Μετά τη Daily Mail, το Politico, τη Le Figaro, το Barron’s και τη βελγική Le Soir, ο Economist έρχεται να κάνει λόγο για κλονισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε εδώ και μήνες να κρατήσει κρυφό ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο κεντροαριστερών πολιτικών. Όμως, στις 5 Νοεμβρίου το Documento, μια ερευνητική εβδομαδιαία εφημερίδα, δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, του οποίου τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να στοχοποιήθηκαν από το ισραηλινής κατασκευής κακόβουλο λογισμικό Predator», αναφέρει το κείμενο του Economist.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε την παραβίαση τηλεφώνου. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, η ΕΥΠ, κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας» συνεχίζει το κείμενο.
Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά τόσο στους ισχυρισμούς του του ΣΥΡΙΖΑ περί «προσπάθειας συγκάλυψης του ελληνικού Watergate» όσο και στην παρέμβαση της εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, η οποία ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Europol, ενώ αναφέρεται πως το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι εξελίξεις που δρομολογούνται υπό το φως των αποκαλύψεων του Documento σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση κλονίζουν την εικόνα του φιλοευρωπαίου εκσυγχρονιστή πολιτικού που είχε καλλιεργήσει «με τόση επιμέλεια» ο Μητσοτάκης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, επιτείνοντας την απογοήτευση ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος.