Μετά τις λοβιτούρες με την Τράπεζα Πειραιώς και την εκποίηση της ΔΕΗ που ζημίωσαν το Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τη σκανδαλώδη πρακτική της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών, με σκοπό... -σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- την επιπλέον κερδοφορία των μετόχων και όχι τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης. «Χειραγωγείτε το χρηματιστήριο και υπάρχουν ποινικές ευθύνες» ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής.


Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε στην επιφάνεια ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και ο «χρυσοπληρωμένος» Γιώργος Στάσσης προβαίνουν σε κατ΄ επανάληψη επαναγορά ίδιων μετοχών, πριμοδοτώντας περαιτέρω τους μετόχους της εταιρίας. «Στις 20/9/2022 ήταν το τελευταίο» είπε και πρόσθεσε πως η ΔΕΗ κατέβαλε 36 εκατ. ευρώ για επαναγορά του 10% στην ανώτατη τιμή των 17 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσθεσε πως μόνο τις τελευταίες μέρες έχει ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για μετοχές αξίας 5 εκατ. ευρώ.

«Αντί να δίνετε λεφτά στους πολίτες, εσείς δίνετε λεφτά για επαναγορά μετοχών. Ποιος ωφελείται;» ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό και επανήλθε διευκρινίζοντας πως κερδισμένοι βγαίνουν οι μέτοχοι, με την πρακτική αυτή να ακολουθείται προκειμένου να μην καταρρεύσει η τιμή της μετοχής τη στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζει τη ΔΕΗ ως ένα ακόμα «success story». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «χειραγώγηση του χρηματιστηρίου», η οποία συνοδεύεται με τις ανάλογες «ποινικές ευθύνες».

Χατζηδάκης, ο «αρχιεργολάβος» της ιδιωτικοποίησης

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη «αρχιεργολάβο» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που κατασυκοφάντησε και σπίλωσε την εταιρία πριν την εκποιήσει, ενώ θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ μείωσε τον τραπεζικό της δανεισμό, αύξησε τις επενδύσεις της, δεν αύξησε τους λογαριασμούς ρεύματος και προέβη σε μεσοσταθμική τους μείωση κατά 12%. «Πώς, λοιπόν, παραλάβατε μια χρεοκοπημένη ΔΕΗ;» αναρωτήθηκε.

«Είμαστε λαϊκιστές!»

Σχολιάζοντας δηκτικά πως τα υπερκέρδη της ΔΕΗ επιχορηγούν την υπό κατασκευή βίλα του κ. Στάσση στην Τζιά και ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτήν τιμητική πλακέτα με το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της συμπολίτευσης αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό.

«Ε, είμαστε λαϊκιστές! Όταν βλέπουμε την κλεψιά, την αδικία και την απάτη ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει την επόμενη μέρα, είμαστε λαϊκιστές. Γιατί θέλουμε να μπορεί ο μεροκαματιάρης και ο μισθωτός να σταθούν στα πόδια τους» απάντησε στις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Top