Με όρους απόλυτης αδιαφάνειας Εκκλησία Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό που ανήκουν στην Εκκλησία. Οι επιχειρηματικές αυτές δραστηριότητες επιχειρούνται μέσω της εταιρείας, «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος. Η εταιρεία προχώρησε ήδη σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το τελευταίο, μέσω της μονάδας επιτάχυνσης διαγωνισμών (PPF), να αναλάβει την ανάπτυξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα απαιτηθεί για την αξιοποίηση της έκτασης.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο στις επιδιώξεις της εταιρείας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφοράς απορριμμάτων και η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών στο λιμάνι, τη στιγμή που η έκταση σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.
Ο επιχειρούμενος αυτός σχεδιασμός γίνεται εν κρυπτώ και χωρίς καμμία διαβούλευση, παρά τις πιέσεις και διαμαρτυρίες των Δημάρχων και παρά το γεγονός ότι μια τέτοια επένδυση θα επηρεάσει άμεσα τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων Δήμων.
Την ίδια στιγμή και ενώ εξελίσσονται οι διαδικασίες η Εκκλησία αποφεύγει το διάλογο και την ενημέρωση αγνοώντας προκλητικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ενώ οι Δήμαρχοι Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας με δηλώσεις τους εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τις επιχειρηματικές αυτές δραστηριότητες και για το λόγο αυτό δεν παρέστησαν στα εγκαίνια και τις υπογραφές των συμφωνιών με το ΤΑΙΠΕΔ παρουσία του Πρωθυπουργού.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εν κρυπτώ συμφωνία και σε κάθε σχεδιασμό που μπορεί να επιφέρει πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή ενώ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μία πραγματική ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της Εκκλησίας, ώστε το κριτήριο για την αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων να είναι το κοινωνικό όφελος και όχι το ιδιωτικό κέρδος με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.