Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο μάρτυρας με τον οποίο ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη.

Ο πρώην υπουργός, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της κατάθεσής του στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, υποστηρίζοντας ότι, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι με την πολιτική του θέλησε να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Εξετάστηκε για την αναφορά βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ., το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., για την παράλειψή του να προχωρήσει σε τιμολόγηση φαρμάκων, όπως, κατά τη γνώμη του, ήταν υποχρεωμένος. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η αναφορά αυτή, όφειλε να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως διαβιβάστηκαν και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κατά των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Ωστόσο, σύμφωνα με την κατηγορία η κ. Τουλουπάκη που διαδέχθηκε την Ε. Ράικου στην εισαγγελία Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εντός προθεσμίας το σχετικό φάκελο στη Βουλή.

Αναφορικά με την Ελένη Τουλουπάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν απέδωσε δόλο στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έκανε το καθήκον της, ενώ σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπολο, κατέθεσε πως δεν γνωρίζει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε την όποια σχέση με τη μη έγκαιρη διαβίβαση της δικογραφίας.

Η κατάθεση

«Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές. αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας Διαφθοράς» είπε κατά την κατάθεσή του ο Α. Λοβέρδος για να προσθέσει «Δεν έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων. Κάναμε αναφορά και περιμέναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση. Αντιθέτως το Φεβρουάριο του 2018 ήρθε στη Βουλή μαζί με τη Novartis η υπόθεση αυτή. Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ. Εγώ στη συνέχεια έκανα και μήνυση στην κα. Τουλουπακη».

Πρόεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;
Λοβέρδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.

Πρόεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.
Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;
Μάρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Πρόεδρος: Γιατί η κυρία Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;
Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη της εισαγγελίας Διαφθοράς από την κ. Τουλουπακη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

Πρόεδρος: Εχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κυρία Τουλουπάκη;
Λοβέρδος: Οταν φθάνει φάκελος στη Βουλή με δέκα ονόματα πολιτικών και ένας μόνον ήταν με αρχικά (ΠΚ), ήταν μια σαφής ενέργεια, που δεν ξέρω πως πέρασε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Οτι είπα είναι τόσο σαφές. Δεν γίνεται εισαγγελέας Διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, όταν μάλιστα ασχολείται και με το πολιτικό έγκλημα. Ολη η Ελλάδα ξέρει το άρθρο 86

Δικαστής: Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;
Λοβέρδος: Αυτό εννοώ. Οχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει.

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το δημόσιο;
Λοβέρδος: Εκ του αποτελέσματος αυτό έγινε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρίες.

Η εισαγγελέας έδρας, Όλγα Σμυρλή, ρώτησε τον μάρτυρα γιατί η προκάτοχος της κ. Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να σημειώνει: «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε».

Εισαγγελέας: Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο από τη διάδοχο της.

Υπεράσπιση Τουλουπακη: Γνωρίζετε τον κ. Σοφουλακη;
Λοβέρδος: Όχι, τον γνώρισα όταν πήγα να καταθέσω.

Υπεράσπιση: Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχε την ίδια άποψη με την κα. Τουλουπακη ως προς εάν είχε παρέλθει η παραγραφή. Είναι η επιστημονική του άποψη ή ήταν από λόγους συγκάλυψης;
Μάρτυρας: Αυτή η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε νηπιαγωγείου.

Η κατάθεση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.
 
Top