Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη την Κίνα, μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια και στη Σαγκάη, όπου εκατοντάδες φώναζαν «Παραιτήσου, Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου, Κομμουνιστικό Κόμμα!», σε μια πρωτοφανή επίδειξη προκλητικότητας κατά της αυστηρής και ολοένα και πιο δαπανηρής μηδενικής πολιτικής της χώρας ως προς τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 9, την Πέμπτη (24/11), φαίνεται ότι τροφοδότησε την οργή, καθώς εμφανίστηκε βίντεο που φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα μέτρα του lockdown καθυστερούσαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το CNN, διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα, τόσο το Σάββατο (26/11) όσο και νωρίς το πρωί της Κυριακής (27/11), σύμφωνα με βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαρτυρίες.

«Δεν θέλουμε Δικτατορία, θέλουμε Δημοκρατία!»
Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Σαγκάης, το Σάββατο (26/11), να ανάβουν κεριά για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ. Το πλήθος αργότερα κρατούσε λευκά λευκά φύλλα χαρτιού, στο πλαίσιο μιας παραδοσιακά συμβολικής διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας, και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Σε πολλά βίντεο που είδε το CNN, ο κόσμος φώναζε προς τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και το Κομμουνιστικό Κόμμα να «παραιτηθούν». Ακόμα, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε: «Δεν θέλουμε τεστ για COVID-19, θέλουμε ελευθερία!» και «Δεν θέλουμε Δικτατορία, θέλουμε Δημοκρατία!». Μάλιστα, ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο της Κίνας, ενώ κρατούν πανό που διαμαρτύρονται για τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα πανδημίας του Πεκίνου.


Κινητοποιήσεις ακόμα και στο Πεκίνο
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν, επίσης, ακόμα και στο Πεκίνο. Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου δήλωσε στο CNN ότι όταν έφτασε στον τόπο της διαμαρτυρίας, γύρω στη 1 π.μ. της Κυριακής (27/11, τοπική ώρα), υπήρχαν περίπου 100 φοιτητές και οι φρουροί ασφαλείας χρησιμοποιούσαν μπουφάν για να καλύψουν ένα σύνθημα διαμαρτυρίας που ήταν ζωγραφισμένο στον τοίχο.

«Πείτε όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στο τεστ για COVID-19, ναι στο φαγητό», έγραφε το μήνυμα γραμμένο με κόκκινη μπογιά, απηχώντας το σύνθημα μιας διαμαρτυρίας που σημειώθηκε σε μια αερογέφυρα του Πεκίνου τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν από μια σημαντική συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την οποία ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη θητεία του στην εξουσία.

Ο φοιτητής είπε ότι οι φρουροί ασφαλείας κάλυψαν αργότερα το σύνθημα με μαύρη μπογιά. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν, αργότερα, για να τραγουδήσουν τη «Διεθνή», δηλαδή τον ύμνο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, πριν διαλυθούν από καθηγητές και φρουρούς ασφαλείας.

Στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας, στη Ναντζίνγκ, συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Βίντεο δείχνει τους φοιτητές να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού, με αναμμένους τους φακούς των κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, σε ένα βίντεο ακούγεται ένας αξιωματούχος του πανεπιστημίου να προειδοποιεί τους φοιτητές: «Θα πληρώσετε γι' αυτό που κάνατε σήμερα». «Και εσείς, και το ίδιο θα κάνει και η χώρα», φώναξε ένας φοιτητής απαντώντας του άμεσα.

Διαδηλώσεις στη Σαγκάη

Στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (26/11) για μια ολονυχτία με κεριά που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (27/11). Καθώς μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών παρακολουθούσε, το πλήθος κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού, δηλαδή το σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας. Αργότερα, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε: «Άρση του λουκέτου για το Ουρούμτσι, άρση του λουκέτου για το Σιντζιάνγκ, άρση του λουκέτου για όλη την Κίνα!», σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμα, σε άλλο σημείο της πόλης, μια μεγάλη ομάδα άρχισε να φωνάζει: «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο, σε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας της χώρας. Η Αστυνομία προσπάθησε κατά διαστήματα να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με το Reuters.

Το Πεκίνο εμμένει στην πολιτική της μηδενικής νόσου COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορονοϊό. Αν και χαμηλά σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα, τα κρούσματα στην Κίνα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ εδώ και μέρες, με σχεδόν 40.000 νέες μολύνσεις να αναφέρονται, την Κυριακή (27/11), όσον αφορά στην προηγούμενη ημέρα.

Πανίσχυρος ο Σι Τζινπίνγκ

Οι εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου ο χώρος για διαφωνίες έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες να εκτονώνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα οποία προσπαθούν να αποφύγουν τη λογοκρισία. Η απογοήτευση είναι έντονη μόλις έναν μήνα αφότου ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Αυτό θα ασκήσει σοβαρή πίεση στο κόμμα να αντιδράσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια απάντηση να είναι η καταστολή, και θα συλλάβουν και θα διώξουν κάποιους διαδηλωτές», δήλωσε στο Reuters ο Νταν Μάτινγκλι, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, η αναταραχή απέχει πολύ από το να πλησιάσει αυτό που έγινε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.
 
Top