑ25

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας για κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένη προϊόντα έχει πυροδοτήσει στα εγχώρια κοινωνικά δίκτυα μία παραπλανητική προσπάθεια πλασαρίσματος ενός αφηγήματος ότι αντίστοιχα πράγματα θα μπορούσε να κάνει και εδώ μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

«Όσο είμαστε σε καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας, που φρόντισε ο κ. Τσίπρας να είμαστε έως τουλάχιστον το 2060, ακόμα και τα ελάχιστα στα οποία προχωράει η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, αν δεν υπάρξει ρήξη με τις δεσμεύσεις στις οποίες συνηγορούν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου», σημειώνει και καταλήγει:

«Διότι αν μπορούσαν να γίνουν τα όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν προχώρησε σε αυτά μετά την έξοδο -όπως αυτός ισχυρίζεται- από το μνημόνια τον Αύγουστο του 2018; Γιατί πολύ απλά αυτά για να γίνουν στη χώρα μας απαιτείται ρήξη, την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει πλέον αυταπάτη».
Ελληνική Λύση: «Ο πλουτισμός των «καρτέλ» εις βάρος των Ελλήνων πολιτών είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ»

Ανακοίνωση για τα μέτρα στην Ισπανία εξέδωσε και η Ελληνική Λύση:

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε γενναία μέτρα στήριξης για τους πολίτες, εκμηδενίζοντας τον Φ.Π.Α. για τα είδη βασικής ανάγκης, δίνοντας παράλληλα επίδομα σε εκατομμύρια οικογένειες και επιστρέφοντας 0,20€ ανά λίτρο καυσίμου.

Όλα αυτά σε μία χώρα όπου ο κατώτατος ετήσιος μισθός αγγίζει τα 14.000 €, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται στο 1,58 € το λίτρο.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα παρότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη και το κόστος ενέργειας υψηλότερο, τεκμηριώνει ότι ο πλουτισμός των «καρτέλ» εις βάρος των Ελλήνων πολιτών είναι συνειδητή επιλογή της Ν.Δ.»
Η Ελλάδα το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη

Η αντιπαράθεση αυτή έρχεται καθώς, «πρωταθλήτρια» στην τιμή του ρεύματος ανακηρύσσεται για ακόμη μία φορά η Ελλάδα, όπως φαίνεται στον συγκριτικό χάρτη που δημοσιεύει σήμερα, Τετάρτη (28/12) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές «γλιτώνουν» τα ποσά αυτά, καθώς έτσι επί της ουσίας επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, ενώ οι εταιρείες πάροχοι εισπράττουν κανονικά τα ποσά που ζητούν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη ΡΑΕ, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αγγίζει σήμερα τα 239,10 ευρώ ανά MWh, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως την πιο ακριβή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, αρκετά πίσω από την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ρεύμα της ΕΕ βρίσκονται η Ιταλία και η Μάλτα (175,79 ευρώ ανά MWh).

Την πρώτη «πεντάδα» κλείνουν η Ιρλανδία με 164,17 ευρώ ανά MWh και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία, με 145 ευρώ ανά MWh.

Για την ιστορία, το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 41,41 ευρώ ανά MWh και ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Γερμανία με 45,90 ευρώ ανά MWh, το Βέλγιο (51,05 ευρώ ανά MWh) και η Γαλλία (51,54 ευρώ ανά MWh).
 
Top